Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Η Cyta Hellas σας καλωσορίζει στο νέο ευέλικτο εργασιακό της περιβάλλον

Ανακοίνωση του  Σωματείου Εργαζομένων Cyta Hellas
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Όπως σας είχαμε ενημερώσει από τις 11 Απριλίου, η εργοδοσία είχε σκοπό να προβεί σε μετακινήσεις και κλείσιμο καταστημάτων στην επαρχία αλλά και στην Αθήνα. Μόλις δύο μήνες αργότερα μας έχει δώσει μια ξεκάθαρη εικόνα για το πώς σκέφτεται να εφαρμόσει τα σχέδιά της.

Στο κατάστημα του Ζωγράφου χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωσή μας, και παρ’ ότι ήταν κάτι που είχαμε ζητήσει από την εργοδοσία με όλους τους τρόπους για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των συναδέλφων μας, ο ιδιοκτήτης κόλλησε πινακίδα «ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ» ενώ το κατάστημα παραμένει ανοιχτό και οι συνάδελφοι εργάζονται κανονικά σε αυτό. Αντιλαμβάνεστε την ψυχολογία που δημιουργεί αυτό στους συναδέλφους, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τον τοιχοκολλητή της αφίσας για το κλείσιμο του καταστήματος, αλλά και την εικόνα διάλυσης που αποκομίζει ο πελάτης για την εταιρεία. Επιπλέον, εχθές σε συνάντηση που είχαμε με την εργοδοσία μάθαμε πως μέχρι το τέλος του καλοκαιριού πρόκειται να κλείσει και το κατάστημα του Ροστάν  στην Θεσσαλονίκη.

Δυστυχώς όμως οι εργοδοτικές πρακτικές που στρέφονται ενάντια στα δικαιώματά μας δεν σταματούν εδώ. Όπως σας είχαμε ενημερώσει με την ανακοίνωση του Σωματείου την 1ηΙούνη, υπάρχουν καταστήματα στα οποία πιέζονται οι συνάδελφοι να κάνουν 10ωρες έως και 12ωρες βάρδιες ή πιέζονται να κάνουν σπαστό ωράριο. Το Σωματείο είχε παρέμβει τότε και είχε καταγγείλει την έντονη πίεση, στα όρια του εκβιασμού, που δέχθηκαν συνάδελφοι μεγάλου καταστήματος της επαρχίας για να κάνουν σπαστό ωράριο και υπερωρίες για να καλύψουν τις κενές θέσεις που έχουν προκύψει από τις αποχωρήσεις, που όπως όλοι διαπιστώνουμε συνεχίζονται καθημερινά σε όλες τις ομάδες με αμείωτο ρυθμό. Τότε είχαμε λάβει την διαβεβαίωση πως μέσα σε δύο εβδομάδες το θέμα της αναπλήρωσης θα είχε λυθεί.

Προχθές λοιπόν ενημερωθήκαμε πως Τεχνικός Πεδίου έλαβε «διαταγή» να παραδώσει το αυτοκίνητο και τα σύνεργα του τεχνικού και τη Δευτέρα να «παρουσιαστεί» στο κατάστημα ενώ ο ίδιος, όπως και όλοι οι υπόλοιποι ΤεΠ, είχε αρνηθεί την θέση. Ο συνάδελφος επιπλέον ενημερώθηκε πως άρνηση από πλευράς του να μετακινηθεί θα ισοδυναμεί με παραίτησή και δεν θα δικαιούται αποζημίωση.

Όπως αντιλαμβάνεστε η εργοδοσία καταφεύγει στην μια αυθαιρεσία μετά την άλλη ενάντια στα δικαιώματά μας για να καλύψει τις συνεχιζόμενες ελλείψεις προσωπικού που προκύπτουν από τις αποφάσεις που λαμβάνει η ίδια για το «καλό» της εταιρείας. Για να καλύψει την ορφανή θέση σε κατάστημα απειλεί συνάδελφο με απόλυση δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό άλλη μία κενή θέση και επιπλέον πίεση και όγκο εργασίας σε περισσότερους συναδέλφους. Αποτελέσματα αντίστοιχα με αυτά που είναι απόρροια των πρακτικών που ακολουθούνται στο Τμήμα Πωλήσεων εδώ και καιρό όπου συνάδελφοι αλλάζουν ως και δύο ή τρία καθήκοντα και πόστα ακόμα και εντός της ίδιας εβδομάδας.

Στην εταιρεία μας, όπως και στην πλειοψηφία αντίστοιχων εταιρειών, την κατάσταση κρίσης που οι ίδιες οι διοικήσεις δημιουργούν, καλούνται να την πληρώσουν οι απλοί εργαζόμενοι, αυτοί που παράγουν και που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή απέναντι στον πελάτη, στις πιο δύσκολες συνθήκες εργασίας και ταυτόχρονα τις χειρότερα αμειβόμενες.

Συνάδελφοι σε τέτοιες πρακτικές δεν θα πρέπει να μείνουμε αμέτοχοι.

  • Καταδικάζουμε κάθε μετακίνηση συναδέλφου από την θέση του χωρίς την συγκατάθεσή του
  • Καταδικάζουμε την επιβολή σπαστού ωραρίου
  • Απαιτούμε από την εργοδοσία να κάνει προσλήψεις για να αναπληρώσει του συναδέλφους που έχουν πολύμηνες άδειες ή αποχωρούν από την εταιρεία
Αν δεν ενωθούμε απέναντι τους είμαστε καταδικασμένοι συνεχώς σε νέες ήττες και σε χειρότερες μέρες
Με οργάνωση, αλληλεγγύη, ανθρωπιά και αποφασιστικότητα μπορούμε να νικήσουμε
Χωρίς αγώνα τίποτα δεν έχει κερδηθεί.
Εκ μέρους του ΔΣ του σωματείου

 

blogger templates | Make Money Online