Κυριακή 13 Μαΐου 2018

Συλλογική Σύμβαση στην Cosmote E-Value - Υποκρισία & παιχνίδια του συνδικαλιστικού κατεστημένου στην πλάτη των επισφαλώς εργαζομένων


Αθήνα 14-5-2018
Συλλογική Σύμβαση στην Cosmote E-Value
Υποκρισία & παιχνίδια του συνδικαλιστικού κατεστημένου στην πλάτη των επισφαλώς εργαζομένων
Συνεδρίασε την Παρασκευή 11/5/2018 το Δ.Σ. του ΠΑΣΕ-ΟΤΕ. Κύριο θέμα συζήτησης υποτίθεται ότι ήταν η πορεία της διαπραγμάτευσης για συλλογική σύμβαση στην Cosmote E-Value. Και λέμε υποτίθεται, γιατί στην πραγματικότητα (ΠΑΣΚ)Ενωτικό και (Δ)ΑΚΕ, έχουν στο μυαλό τους μόνο τις καρέκλες, τα προνόμια και τα ρουσφέτια που θα μοιραστούν μετά το εκλογικό συνέδριο της ΟΜΕ-ΟΤΕ (18 έως 20 Μαΐου). Επίσης λέμε υποτίθεται γιατί στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις για συλλογική σύμβαση στην Cosmote E-Value παρά τις περί του αντιθέτου ψευδείς διαβεβαιώσεις του (ΠΑΣΚ)Ενωτικού. Η διοίκηση της E-Value, απάντησε με μια πρωτοφανή και σκαιότατη επίδειξη αδιαλλαξίας, και λούμπεν κουτσαβακισμού, ότι δεν αναγνωρίζει στον ΠΑΣΕ-ΟΤΕ, το δικαίωμα να διαπραγματευτεί στο όνομα των 750 μελών του, που είναι εργαζόμενοι στην E-Value!
Και τι έκανε η νεοεκλεγείσα πλειοψηφία του (ΠΑΣΚ)Ενωτικού μετά την απαξιωτική απάντηση του εργοδότη; Μήπως ενημέρωσε τους εργαζόμενους σχετικά; ΟΧΙ. Μήπως οργάνωσε κλιμάκια ενημέρωσης στα Call Centers προκειμένου να δημιουργήσει όρους αγωνιστικής διεκδίκησης; ΟΧΙ. Το μόνο που έκανε ήταν να επιστρατεύσει τον νομικό του σύμβουλο, αποδεχόμενοι για μια ακόμα φορά την συνδικαλιστική αναπηρία τους! Γιατί είναι πανθομολογούμενη η εμπειρία τους στη θεσιθηρία, τις μανούβρες, και τα ρουσφέτια, στα δύσκολα όμως ζορίζονται και τα αναθέτουν στους εργατολόγους, όπως εξάλλου έκαναν και στην ΟΜΕ-ΟΤΕ, όπου κατέληξαν στους νομικούς συμβούλους,  ακόμα και για την διεκδίκηση των κλιμακίων .
Εκείνο όμως που προκαλεί αλγεινή εντύπωση, είναι το ίδιο το διεκδικητικό πλαίσιο που απέστειλαν στην Cosmote E-Value. Πρόκειται για το ορισμό των πιο χαμηλών προσδοκιών και της πιο τραγικής προσπάθειας εξευμενισμού της εργοδοτικής απληστίας. Πιθανότατα η εργοδοτική πλευρά αν ήθελε να τους εκθέσει, θα έδινε από μόνη της περισσότερα, ως διευθυντικό δικαίωμα. Θαυμάστε διεκδίκηση: 5% αυξήσεις, (22€ μικτά για εξάωρο, για τους άνω των 25 ετών), ενιαίο καθεστώς αδειών, εκπτωτικό πρόγραμμα τηλεφωνίας, θεσμικά (φύλακτρα, δάνεια, Λογαριασμός Νεότητας, Κεφάλαιο Αλληλοβοηθείας κλπ.) μόνο (!) για όσους προέρχονται από OTEplus και άλλα τέτοια ανώδυνα και αυτονόητα.
Έχουμε όμως μια απορία: Αφού όπως ισχυρίζονται, ενδιαφέρονται ειλικρινά για τους εργαζόμενους στην Cosmote E-Value και δεν τους θεωρούν μόνο ως ευκαιριακή εκλογική πελατεία (όπως ψιθυρίζεται), γιατί δεν έλυσαν το πρόβλημα στα πλαίσια της διετούς ΣΣΕ που υπέγραψαν στον ΟΤΕ; Γιατί το (ΠΑΣΚ)ενωτικό ψήφισε μαζί με τη (Δ)ΑΚΕ, ΣΣΕ μόνο στην ΟΤΕ Α.Ε. και όχι στον όμιλο ΟΤΕ, όπως ήταν η ομόφωνη δέσμευση όλων των σωματείων, όλων των παρατάξεων; Μήπως τα μεγάλα λόγια και οι υποσχέσεις δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια καλο-οργανωμένη προσπάθεια μαζικής εξαπάτησης, που είχε ημερομηνία λήξης τις εκλογικές διαδικασίες; Και μήπως τώρα που το ποθούμενο αποτέλεσμα εκπληρώθηκε και η ψήφος των συναδέλφων της Cosmote E-Value υπεκλάπη, το μόνο που απομένει είναι να ρίξουν στάχτη στα μάτια των αφελών;
Η Αγωνιστική Συνεργασία στήριξε στην περίοδο της διαπραγμάτευσης το αίτημα για Συλλογική Σύμβαση στον όμιλο ΟΤΕ που να συμπεριλαμβάνει ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένων αυτούς της  Cosmote E-Value. Καταψηφίσαμε την σύμβαση ακριβώς γιατί αυτή διαιώνιζε τους διαχωρισμούς και άφηνε απροστάτευτους τους εργαζόμενους στις θυγατρικές και τις τρίτες εταιρίες.  Στην ίδια ψηφοφορία οι εκπρόσωποι (ΠΑΣΚ)Ενωτικού και (Δ)ΑΚΕ που σήμερα υποκρίνονται τους αγωνιστές, ψήφισαν την ΣΣΕ που εξαιρούσε τους συναδέλφους της E-Value. Χωρίς να δίνουμε συγχωροχάρτι σε κανένα, εκτιμούμε ότι προκειμένου να οδηγηθεί η εργοδοσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, απαιτείται πρώτα από όλα η μαζική και αγωνιστική παρουσία των ίδιων των εργαζομένων της Cosmote E-Value, με τον ΠΑΣΕ και όποιες συνδικαλιστικές οργανώσεις θέλουν να συμμετάσχουν σε μια αγωνιστική διεκδίκηση συλλογικής σύμβασης.
Καλούμε τους εργαζόμενους έστω και την ύστατη στιγμή, να αντιληφθούν, να αποκαλύψουν και να απομονώσουν, τον τυχοδιωχτικό και υστερόβουλο ρόλο των παρατάξεων του συνδικαλιστικού δικομματισμού των (ΠΑΣΚ)Ενωτικό και (Δ)ΑΚΕ, στην παρωδία διαπραγμάτευσης που υποτίθεται ότι κάνουν. Να απαιτήσουν από την αρτηριοσκληρωτική και χρεοκοπημένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία να πάρει πρωτοβουλίες σε αγωνιστική κατεύθυνση που να τους ενεργοποιούν, μακριά από την λογική της ανάθεσης και τον «συνδικαλισμό» των εργατολόγων.
Προτείνουμε ένα συνεκτικό σχέδιο δράσεων και πρωτοβουλιών που θα κρατά αγωνιστικά ενεργούς και ενημερωμένους τους εργαζόμενους το οποίο θα περιλαμβάνει:


  • Καθημερινές 3ωρες ενημερωτικές συνελεύσεις από το σύνολο των μελών της ΕΕ σε ΟΛΑ τα  Call Centers εκ περιτροπής επί δίμηνο.
  • Συχνές «επισκέψεις» και δράσεις διαπαραταξιακών κλιμακίων, αγωνιστικού χαρακτήρα στην διοίκηση της Cosmote E-Value.
  • Ακτιβισμοί και έκτακτες δράσεις με επικοινωνιακή απήχηση που θα ανακοινώνονται σταδιακά.    
  • Έκτακτες συνεδριάσεις του ΔΣ όταν αυτό θεωρείται απαραίτητο, που θα αποτιμά και θα κλιμακώνει το αγωνιστικό πρόγραμμα, όπου χρειάζεται.  
  • Κλιμάκωση με απεργιακές κινητοποιήσεις και άλλα μέσα διαπραγμάτευσης, συμπεριλαμβανομένης  και της προσφυγής στον ΟΜΕΔ.
  • Ελάχιστο διεκδικητικό πλαίσιο, η ίδια σύμβαση που υπέγραψαν για τους υπόλοιπους συναδέλφους στον ΟΤΕ.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Απέναντι στην αδιαλλαξία της διοίκησης που αξιοποιεί στο έπακρο την εργασιακή ζούγκλα που διαιωνίζεται από τις μνημονιακές πολιτικές λιτότητας που εξακολουθούν να εφαρμόζονται, οι εργαζόμενοι δεν έχουν να αντιτάξουν παρά μόνο την ενότητα και την αγωνιστικότητά τους.  Οι εργαζόμενοι στις γαλέρες της E-Value, δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού! Είναι συνάδελφοί μας και οφείλουμε να τους υπερασπιστούμε. Πολύ περισσότερο γιατί δουλεύουν στην επισφάλεια και στο δουλεμπόριο, που η ηγεσία της ΟΜΕ-ΟΤΕ δεν μπόρεσε (και δεν ήθελε) να καταργήσει.
Όχι βρώμικα παιχνίδια στην πλάτη των πιο επισφαλών και κακοπληρωμένων εργαζόμενων
Όχι στην ανάθεση, στα κούφια λόγια και στην επιχείρηση εξαπάτησης των εργαζομένων
Μαζικός και διαρκής αγώνας ενάντια στην επισφάλεια και το δουλεμπόριο
Συλλογική Σύμβαση στα  Call Centers που να καλύπτει ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους της Cosmote E-Value και να ικανοποιεί τις ανάγκες τους   

 

blogger templates | Make Money Online