Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

ΟΤΕ: επίθεση σε εργαζόμενους και bonus σε γραφειοκράτες συνδικαλιστές


 Αναδημοσίευση από εδώ

Εργαζόμενοι με μεγάλη προϋπηρεσία στον ΟΤΕ διώκονται και εκβιάζονται ώστε να αποχωρήσουν από την εταιρεία. Η διοίκηση ωθεί τους εργαζόμενους με κάθε τρόπο προς την έξοδο και προχωράει σε εκδικητικές δυσμενείς μεταθέσεις εργαζομένων. Μία από αυτές αφορά και τον εκλεγμένο συνδικαλιστή στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΕ και επικεφαλής της παράταξης «Αγωνιστική Συνεργασία – Ενωτική», Κοντογεώργο Ευθύμη σε θυγατρική εταιρεία του ομίλου, παρά το γεγονός ότι υπάρχει προσωρινή διαταγή των ελληνικών δικαστηρίων για άρση της μετακίνησης μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης. Το «Ξ» ήρθε σε επικοινωνία με τον Μάκη Κοντογεώργο και δημοσιεύουμε συνέντευξη που πήρε ο σ. Βαγγέλης Κολτσίδης.
  • Μάκη τι ακριβώς έχει συμβεί σχετικά με την απόφαση της διοίκησης του ΟΤΕ για την μεταφορά σου σε θυγατρική εταιρεία του ομίλου και συγκεκριμένα στα τηλεφωνικά κέντρα;

Η διοίκηση του ΟΤΕ, λίγους μήνες πριν τη μεταφορά 5.000 εργαζομένων σε θυγατρικές, κατήργησε την υπηρεσία στην οποία εργαζόμουν. Ένα μέρος το πήγε στη μητρική και ένα άλλο μέρος στα τηλεφωνικά κέντρα. Ανεξαρτήτως της συνδικαλιστικής μου ιδιότητας, η εργασιακή μου εξειδίκευση (οικονομικός με πρόσληψη ΑΣΕΠ), τα τυπικά μου προσόντα (διδάκτορας οικονομολόγος με ειδίκευση στις τηλεπικοινωνίες), η προϋπηρεσία μου κλπ. θα έπρεπε να με οδηγήσουν, με βάση την κοινή αλλά και την επιχειρησιακή λογική, στη μητρική και όχι στα τηλεφωνικά κέντρα. Εντούτοις, η διοίκηση με μετακίνησε προς τα τηλεφωνικά κέντρα, προφανώς ενοχλημένη από την έντονη συνδικαλιστική μου δράση ενάντια στις πολιτικές φτωχοποίησης και εκδίωξης των εργαζομένων με ώριμα εργασιακά δικαιώματα. Η πρόθεσή τους είναι σαφώς να με εκφοβίσουν και να με φιμώσουν, δείχνοντάς με ως παράδειγμα για το τι θα συμβεί και σε άλλους που ενδεχομένως θα τολμήσουν να τους επικρίνουν στο μέλλον.

Αντιλαμβανόμενος τις προθέσεις της διοίκησης και διαπιστώνοντας ότι ο συνδικαλιστικός μου φορέας δεν είχε διάθεση να αγωνιστεί ενάντια σε τέτοιου είδους αδικίες και δυστυχώς ούτε καν να διαμαρτυρηθεί, προσέφυγα στην ελληνική δικαιοσύνη. Παράλληλα, η παράταξή μας «Αγωνιστική Συνεργασία» βγάλαμε ανακοίνωση, ώστε το ίδιο να πράξουν και πολλοί άλλοι συνάδελφοι με ώριμα εργασιακά δικαιώματα και συχνά με αυξημένα προσόντα, που επίσης βλάπτονταν.

Η δικαστική απόφαση αποδέχθηκε το αίτημά μου και υποχρέωσε τον ΟΤΕ να με απασχολεί στη μητρική μέχρι την οριστική εκδίκαση της υπόθεσής μου. Εντούτοις, ο ΟΤΕ μη σεβόμενος το κράτος δικαίου, έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης και δεν εφάρμοσε τη συγκεκριμένη δικαστική απόφαση. Το γερμανικό δημόσιο, που είναι ο βασικός μέτοχος της Deutsche Telekom, με αυτό τον τρόπο έδειξε πως κρίνει ότι δεν ελέγχεται από την ελληνική δικαιοσύνη.

