Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

 PDF


Συλλογικές συμβάσεις: 2 νέα τέρατα και 1 εκκολαπτόμενο, ώστε να ομορφύνει το παλιό τέρας!

Η παγκόσμια πρωτοτυπία της υπογραφής συλλογικής σύμβασης με την πρόβλεψη υπογραφής ….ατομικών (!!) συμβάσεων και μειώσεων (!!) στους μισθούς, «εφευρέθηκε» στις θυγατρικές CTS και Γερμανός, ενώ παρόμοιες «διαβουλεύσεις» γίνονται και για την E-Value.

Σε όλο αυτό το σκηνικό αγνοούνται επιδεικτικά και βιάζονται προκλητικά η κοινή λογική και οι πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη τις συστηματικές αφαιμάξεις των μισθών και όσων συναποτελούσαν το μισθό (κλιμάκια, χρονοεπιδόματα, υπερωρίες, εξαιρέσιμα, μεταφορές κλπ.) τα τελευταία 11 χρόνια, καθώς επίσης την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις σε προϊόντα/υπηρεσίες πρώτης ανάγκης. Όλα αυτά συμβαίνουν το ίδιο χρονικό διάστημα που η κυβέρνηση διαφημίζει την «ανάπτυξη» για την ελληνική οικονομία (άνω του 6% στο τέλος του έτους) και ο Όμιλος ΟΤΕ πανηγυρίζει για βελτίωση του συνόλου των χρηματοοικονομικών δεικτών που θα του αποφέρουν δεκάδες ακόμα δισεκατομμύρια ευρώ κέρδη στα ήδη πολλά σωρευμένα των τελευταίων ετών. Η παρούσα διοίκηση έχει μειώσει τη μισθοδοσία περισσότερο από 50% και «μετασχηματίζει» τον Όμιλο με μόνο σκοπό να φτωχοποιήσει ακόμα περισσότερο τους εργαζομένους του.

Η διοίκηση, λοιπόν, σε αγαστή συνεργασία με τη «συνδικαλιστική ηγεσία» (sic!) μεταχειριστήκανε επικοινωνιακά τις «συλλογικές» συμβάσεις στις θυγατρικές CTS και Γερμανός, αλλά και στη μητρική, με τρόπο που θα ζήλευαν ακόμα και τα συστημικά ΜΜΕ, τα οποία πληρώνονται εκατομμύρια ευρώ για την πλύση του εγκεφάλου μας: παρουσίασαν πρώτα τα νέα και πιο αποκρουστικά τέρατα, δηλαδή τις κατ’ ευφημισμό συλλογικές συμβάσεις που προβλέπουν ….ατομικές συμβάσεις με μειώσεις, ώστε κατόπιν η συλλογική σύμβαση που καθήλωνε τους μισθούς στη μητρική να φανεί ως ….επιτυχία!! Αυτά είναι δυστυχώς τα αποτελέσματα μιας πολυεθνικής εταιρίας που δεν σέβεται τους εργαζομένους της, αλλά κι ενός «συνδικαλισμού» που έχει μετατραπεί σε υποδιεύθυνση δημοσίων σχέσεων υποτέλειας.  

Οι εργαζόμενοι στις θυγατρικές δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αποδεχθούν μειώσεις και ακόμα περισσότερο δεν θα πρέπει να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας. Εάν κάτι τέτοιο δεν καταστεί δυνατό αγωνιστικά & διεκδικητικά, η συνδρομή κάποιου δικηγόρου/εργατολόγου είναι δυστυχώς απαραίτητη.

Οι εργαζόμενοι στη μητρική εταιρία σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εφησυχάσουν με την ακολουθούμενη τακτική του «όλα στο μηδέν». Ειδικά σε μια χρονική συγκυρία θυσιών και ακρίβειας που διαρκεί πάνω από μια δεκαετία. Σε μια μητρική εταιρία που έχει σταθερά υπερκέρδη (τα οποία θα αυξήσει ιλιγγιωδώς στη φετινή οικονομική χρήση), που έδιωξε πέρυσι το 65% των εργαζομένων ανοίγοντας την Κερκόπορτα των θυγατρικών και που προϋπολογίζει για ακόμα μια φορά το 2022 έναν υψηλότατο αριθμό «εθελούσιων» απολύσεων.

Η μοναδική απάντηση είναι να κτίσουμε αλληλεγγύη από την αρχή, όλοι ανεξαιρέτως οι εργαζόμενοι στον Όμιλο κι αυτή την αλληλεγγύη να την επεκτείνουμε στους εργαζόμενους όλων των κλάδων. Δεν είναι πια ένα σύνθημα, είναι επιτακτική ανάγκη για την επιβίωσή μας.


 

blogger templates | Make Money Online