Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) στη μητρική: Οι υπόγειες διαδρομές της διοίκησης και τα στοιχεία από τον εργασιακά «πολιτισμένο» κόσμο

PDF


 Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) στη μητρική: Οι υπόγειες διαδρομές της διοίκησης και τα στοιχεία από τον εργασιακά «πολιτισμένο» κόσμο

 Η διοίκηση του ΟΤΕ έχει «γλυκαθεί» από τις ατομικές συμβάσεις που επιβλήθηκαν στις θυγατρικές κι αντί να δώσει στους εργαζομένους στη μητρική, γενναίες αυξήσεις που να καλύπτουν τον πληθωρισμό και τα βασικά θεσμικά αιτήματα, προτάσσει την επέκταση της αδικίας ως… «δικαιοσύνη»! Η μεταφορά χιλιάδων συναδέλφων στις θυγατρικές και στις «εθελούσιες» απολύσεις είχε ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη, κατά 50% περίπου, αύξηση της κερδοφορίας της μητρικής αλλά και την περαιτέρω βελτίωση των χρηματοοικονομικών δεικτών.

Η διοίκηση, λοιπόν, οφείλει να δώσει αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό συν ένα αξιόλογο ποσοστό κι όχι έκτακτα bonus. Mόνο φέτος, οι εργαζόμενοι έχουμε χάσει περίπου το 10% του εισοδήματός μας από τον πληθωρισμό. Εξάλλου, λόγω, του τεράστιου ενεργειακού προβλήματος επιβάλλεται να επανέλθουν τα πούλμαν μεταφοράς προσωπικού, ώστε να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και να αντιμετωπισθεί το αβάστακτο μεταφορικό κόστος των εργαζομένων. Απαραίτητη είναι η θεσμοθέτηση κανόνων για την τηλεργασία με αύξηση της αποζημίωσης όσων τηλεργάζονται ώστε να καλυφθεί τα αυξημένα ενεργειακά κ.α. κόστη. Επιπλέον και προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες των προηγούμενων ετών αλλά και να ωφεληθούν οι συνάδελφοι που έχουν προσωπική διαφορά και στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι χαμηλόμισθοι, θα πρέπει να δοθούν κουπόνια/vouchers στο σύνολο των εργαζομένων. Η δέσμευση της διοίκησης ότι δεν θα προχωρήσει σε νέες θυγατρικές και θα διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας, είναι «εκ των ουκ άνευ» προκειμένου να υπάρξει εργασιακή ειρήνη. Επιπλέον, μια εταιρία που υπερκερδοφορεί σε περιβάλλον προστατευμένου ανταγωνισμού, θα πρέπει να επαναφέρει τα κλιμάκια προτού η ανεργία να πέσει στο 10%, να θεσμοθετήσει άδειες για τη διάγνωση προβλημάτων υγείας (καρδιολογικές εξετάσεις, γυναικολογικά θέματα κλπ.) στους εργαζομένους της, να πληρώνει τα πτυχία/μεταπτυχιακά των εργαζομένων και να χρησιμοποιεί το σύστημα αξιολόγησής της για ανάπτυξη κι όχι για απολύσεις, «εθελούσιες» και μη.

Η αναγκαιότητα υπογραφής μιας ικανοποιητικής σύμβασης με βάση τα χρηματοοικονομικά δεδομένα της εταιρίας οδήγησε το δ.σ. του ΠΑΣΥΠ-ΟΤΕ να λάβει ομόφωνη απόφαση, ώστε να διεκδικήσει το παραπάνω πλαίσιο διεκδίκησης εμπλουτισμένο με θεσμικά και οικονομικά αιτήματα. Ο Σύλλογος Εργαζομένων (Σ.Ε.) ΟΤΕ έστειλε εξώδικη επιστολή που αναγνωρίζει τον ΠΑΣΥΠ ως το πλέον αντιπροσωπευτικό πρωτοβάθμιο επιχειρησιακό σωματείο για να κάνει τη διαπραγμάτευση. Αν ο ΠΑΣΥΠ υπαναχωρήσει, ο Σ.Ε. ΟΤΕ δήλωσε ότι θα είναι εκείνος ο κύριος διαπραγματευτής, ειδάλλως αξίωσε να έχει δικαίωμα παρέμβασης. Το ίδιο δικαίωμα ζήτησε και ο Σύλλογος Πληροφορικής.

