Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Καλά νέα για το Λογαριασμό Νεότητας Η νέα κυβέρνηση έδωσε θετική λύση σε ένα χρονίζον πρόβλημα



Καλά νέα για το Λογαριασμό Νεότητας
Η νέα κυβέρνηση έδωσε θετική λύση σε ένα χρονίζον πρόβλημα

          Πάνω από 2000 συνάδελφοι δικαιούχοι της παροχής του λογαριασμού νεότητας, ταλαιπωρούνται εδώ και πάνω από ένα χρόνο από τη μη είσπραξη της οφειλόμενης χορηγίας λόγω του απαράδεκτου φορολογικού καθεστώτος στο οποίο ενέταξε τον λογαριασμό η προηγούμενη κυβέρνηση. Όπως έχουμε ξαναγράψει σε ανακοίνωσή μας  με την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου οι χορηγίες του ΟΤΕ φορολογούνταν από το πρώτο € και επειδή θεωρήθηκαν εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα φορολογήθηκαν με 26%.
Με τον τελευταίο φορολογικό νόμο ο λογαριασμός νεότητας φορολογείται σαν εισόδημα του γονέα και όχι σαν εισόδημα του ίδιου του παιδιού. Αυτό σημαίνει ότι το δικαιούμενο ποσό προστίθεται στο ετήσιο εισόδημα του γονέα και φορολογείται με το συντελεστή φορολόγησης που βρίσκεται ο κάθε συνάδελφος. Έτσι η φορολόγηση για κάποιους γίνεται 34% (32% φορολογικός συντελεστής και 2% ειδική εισφορά αλληλεγγύης) και για άλλους 44%. Στο μεταξύ ο ΟΤΕ σταμάτησε την πληρωμή του οφειλόμενου ποσού επικαλούμενος ασάφεια στη σχετική νομοθεσία και σε αναμονή πολιτικής λύσης.
          Στη σχετική ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τον Οκτώβρη του 2014 η τότε κυβέρνηση απάντησε με αοριστίες και παρέπεμψε το θέμα στις Ελληνικές καλένδες. Το Υπουργείο οικονομικών σήμερα διευκρινίζει ότι επανερχόμαστε στο προηγούμενο καθεστώς και οι παροχές του λογαριασμού νεότητας φορολογούνται σαν εισόδημα του παιδιού από επιχειρηματική δραστηριότητα δηλαδή με 26%.

Αυτό που μένει πλέον προς διεκδίκηση είναι η επαναφορά του αφορολόγητου ορίου που κατάργησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Κατά κανόνα τα ποσά δίδονται σε δύο δόσεις, μία στην ηλικία των 18 και μία στα 24 ή στα 25 και η επαναφορά του αφορολόγητου ορίου σημαίνει μηδενική φορολόγηση των παροχών του λογαριασμού.

Η εξέλιξη του θέματος του λογαριασμού νεότητας δείχνει ότι όταν διεκδικείς μπορείς να έχεις και αποτελέσματα. Αυτό ως μικρή επισήμανση προς την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ του ΟΤΕ που όλο το προηγούμενο διάστημα σφύριζαν αδιάφορα.

 

blogger templates | Make Money Online