Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Άλλη μια «εθελούσια» στον ΟΤΕ ! Με εκβιασμούς φτιάχνουν τον νέο ΟΤΕ χωρίς ΟΤΕτζήδες

Αθήνα 28/8/2017
Άλλη μια «εθελούσια» στον ΟΤΕ !
Με εκβιασμούς φτιάχνουν τον νέο ΟΤΕ χωρίς ΟΤΕτζήδες
Κατά την συνάντηση της Παρασκευής 25 Αυγούστου 2017 μεταξύ ΟΜΕ-ΟΤΕ και διοίκησης ΟΤΕ, εξαγγέλθηκε ένα ακόμα πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου.  Εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί πάγια πλέον πρακτική της εταιρίας, να «ενθαρρύνονται» συνάδελφοι που έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και πλησιάζουν στην σύνταξη, να αποχωρούν λίγα χρόνια νωρίτερα. Η πρακτική αυτή έχει αποφέρει τεράστια κέρδη στην επιχείρηση, αλλά και έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, τόσο στους εναπομείναντες εργαζόμενους, που όλο και λιγότεροι μετά τις αποχωρήσεις καλούνται να καλύψουν δυσαναπλήρωτα κενά με ελάχιστες προσλήψεις, στο ασφαλιστικό σύστημα που χάνει πολύτιμους πόρους, αλλά και τους ίδιους τους «εθελούσιους» που ζαλισμένοι από την ανασφάλεια και τις διαρκείς αλλαγές του ασφαλιστικού, χάνονται στον κυκεώνα των νομοθετημάτων και των τροπολογιών που τους αφορούν και γίνονται βορά των κάθε λογής «εργατολόγων».
Η διοίκηση δεν ήταν απολύτως έτοιμη να ανακοινώσει τα τεχνικά χαρακτηριστικά του προγράμματος και παρέπεμψε την ανακοίνωσή του στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβριου. Τότε θα ανακοινωθούν τα ποσοστά αναπλήρωσης εισοδήματος και όλες οι λοιπές λεπτομέρειες του προγράμματος. Έκανε όμως γνωστό ότι θα υπάρχουν προγράμματα  όπως και παλαιότερα συσχετισμένα με την προοπτική συνταξιοδότησης που θα φτάνουν μέχρι και το 2023, αλλά και «ανοιχτά» προγράμματα, αποσυσχετισμένα απολύτως από την συνταξιοδότηση τα οποία θα απευθύνονται σε εργαζόμενους του ομίλου με υπερδεκαετή υπηρεσία.    
Μέχρι την αναλυτική ανακοίνωση του προγράμματος, θα επιχειρήσουμε κάποιες επισημάνσεις τις οποίες καλό είναι να  πάρουν υπόψη τους κυρίως οι συνάδελφοι οι οποίοι «στοχοποιούνται» με το πρόγραμμα και τις επόμενες μέρες θα λάβουν σχετική επιστολή – πρόταση από την διοίκηση. Βεβαίως αποδέκτης αυτών των επισημάνσεων είναι και η εν πολλές αμαρτίες περιπεσσούσα ηγεσία της ΟΜΕ-ΟΤΕ, η οποία καλείται για μία φορά επιτέλους να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να σταματήσει να κάνει τον τροχονόμο των προγραμμάτων κινήτρων της διοίκησης και να διασφαλίσει τα συμφέροντα των εργαζομένων. Τόσο αυτών που θα αποχωρήσουν όσο και αυτών που θα παραμείνουν και θα συνεχίσουν να «σπρώχνουν το κάρο». 