Ο ΠΑΣΥΠ-ΟΤΕ είναι, λοιπόν, με βάση το νόμο το αρμόδιο σωματείο να κάνει τη διαπραγμάτευση στη μητρική του ΟΤΕ κι αυτό έχει γίνει πλήρως αποδεκτό και από τα άλλα σωματεία της μητρικής. Είναι, επίσης, με βάση το νόμο ο κύριος διαπραγματευτής από τη μεριά των εργαζομένων, που μπορεί να οδηγήσει τη συλλογική σύμβαση στον ΟΜΕΔ, όπου υπάρχει σχετική νομολογία ώστε να δίνονται αυξήσεις με βάση τον πληθωρισμό και μερικά από τα προαναφερθέντα θεσμικά αιτήματα. Αυτό έδειξε άλλωστε και η εμπειρία από τη διεκδίκηση ΣΣΕ στην Ε-Value

Αντίθετα, η εξουσιοδότηση του σωματείου της Cosmote προς την ΟΜΕ δημιουργεί πολλά ανυπέρβλητα προβλήματα για τους εργαζομένους της, μια και η ΟΜΕ δεν έχει πλέον τον χαρακτήρα γενικής επιχειρησιακής συνδικαλιστικής οργάνωσης και είναι αναρμόδια να υπογράψει επιχειρησιακή ΣΣΕ. Μεταξύ των άλλων, αυτό σημαίνει ότι η ΟΜΕ δεν έχει το δικαίωμα προσφυγής στον ΟΜΕΔ/Διαιτησία, ενώ ακόμα και ένας εργαζόμενος αν θεωρήσει ότι βλάπτεται από τη ΣΣΕ που τυχόν υπογραφεί, έχει τη δυνατότητα να προσφύγει ώστε η σύμβαση αυτή να θεωρηθεί άκυρη!

Η διοίκηση του ΟΤΕ, λοιπόν, γνωρίζει άριστα ότι τυχόν προσφυγή στον ΟΜΕΔ θα διασφαλίσει προς τα πάνω τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων στη μητρική. Τούτο, δε, θα δώσει ελπίδα διεκδίκησης και στους εργαζομένους στις θυγατρικές. Για να σταματήσει τις επερχόμενες πιέσεις, η διοίκηση του ΟΤΕ έχει ήδη δώσει οδηγίες σε συνδικαλιστές που επηρεάζει, ώστε εκ του πονηρού να πρωτοστατήσουν, προκειμένου η ΟΜΕ να διαπραγματευτεί για τους εργαζομένους στη μητρική του ΟΤΕ.

Η Αγωνιστική Συνεργασία οφείλει να προειδοποιήσει το σύνολο των εργαζομένων για τα «μηχανορραφικά» παιχνίδια που παίζονται στην πλάτη μας, προκειμένου να συνεχιστεί η φτωχοποίησή μας. Διαπιστώσαμε τον άθλιο ρόλο της ΟΜΕ κατά τη μεταφορά χιλιάδων εργαζομένων στις θυγατρικές, χωρίς καμία διασφάλιση ή ρήτρα επαναφοράς και τον εξαναγκασμό τους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών και προσωπικές διαφορές, χωρίς καμία αντίσταση/απεργία/στάση εργασίας. Η ΟΜΕ διέγραψε σωματεία και εκπροσώπους εργαζομένων από τη μητρική που τώρα θέλει να τους εκπροσωπήσει, ενέργεια για την οποία έχει ήδη καταδικαστεί από την ελληνική δικαιοσύνη, ενώ είναι έκθετη καθώς εγκαλείται ώστε να δρομολογήσει την πραγματοποίηση νέου εκλογικού συνεδρίου. Έχει, επίσης, καταδικαστεί από την ελληνική δικαιοσύνη όταν πρόσφατα δρομολόγησε την εκλογή μίας επιτροπής υγείας και ασφάλειας σε δύο εταιρίες (ΟΤΕ και Cosmote), σύμφωνα πάντα με τις επιθυμίες της διοίκησης. Επιπροσθέτως, ενώ ο δικηγόρος της έχασε πριν από περίπου μισό χρόνο, το θέμα των κλιμακίων στον Άρειο Πάγο, ακόμα δεν έχει βγάλει ανακοίνωση ενημέρωσης προς τους εργαζομένους. Τέλος, υπάρχουν πληροφορίες ότι ακόμα και το κτήριο όπου στεγάζεται είναι προς «διάθεση» από την OTE estate.

Την παρούσα χρονική περίοδο υπογράφονται Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που υπερκαλύπτουν τον πληθωρισμό στις εταιρίες που υπάρχει εργασιακός «πολιτισμός», σε όλη την Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα. Στον τόπο προέλευσης της DT, υπογράφτηκαν συμβάσεις εργασίας στη Lufthansa από 13,7% έως και 19% και για τους λιμενεργάτες της Βόρειας Θάλασσας αυξήσεις 9,4%. Αντίστοιχα, στην Ελλάδα υπογράφηκαν συλλογικές συμβάσεις στην Cosco με αυξήσεις από 10% έως 11,64%, στους οικοδόμους από 18,3% έως και 38,5 %(!) και πολλές ακόμα συμβάσεις στους ξενοδοχοϋπαλλήλους κ.α.

Στον ΟΤΕ θα συνεχίσουμε να είμαστε τα κατώτερα παιδιά μιας διοίκησης που σπαταλά αφειδώς για τις δικές της πολυτέλειες και για τους ξένους παρασιτικούς μετόχους;

 Θα συνεχίσουμε να δεχόμαστε να παίζουν παιχνίδια στις πλάτες μας για τη φτωχοποίησή μας;

 

blogger templates | Make Money Online