Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Η επίδειξη αδιαλλαξίας της διοίκησης του ΟΤΕ να μην μείνει αναπάντητη





Αθήνα 15-11-2017
Η επίδειξη αδιαλλαξίας της διοίκησης του  ΟΤΕ να μην μείνει αναπάντητη
Πέρα από κάθε (αρνητική) προσδοκία τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης μεταξύ ΟΜΕ-ΟΤΕ και διοίκησης ΟΤΕ. Η διοίκηση αυτή τη φορά ξεπέρασε κάθε όριο μέτρου και κοινής λογικής. Προσήλθε στην διαπραγμάτευση σαν να μην προηγήθηκε η μεγαλειώδης συμμετοχή των εργαζομένων στην 48ωρη απεργία της 30 και 31 Οκτωβρίου. Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα που δείχνουν ότι συνεχίζεται η μεγάλη κερδοφορία του ομίλου και μάλιστα εν μέσω παρατεταμένης κρίσης. Στο διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη συνάντηση ο διευθύνων σύμβουλος ανανέωσε το πανάκριβο συμβόλαιό του έως τον Ιούνιο του 2021 και φρόντισε να δώσει «δωράκι» σε απερχόμενα διευθυντικά στελέχη του ΟΤΕ που αν αληθεύουν οι φήμες για το ύψος των αποζημιώσεων αυτών, μάλλον πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας. Η διοίκηση λοιπόν – ακριβή στα πίτουρα και φτηνή στο αλεύρι – εξάντλησε την γενναιοδωρία της στα δικά της παιδιά ! Γιατί για τους εργαζόμενους δίνει μόνο ψίχουλα και ανασφάλεια. Εκτός και αν μπορούν να διαβαστούν διαφορετικά οι «προτάσεις» της:
Για τους παλιούς εργαζόμενους  «αύξηση» 1% το 2018 και το 2019 με 7ωρο (δηλαδή πραγματική μείωση μισθού -10%), χωρίς διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Για τους νέους συναδέλφους (προσλήψεις μετά το 2015), δίνει τα κουπόνια των 20€ τον μήνα και «αύξηση» 1,5% το 2018 και 1,5% το 2019 με 8ωρο, επίσης χωρίς διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Επιμένει να απαιτεί μειώσεις τόσο στις σωρευμένες άδειες ασθενείας, όσο και στην αποζημίωση απόλυσης κάνοντας μικρό σκόντο από τις προηγούμενες απαιτήσεις της.  
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Η αδιαλλαξία της διοίκησης τροφοδοτείται από τις πολιτικές λιτότητας που διαιωνίζονται και από την πίεση που ασκούν οι  δανειστές προκειμένου να επιβάλουν μεγαλύτερη ευελιξία στην απασχόληση, μεγαλύτερη μείωση του μισθολογικού κόστους και  να βάλουν  στον γύψο συνδικαλιστικά δικαιώματα όπως η απεργία. Ακόμα η αδιαλλαξία της διοίκησης οφείλεται στο γεγονός  ότι η δική μας υποχωρητικότητα, της έδωσε στο παρελθόν μεγάλα κέρδη τα οποία θεωρεί, ότι έχει ήδη κατοχυρώσει και επιχειρεί πλέον να τα διευρύνει.
Η «πρόταση» της διοίκησης δεν είναι βάση για συζήτηση. Δεν σηματοδοτεί καλή θέληση από μέρους της και δεν την θεωρούμε «έστω ένα μικρό βήμα προσέγγισης». Οι συνάδελφοι που περιμένουν αγωνιωδώς την έκβαση της διαπραγμάτευσης, δικαίως εξαγριώνονται θεωρώντας τις «αυξήσεις» εμπαιγμό. Οι πάντες αντιλαμβάνονται ότι η εμμονή στην μη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, υποκρύπτει την πρόθεσή τους για ομαδικές απολύσεις.    
Στον αντίποδα η δική μας πλευρά, οφείλει να εκτιμήσει την μαζική και αγωνιστική διαθεσιμότητα που έδειξαν οι εργαζόμενοι στην πανθομολογούμενη επιτυχία της απεργίας και να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις. Θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στο δυνάμωμα του αγωνιστικού και ενωτικού κλίματος, κάνοντας παράλληλα κάποιες παρατηρήσεις.
Οφείλουμε να συνδέσουμε το δίκαιο των αιτημάτων μας, με την κοινωνία. Να αξιοποιήσουμε το πρωτοφανές κύμα αλληλεγγύης που ξεσήκωσε ο δίκαιος αγώνας μας, με όσους αυτήν την εποχή βρίσκονται στους δρόμους για τους ίδιους ή για παρόμοιους λόγους. Και πρώτα από όλους με τους συναδέλφους μας στις τηλεπικοινωνίες που αυτόν τον καιρό απεργούν διεκδικώντας όπως  και εμείς, συλλογική σύμβαση, όχι απολύσεις, όχι διαχωρισμό εργαζομένων και συνδικαλιστικές ελευθερίες  (WIND απεργία 16 Νοεμβρίου).
Καλούμε κάθε εργαζόμενο που έδωσε την μάχη της αξιοπρέπειας στην 48ωρη απεργία, να σταθεί όρθιος κοντά στο συνδικάτο και να μην αρκεστεί στα προσβλητικά ψίχουλα ελεημοσύνης.
Δεν κάνουμε βήμα πίσω από το πλαίσιο διεκδίκησης. Διεκδικούμε τα αυτονόητα:
·           Αυξήσεις για όλους. Επιστροφή στα προβλεπόμενα από την ΣΣΕ του 2011, συν μια εύλογη αύξηση έναντι της φορολεηλασίας που έχει υποστεί το εισόδημά μας. Ανεμπόδιστη μισθολογική εξέλιξη για όλους (κλιμάκια)
·           Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας έναντι απολύσεων για οικονομοτεχνικούς λόγους.
·           Άρση κάθε διαχωρισμού μεταξύ εργαζομένων σε μισθό, επιδόματα, ωράριο, άδειες
·           Κατάργηση της δανεικής και της ελαστικής απασχόλησης. Πλήρης και σταθερή δουλειά για όλους στον όμιλο ΟΤΕ. Άμεση κάλυψη όλων των κενών με αξιοκρατικές προσλήψεις.   
·           Αναγνώριση πτυχίων και μεταπτυχιακών τίτλων.
Γιατί εμείς δεν βολευόμαστε με λιγότερο ουρανό..

 

blogger templates | Make Money Online