1.    Νέα εθελούσια ! Καθόλου πρωτότυπο! Η DT εξακολουθεί να αλλάζει το τοπίο στον ΟΤΕ. Σε έναν ΟΤΕ αποτεχνολογικοποιημένο, αποκεντρωμένη περιφέρεια της DT, χωρίς  τεχνογνωσία και τεχνολογική αυτάρκεια, παραλαμβάνει τεχνολογίες «με το κλειδί στο χέρι», με ζωτικές του διεργασίες να έχουν φύγει ήδη για Βουκουρέστι, Μπρατισλάβα  κλπ. «Βαριά» βιογραφικά απαξιώνονται.. Όσοι δεν αποδέχονται τα κίνητρα οδηγούνται στο περιθώριο... Χάνουν το τραίνο.. Και για κάποιους από αυτούς – τους πιο δυσάρεστους - υπάρχει και το άρθρο 13 του ΕΚΠ.. Να φύγουν τα βαρίδια! Οι ακριβοί υπάλληλοι.. Με το δομημένο μισθολόγιο, με το συμβατικό ωράριο, που απαιτούν να πληρώνονται τα δεδουλευμένα τους…  Με την νοοτροπία του δημοσίου.. Στον αντίποδα ελάχιστες προσλήψεις από την επισφάλεια και μπόλικο outsourcing. Οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν ξεκάθαρα την «επιτυχία» του εγχειρήματος.
2.    Δεν πέρασε ούτε ένας χρόνος που η διοίκηση διαβεβαίωνε ότι η περυσινή εθελούσια θα ήταν η τελευταία!!   Take it or leave it !!  έλεγαν χαρακτηριστικά. Η αυτοδιάψευσή της είναι η πιο τρανταχτή απόδειξη για το ποιος είναι ο κερδισμένος από τις εθελούσιες. Από το 1996 η διοίκηση υλοποιεί προγράμματα πρόωρων αποχωρήσεων και δεν θα σταματήσει να το κάνει. Τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνει κατ’ έτος, εξηγούν το γιατί.
3.    Κάθε χρόνο η διοίκηση χρυσώνοντας το χάπι και προκειμένου να καταστήσει την ΟΜΕ-ΟΤΕ συμπαραστάτη – αν όχι συνένοχο - στην επιτυχία των προγραμμάτων αποχώρησης, υπόσχεται χωρίς ποτέ να το πραγματοποιήσει, ότι μετά τις αποχωρήσεις θα κάνει προσλήψεις και μάλιστα τόσες, ώστε οι πρώτης γραμμής υπάλληλοι να αντικατασταθούν ένας προς ένα. Επίκειται επανάληψη αυτής της ανέξοδης εξαγγελίας;  Η ΟΜΕ-ΟΤΕ θα καταπιεί και αυτή την φορά αυτές τις υποσχέσεις; Μήπως η διοίκηση εννοεί ως προσλήψεις την εισαγωγή δανεικής εργασίας από τα δουλεμπορικά της Mellon και της ManPower; Μήπως η διοίκηση εννοεί ως προσλήψεις την εκχώρηση του τεχνικού έργου στις εργασιακές γαλέρες των υπεργολάβων του Consolidation;
4.    Δεν υπάρχει πια το νομικό πλαίσιο αυτασφάλισης που υπήρχε και λειτούργησε στις εθελούσιες του 2013, 2015 και 2016. Συνεπώς δεν διασφαλίζεται κάποιος ότι αν υπάρξουν μελλοντικές μεταβολές στα όρια ηλικίας, δεν θα βρεθεί μετέωρος χωρίς μισθό και χωρίς σύνταξη.
5.    Δεν υπάρχει πια η δυνατότητα της προκαταβολής από τον ΟΤΕ των ασφαλίστρων εργοδότη και εργαζόμενου στα ταμεία σύνταξης, επικουρικής, υγείας και εφάπαξ, συνεπώς όσοι ενταχθούν σε προγράμματα θα οφείλουν να πληρώνουν οι ίδιοι τα ασφάλιστρά τους σε τακτά διαστήματα. Την ίδια ώρα ο ΟΤΕ απαλλάσσεται από κάθε ευθύνη και κάθε υποχρέωση διασφάλισης των ασφαλισμένων, έναντι αλλαγής σε όρια ηλικίας και ύψους ασφαλιστικών εισφορών.