  • Έχει συμβεί το ίδιο ή κάτι ανάλογο και σε άλλους συναδέλφους ή εκλεγμένους συνδικαλιστές;

Όχι μόνο δεν έχει συμβεί, αλλά αντίθετα συγγενικά και φιλικά πρόσωπα συνδικαλιστών ακολούθησαν την αντίστροφη πορεία από τους 5.000 εργαζόμενους που μεταφερθήκαμε με συνοπτικές διαδικασίες στις θυγατρικές. Συγκεκριμένα, συγγενικά και φιλικά πρόσωπα των συνδικαλιστών από τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ (ΣΥΝ1) και (Δ)ΑΚΕ, την ίδια χρονική περίοδο μεταφέρθηκαν από τις θυγατρικές προς τη μητρική, προφανέστατα ως αντισταθμιστικό της διοίκησης προς τις παρατάξεις που είναι φίλα προσκείμενες σε αυτήν. Η «παροχή» αυτή της διοίκησης δεν ήταν άσχετη με τη στάση της ΟΜΕ (Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΕ), η οποία δεν έκανε καμία κινητοποίηση ή δελτίο τύπου ή κοινοβουλευτική ερώτηση ή κάποιου είδους παρέμβαση/διαμαρτυρία για το μεγαλύτερο «ξεφόρτωμα» εργαζομένων που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Δεν έβγαλε καν κάποια ανακοίνωση ώστε να καθοδηγήσει σε νομικές ενέργειες τους συναδέλφους που βλάπτονταν. Αντ’ αυτού αιτήθηκε και πήρε ενισχυμένο πριμ υπερ-επίτευξης επιχειρησιακών στόχων προς τους απαλλαγμένους συνδικαλιστές, παραμονή της διαβούλευσης! Το συγκεκριμένο πριμ να σημειώσω ότι δεν το λαμβάνουν καν οι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή όταν έχουν χαμηλή βαθμολογία.

  • Για ποιο λόγο η διοίκηση του ΟΤΕ/Deutsche Telekom συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο στους εργαζόμενους της επιχείρησης;

Η Deutsche Telekom, δηλαδή το γερμανικό δημόσιο, που έχει στην ιδιοκτησία του τον όμιλο ΟΤΕ όχι μόνο δεν έχει επενδύσει, αλλά αντίθετα έχει εκποιήσει το σύνολο των επενδύσεων του ΟΤΕ στα Βαλκάνια και αλλού, τόσο σε εταιρίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας όσο και τον τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο. Όλα αυτά τα δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ κατευθύνθηκαν στους μετόχους και κυρίως στο γερμανικό δημόσιο. Παράλληλα κι επειδή τα ιμπεριαλιστικά αυτά funds είναι αδηφάγα, ορέγονταν τα χρήματα που κατευθυνόταν προς τη μισθοδοσία. Με άθλιες μεθόδους εργασιακού μπούλινγκ (mobbing) οδήγησαν σε παραίτηση 11.500 εργαζομένους σε 10 χρόνια, ενώ απολύσαν με στημένα πειθαρχικά και με διευθυντικό δικαίωμα εκατοντάδες άλλους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειώσουν τη μισθοδοσία κατά 800 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Αντίστοιχα, βέβαια, μειώθηκε και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ωστόσο, αυξήσαν τη διαφημιστική δαπάνη προκειμένου να είναι σίγουροι ότι τα παράπονα των πελατών δεν θα ακουστούν ποτέ από τα συστημικά ΜΜΕ. Για τον ίδιο λόγο ποτέ δεν θα δούμε ή θα ακούσουμε από τα συστημικά ΜΜΕ για την εργασιακή παρενόχληση στον ΟΤΕ που εξανάγκασε μεσοσταθμικά 1.150 εργαζομένους κάθε χρόνο να αποχωρήσουν πριν από τη σύνταξη, κατά την τελευταία δεκαετία

  • Ποια η αντίδραση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων (ΟΜΕ – ΟΤΕ) και των υπολοίπων συνδικαλιστικών οργάνων του ομίλου απέναντι σε όλα αυτά;

Ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων (ΟΜΕ – ΟΤΕ) έχουν επιλέξει την πολιτική κατευνασμού στις αντιδράσεις των εργαζομένων. Επίσης, έχουν επιλέξει να καταπνίξουν οποιαδήποτε συνδικαλιστική φωνή διαμαρτύρεται για τις άδικες απολύσεις, τις κατάπτυστες εργασιακές παρενοχλήσεις που μόνο το καλοκαίρι που πέρασε συνδέθηκαν με το θάνατο 3 εργαζομένων (σύμφωνα με μαρτυρίες από το συγγενικό και το εργασιακό τους περιβάλλον), την άδικη μείωση μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων, από μία εταιρία που έχει αυξήσει τα κέρδη και έχει βελτιώσει τους χρηματοοικονομικούς της δείκτες τόσο μέσα στα μνημόνια όσο και μέσα στην πανδημία.

Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, η παράταξή μας «Αγωνιστική Συνεργασία» κατέθεσε νομικό υπόμνημα, κατάλογο ερωτήσεων, δύο κοινοβουλευτικές ερωτήσεις κ.α. που ενόχλησαν εξαιρετικά τη διοίκηση. Ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας στην ΟΜΕ-ΟΤΕ, κλήθηκαν να «απαλύνουν» τον πόνο της εργοδοσίας και μας απέκλεισαν από τις επόμενες συναντήσεις.

Στη δική μου περίπτωση, ο συνδικαλιστικός νόμος Ν.1264/1982 προβλέπει ότι: «δεν επιτρέπεται μετάθεση των εργαζομένων που αναφέρονται στις παρ. 5, 6, 7, και 8 (των µελών της διοίκησης της συνδικαλιστικής οργάνωσης) χωρίς τη συγκατάθεση της αντίστοιχης συνδικαλιστικής οργάνωσης». Άρα θα αρκούσε η ΟΜΕ να ανακοίνωνε ότι δεν δίνει τη συγκατάθεσή της για την άδικη και όπως αποδείχθηκε δικαστικά, για την παράνομη μεταφορά μου στα τηλεφωνικά κέντρα.

Αν και ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας στην ΟΜΕ-ΟΤΕ, έχουν ενημερωθεί με email από εμένα (ως μέλος της εκτελεστικής της) εδώ και περίπου ένα μήνα αμέσως μετά τη μη εφαρμογή της απόφασης, αν και έχουν γραφτεί δεκάδες ανακοινώσεις από συνδικαλιστικές οργανώσεις, εφημερίδες, sites, μέσα κοινωνικής δικτύωσης κλπ., εντούτοις αυτοί σωπαίνουν εκκωφαντικά. Αν κάποιος καλοπροαίρετος θα έλεγε ότι αυτό μαρτυρά την ανοχή τους προς κάθε απόφαση της διοίκησης, κάποιος «υποψιασμένος» από την όλη συμπεριφορά τους, όπως την περιέγραψα, θα ήταν πεπεισμένος ότι η εξόντωση των συνδικαλιστικών τους αντιπάλων συμπλέει με την τακτική της διοίκησης για την εξόντωση των εργαζομένων.

  • Υπάρχουν και άλλοι εργαζόμενοι που έχουν προσφύγει κατά της διοίκησης του ΟΤΕ;

Κατά τη μεταφορά στις θυγατρικές υπήρξαν περιπτώσεις «ξεκαθαρίσματος» λογαριασμών από τη διοίκηση. Μετέφεραν, επί τούτου, κάποιους εργαζόμενους σε υπηρεσίες που όδευαν στις θυγατρικές και κυρίως προς τα τηλεφωνικά κέντρα. Παρόλο που δεν υπήρχε καμία κεντρική κατεύθυνση από την Ομοσπονδία προς τους εργαζομένους ώστε να αντισταθούν στις βλαπτικές μεταβολές, υπήρξαν μεμονωμένες περιπτώσεις εργαζομένων που δεν ενέκυψαν στην «εθελούσια» απόλυση κι αποφάσισαν να αντιδράσουν με έννομα μέσα. Μέχρι τώρα γνωρίζουμε ότι έχουν βγει θετικές αποφάσεις για έξι από αυτούς.

Οι «παροικούντες» τον ΟΤΕ γνωρίζαμε εξαρχής ότι δεν διασφαλίζονταν ικανοποιητικές οικονομικές και εργασιακές συνθήκες στις θυγατρικές εταιρείες. Συνεπώς, η βίαιη και μονομερής μεταφορά των εργαζομένων σε αυτές, αποτελούσε καταχρηστική συμπεριφορά με απώτερο στόχο τη βαθμιαία καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων, τη μείωση  των μισθών και τη διευκόλυνση μελλοντικών απολύσεων. Αυτό, έχει αρχίσει να γίνεται πια αντιληπτό και στον «έξω» κόσμο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πρόσφατα η ελληνική δικαιοσύνη ξεσκέπασε μία ακόμα περίπτωση στημένου πειθαρχικού, για μία αναίτια απόλυση συνάδελφου μηχανικού από την Κρήτη. Ο συγκεκριμένος συνάδελφος δεν υπέκυψε στη σπίλωση που προσπάθησε να του κάνει η εργοδοσία και διεκδίκησε την ηθική και την εργασιακή του δικαίωση. Δεν είναι τυχαίο ότι, έως τώρα, η διοίκηση αρνείται και σε αυτόν να εφαρμόσει την απόφαση της δικαιοσύνης.

 

 

blogger templates | Make Money Online