Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Ακόμα μια φορά για το «αξιολόγιο»



Ακόμα μια φορά για το «αξιολόγιο»
3 Μαρτίου 2015
Συναδέλφισες και συνάδελφοι
Η Διοίκηση του ΟΤΕ από τον Νοέμβριο του 2007 επέβαλε μονομερώς σε συνέχεια της κατάργησης του ΓΚΠ, την εφαρμογή συστήματος αξιολόγησης προσωπικού, που κάθε χρόνο αδιάλειπτα, δημιουργεί εντάσεις , τριβές και καχυποψία μεταξύ των εργαζόμενων. 
Η ίδια η διοίκηση περιγράφει κατ ευφημισμό  το αξιολόγιο, ως  εργαλείο βελτίωσης και ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού.  Είναι καθαρό όμως ακόμα και στον πιο ανυποψίαστο, ότι τελικά το αξιολόγιο μετατράπηκε σε εργαλείο τρομοκράτησης των εργαζομένων και συνέβαλε στην δημιουργία «αυλής» για λογαριασμό μιας μερίδας «πρόθυμων» και φιλεργοδοτικών υπηρεσιακών στελεχών. Ακόμα η εφαρμογή του αξιολογίου στην πράξη χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να υπονομευτεί το συμφωνημένο μισθολόγιο μέσω του λεγόμενου Συστήματος Επιβράβευσης (πριμ).
Τα τρία τελευταία χρόνια είναι απολύτως αποδείξιμο ότι τουλάχιστον ο μέσος όρος της βαθμολογίας  ανά υπηρεσιακή μονάδα πιέζεται προς τα κάτω κατά παραγγελία. Οι καταγγελίες πλέον δεν έρχονται μόνο τους αξιολογόμενους αλλά και τους αξιολογητές. Τουλάχιστον αυτούς που προέρχονται από τον ΟΤΕ, σέβονται τον εαυτό τους, επιθυμούν ανθρώπινες και συναδελφικές σχέσεις με τους υφισταμένους τους και αρνούνται να γίνουν γενίτσαροι.
Το θέμα παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις και πολλοί συνάδελφοι – θύματα κακόπιστης, εμπαθούς, ή κατά παραγγελία αξιολόγησης, καταφεύγουν στην δικαιοσύνη, αναζητώντας προστασία έναντι της ταπεινωτικής και βλαπτικής συμπεριφοράς που υφίστανται. Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι ο καταλληλότερος  θεσμός για να ασχοληθεί με το αξιολόγιο είναι η δικαιοσύνη. Κατά την γνώμη μας το συνδικάτο δεν μπορεί να παριστάνει την στρουθοκάμηλο και να μην τοποθετείται. Η διαπίστωση ότι με βάση την αξιολόγηση δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα απολύσεις είναι σωστή. Επίσης σωστό είναι όμως, ότι στην Cosmote έχουν γίνει κατ επανάληψη απολύσεις λόγω κακής αξιολόγησης, ενώ πρόσφατα οι κακές αξιολογήσεις  χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να απολυθούν 14 συνάδελφοι εργαζόμενοι από την OTEplus και μάλιστα την παραμονή της υποτιθέμενης «ένταξής» τους στον ΟΤΕ με βάση την 3ετή ΣΣΕ.
Επειδή η κατάσταση κοντεύει να εκτραχυνθεί καλούμε την ΟΜΕ-ΟΤΕ και τα πρωτοβάθμια σωματεία να δράσουν πριν είναι αργά. Να απαιτήσουν πάγωμα της διαδικασίας, άμεση ανάκληση του αξιολογίου και έναρξη διαπραγματεύσεων προκειμένου να συμφωνηθεί  ένα σύστημα αξιολόγησης που δεν θα έχει χαρακτηριστικά ανθρωποφαγίας αλλά θα βελτιώνει μέσα από συμφωνημένες διαδικασίες την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού. Ένα αξιολόγιο που θα προάγει την συνεργασία, την συναδελφικότητα και την αλληλεγγύη. Έχουν κατατεθεί στο παρελθόν οι προτάσεις [1] [2] [3]  χρειάζεται όμως και η βούληση.
Σε κάθε περίπτωση καλούμε τους συναδέλφους να καταγγέλλουν στα συνδικαλιστικά τους όργανα τις όποιες προσπάθειες τρομοκράτησης μετέρχεται η διοίκηση και να κοινοποιούν τα σχόλια που υποβάλουν στα δελτία αξιολόγησής τους.
Το συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει επιτέλους να δράσει και να υπερασπιστεί τους εργαζόμενους!
Η τρομοκρατία της διοίκησης δεν πρέπει να περάσει.

 

blogger templates | Make Money Online