6.    Οι συνεργάτες νομικοί σύμβουλοι της διοίκησης, θα επιχειρήσουν όπως και πέρυσι να «υποδείξουν βέλτιστους εναλλακτικούς» τρόπους αυτασφάλισης προκειμένου όπως έλεγε και η διοίκηση «να αποφασίσουν ελεύθερα οι ίδιοι αν θα τα χρησιμοποιήσουν (τα καταβληθέντα χρήματα της αυτασφάλισης) συνολικά ή μέρος τους για την αυτασφάλισή τους ή αν θα τα επενδύσουν σε άλλη δραστηριότητα.» Ρωτήστε τους τι επίπτωση θα έχει αυτό στον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης!
7.    Καλό είναι να γνωρίζουν οι συνάδελφοι ότι προκειμένου να αυτασφαλιστούν πρέπει να περάσουν από τις υγειονομικές επιτροπές του ΕΦΚΑ προκειμένου να πιστοποιηθεί ότι είναι καλά στην υγεία τους, με ότι αυτό συνεπάγεται. Αυτό είναι προϋπόθεση προκειμένου ο ΕΦΚΑ να εγκρίνει την αυτασφάλισή τους.
8.    Η παράδοση που έχει δημιουργήσει η διοίκηση σχετικά με τις εθελούσιες απαιτεί να υπάρχει «ένας μπαμπούλας» στο παραμύθι. Άλλοτε είναι η transfer company (μετέπειτα OTE TV), άλλοτε η «απώλεια» των 9 τακτικών μισθών, άλλοτε οι πιθανολογούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό. Φέτος επανέρχεται ως ναυαρχίδα των εκβιασμών η απειλή της περικοπής της αποζημίωσης απόλυσης. Θα προσπαθήσουν δηλαδή να συσχετίσουν την επιτυχία της εθελούσιας, με την διαπραγμάτευση για την νέα ΣΣΕ. Τους λέμε ότι πρόκειται για πολύ κακή ιδέα. Ας μην το επιχειρήσουν γιατί θα φροντίσουμε να τους επιστρέψει ως μπούμερανγκ.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Όσα χρόνια έχουμε προγράμματα πρόωρων αποχωρήσεων, εκτός από χιλιάδες θέσεις εργασίας και έσοδα για τα ασφαλιστικά μας ταμεία, χάνουμε πολύτιμους φίλους και συνεργάτες, ανθρώπους που δούλεψαν με μεράκι για την επιτυχία της εταιρείας, τεχνίτες με σπάνια εξειδίκευση που αφήνουν δυσαναπλήρωτο κενό, κυρίως όμως χάνουμε συναδέλφους που έχουν δώσει πολύχρονους αγώνες για τα δικαιώματά μας, για έναν ΟΤΕ με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα στην υπηρεσία του λαού και του τόπου. Χάνει το συνδικάτο πολύτιμο και έμπειρο υλικό και όσοι παραμένουμε οφείλουμε να παντρέψουμε την συνδικαλιστική εμπειρία και την αγωνιστική διαθεσιμότητα με το καθαρό βλέμμα και τις φρέσκιες ιδέες της νέας γενιάς. Οφείλουμε όμως πρώτα από όλα να εντάξουμε το σύνολο των συναδέλφων που προσλαμβάνονται στο συνδικάτο. Κατανοούμε ότι η εικόνα ενός συνδικάτου που διαχώρισε τα μέλη του σε παλιούς και νέους και συναίνεσε στην υποβάθμιση των εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των νέων  δεν είναι ελκυστική. Επίσης είναι φανερό ότι η λειτουργία του συνδικάτου πολλές φορές εκφυλίζεται σε μηχανισμό διεκπεραίωσης και συναλλαγής και αποδίδει στους εργαζόμενους ρόλο πελάτη. Κατανοούμε επίσης ότι η εργοδοτική πρακτική αλλά και η τρέχουσα νεοφιλελεύθερη ιδεολογία αποθεώνει τον ατομισμό και τον ανταγωνισμό αντί της συλλογικής δράσης και της αλληλεγγύης των εργαζομένων.
Είναι χρέος μας να αλλάξουμε αυτά τα στερεότυπα και σε αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα.

 

blogger templates | Make Money Online