Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Όχι στο πολυνομοσχέδιο – Όχι στον περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος - Η θέση της Αγωνιστικής Συνεργασίας στην ΕΕ της ΟΜΕ-ΟΤΕ



Αθήνα 12-1-2018
Όχι στο πολυνομοσχέδιο – Όχι στον περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος
Η θέση της Αγωνιστικής Συνεργασίας στην ΕΕ της ΟΜΕ-ΟΤΕ

Πραγματοποιήθηκε στις  10 Ιανουαρίου έκτακτη συνεδρίαση της ΕΕ της ΟΜΕ-ΟΤΕ, μετά από γραπτό αίτημα τριών μελών της ΕΕ, το οποίο συνυπέγραψε ο εκπρόσωπος της Αγωνιστικής Συνεργασίας. Θεωρούμε απαραίτητο, να διευκρινίσουμε την στάση μας στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΜΕ-ΟΤΕ, προκειμένου να μην δημιουργούνται ηθελημένα  ψευδείς εντυπώσεις από τους κατ’ επάγγελμα παριστάνοντες την «επαναστατική πρωτοπορία» μετά και τις συκοφαντικές ανακοινώσεις που εξέδωσαν.
Στην τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος της Αγωνιστικής Συνεργασίας:
·      Κατήγγειλε την κυβέρνηση που κατ’ απαίτηση του ΣΕΒ και των δανειστών, υιοθέτησε ένα ακόμα αντεργατικό μέτρο, που περιορίζει και φαλκιδεύει το δικαίωμα στην απεργία. Τόνισε ότι η προσπάθεια να μετατραπεί η χώρα σε εργασιακή ζούγκλα και ειδική οικονομική ζώνη της ΕΕ με περιορισμένα εργασιακά δικαιώματα και μισθούς πείνας, θα συνεχιστεί, εάν το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα δεν αλλάξει ρότα και συσχετισμούς. Εκτίμησε ακόμα ότι, κατ’ απαίτηση του ΣΕΒ, σύντομα θα διεκδικηθεί επέκταση του συγκεκριμένου μέτρου και στις δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις , αφήνοντας το όπλο της απεργίας, μόνο στη μνημονιακή και  εργοδοτική ηγεσία της ΓΣΕΕ, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη των εργατικών αγώνων και των κοινωνικών αντιστάσεων.
·      Κατήγγειλε ακόμα την μνημονιακή αντιπολίτευση που παριστάνοντας τον λαγό της τρόικας έχει υιοθετήσει από χρόνια αυτήν την ατζέντα, ενώ μόλις πρόσφατα, η ΝΔ,  πλειοδότησε σε οσφυοκαμψία έναντι των εργοδοτών και των δανειστών,  καταθέτοντας τροπολογία επί του νομοσχεδίου που βάζει ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στην κήρυξη απεργίας.
·      Διατύπωσε την  εκτίμηση ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αλλά και δεκάδες δευτεροβάθμιες οργανώσεις, άφησαν να περάσει μια τέτοια οριακή στιγμή για το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, χωρίς απεργιακή απάντηση, χωρίς συντονισμό μεταξύ των πληττόμενων από τα μέτρα, σκορπώντας απογοήτευση στους εργαζόμενους και περνώντας ενσυνείδητα το μήνυμα, για την αναποτελεσματικότητα των απεργιακών κινητοποιήσεων, κάνοντας έτσι αβάντα, στην κυβέρνηση, στην τρόικα, και τον ΣΕΒ.  Μεγάλη ευθύνη έχουν και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, που καλυμμένες πίσω από την ευκολία της «καθαρότητας», συνεχίζουν τον ατελέσφορο και διασπαστικό δρόμο τους, διαιρώντας τους εργαζόμενους.  Η απόλυτη φαιδρότητα όμως, έρχεται από την μεριά της νεοπαγούς μητσοτακικής παράταξης «Ενότητα» (ΑΚΕ στην ΟΜΕ-ΟΤΕ), που ενώ στηρίζει κεντρικά τις ακραία νεοφιλελεύθερες επιλογές της ΝΔ, στην ΓΣΕΕ και το ΕΚΑ συμπαρατάχθηκε με το ΠΑΜΕ και στην ΟΜΕ-ΟΤΕ καταψήφισε την πρόταση για απεργία.
Με βάση τις παραπάνω διαπιστώσεις η Αγωνιστική Συνεργασία πρότεινε να υπάρξει απεργιακή κινητοποίηση από την ΟΜΕ-ΟΤΕ, την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, ημέρα που ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο και συλλαλητήριο έξω από την Βουλή. Επίσης πρότεινε το πλαίσιο της απεργίας,  να εμπλουτιστεί με τα δικά μας κλαδικά αιτήματα, που σχετίζονται με την υπογραφή συλλογικής σύμβασης στον όμιλο ΟΤΕ. Υπερασπίζοντας φυσικά το διεκδικητικό πλαίσιο της ΟΜΕ-ΟΤΕ όπως αυτό ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2017 και όχι το πλαίσιο που υπαγόρευσε η διοίκηση του ΟΤΕ, στην πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΟΤΕ (Δ)ΑΚΕ - ΣΥΝ1(ΠΑΣΚΕ). Για την ιστορία η πρόταση μας απορρίφτηκε, αφού η (Δ)ΑΚΕ έστριψε, κάνοντας μια πρόταση για τετράωρη στάση εργασίας, η ΠΑΣΚΕ πρότεινε μόνο την συμμετοχή μας στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και η ΕΣΚ πρότεινε 24ωρη απεργία, με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ για την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου. Όπως είναι προφανές δεν πλειοψήφησε καμιά πρόταση. Η Αγωνιστική Συνεργασία εκτιμάει ότι το μέτρο της απεργίας είναι βήμα που απαιτεί σοβαρή προετοιμασία και επίπονη δουλειά. Παρόλο που είχαμε επίγνωση ότι ο χρόνος που υπάρχει για την προετοιμασίας μιας επιτυχημένης κινητοποίησης, είναι περιορισμένος, προτείναμε απεργία, γιατί πιστεύουμε ότι η κατάθεση ενός τέτοιου νομοθετήματος είναι οριακή στιγμή για τις εργατικές κατακτήσεις αλλά και τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα που βάλλονται. Κατά την γνώμη μας η στάση των παρατάξεων δεν προσφέρεται για ανέξοδους εντυπωσιασμούς, πολύ περισσότερο, όταν βασικός γνώμονας όλων, είναι η προσπάθεια επηρεασμού των συναδέλφων ενόψει των εκλογών της ΠΕΤ-ΟΤΕ. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι θεμιτή η διαστρέβλωση της θέσης μας για μικρόψυχους παραταξιακούς διαγκωνισμούς.  
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, κάθε δημοκρατικό πολίτη αυτής της χώρας, να υψώσει ανάστημα, μπροστά στις επιδιώξεις των δανειστών για περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών και κατακτήσεων.
Όλοι στα απεργιακά συλλαλητήρια – Όλοι στον Αγώνα

 

blogger templates | Make Money Online