Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Ο Γιάννης Δούκας, μέλος της Ε.Ε. της ΟΜΕ-ΟΤΕ, μιλά στο Red Notebook


.
Ο Γιάννης Δούκας, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΟΜΕ-ΟΤΕ, μιλά στο Red Notebook για τις απολύσεις στην COSMOTE, τις απεργιακές κινητοποιήσεις και το τοπίο μετά την ιδιωτικοποίηση


Η ΟΜΕ – ΟΤΕ και το σωματείο εργαζομένων στην COSMOTE εξήγγειλαν απεργιακές κινητοποιήσεις. Ποιοι είναι οι λόγοι;

Η διοίκηση της COSMOTE εξήγγειλε 120 απολύσεις. Τις απολύσεις τις ονομάζει εθελούσια έξοδο με ένα πρόγραμμα αυξημένων αποζημιώσεων που κοινοποίησε στο προσωπικό. Στην πραγματικότητα είναι ένας εκβιασμός. Οι εργαζόμενοι στους οποίους αναφέρεται έχουν στοχοποιηθεί και ή δέχονται το πακέτο και αποχωρούν «οικειοθελώς» ή, διαφορετικά, θα απολυθούν εντός του έτους με τη νόμιμη αποζημίωση. Οι απολύσεις δεν είναι μόνο 120, γιατί εκτός από τις απολύσεις στην COSMOTE προχωράνε σε απολύσεις και στις συνδεδεμένες με την COSMOTE εταιρείες «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» και «e value».
Σε ό,τι αφορά τον ΟΤΕ, η διοίκησή του αποφάσισε μονομερώς να αυξήσει τις ώρες εργασίας τους. Το ωράριο που ισχύει είναι 7 ώρες και 42 λεπτά και ισχύει από τη δεκαετία του ’70. Αποφάσισε επίσης να περικόψει οικονομικές παροχές σε τμήματα του προσωπικού, οι οποίες είχαν χορηγηθεί με αποφάσεις της διοίκησης, αλλά και άλλες, καταστρατηγώντας παράνομα όρους συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Τέλος, δείχνοντας την προσφορά της στο περιβάλλον (για την οποία έχει πάρει και βραβείο), αποφάσισε να καταργήσει τα λεωφορεία μεταφοράς του προσωπικού από και προς το διοικητικό μέγαρο στο Μαρούσι.

Για ποιους λόγους προβαίνει σε απολύσεις μια από επιχειρήσεις που ακόμα και εν μέσω κρίσης καταγράφει κέρδη συστηματικά;

Όπως σωστά αναφέρετε καταγράφει κέρδη. Εκτός απ’ αυτό, έχει χαρακτηριστεί από τους ίδιους τους διοικούντες σαν το στολίδι του ομίλου, σαν εταιρεία «πρότυπο»: είναι η εταιρεία με το μικρότερο εργασιακό κόστος στον κλάδο, είναι η πρώτη σε κίνηση πανελλαδικά και είναι η εταιρεία στην οποία ο κ. Τσαμάζ αναδείχθηκε καλύτερος manager το 2010. Ο πρώτος λόγος που επιχειρούν να απολύσουν προσωπικό είναι η αύξηση των κερδών των μετόχων με πρώτους αυτούς της Deutsche Telekom. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Ένας άλλος λόγος είναι ο εκφοβισμός που θέλουν να περάσουν στους εργαζόμενους, τόσο της COSMOTE όσο και όλου του ομίλου, προκειμένου να γίνει γι’ αυτούς πιο εύκολη η επίθεση που θα επιχειρήσουν σε εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα που κερδήθηκαν με αγώνες τον προηγούμενο αιώνα. Τέλος, οι απολύσεις σε μια
εταιρεία με τέτοια χαρακτηριστικά θα δώσουν το σύνθημα για περαιτέρω απολύσεις στις άλλες εταιρείες του κλάδου, αλλά και σε επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ποια είναι η στάση της κυβέρνησης απέναντι στις απολύσεις και τις διεκδικήσεις σας;

Το ελληνικό δημόσιο, για να μην ξεχνιόμαστε, έχει το 20% των μετοχών του ομίλου ΟΤΕ. Σε ότι αφορά το Υπουργείο Οικονομίας, που έχει και την ευθύνη μέχρι σήμερα, τηρεί σιγήν ιχθύος για τις απολύσεις. Κατά τη γνώμη μας βολεύεται να κάθεται στη γωνία αφήνοντας τη διοίκηση να κάνει τη «βρώμικη» δουλειά. Έχει όμως σοβαρές ευθύνες, καθώς αφ’ ενός η επιλογή του κ. Τσαμάζ στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου είναι και δική του επιλογή, αφ’ ετέρου έχει διορίσει τα πέντε μέλη του Δ.Σ. του ΟΤΕ τα οποία οποιαδήποτε στιγμή μπορούν να θέσουν θέμα, εφ’ όσον βέβαια τους δώσει ανάλογη εντολή το Υπουργείο. Σε ότι αφορά την επίθεση στο ωράριο και στις συλλογικές συμβάσεις των εργαζόμενων του ΟΤΕ, όχι απλά συμφωνεί, αλλά έχει προτρέψει από τα Χριστούγεννα τη διοίκηση του ΟΤΕ και άλλων εισηγμένων επιχειρήσεων να προχωρήσουν σε περικοπές με τη γνωστή επιστολή. Σε ότι αφορά το Υπουργείο Εργασίας, στην πρόσφατη τριμερή συνάντηση κατέθεσε αρχικά μία πρόταση που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή τουλάχιστον για τους εργαζόμενους στην COSMOTE. Η πρόταση έλεγε το πρόγραμμα εθελούσιας να «τρέξει» ως τέτοιο, μετά όμως το πέρας του, και ανεξάρτητα από την αποδοχή ή όχι από τους εργαζόμενους, να μην υπάρξουν απολύσεις. Με δεδομένη, όμως, την άρνηση και τις πιέσεις της εργοδοτικής πλευράς, τροποποιήθηκε, και η τελική πρόταση αφήνει ανοιχτή τη δυνατότητα απολύσεων.

Τι ανταπόκριση είχε το κάλεσμα της ΟΜΕ-ΟΤΕ και πόσο αξιόπιστη είναι μια διοίκηση που άφησε να περάσει η ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού χωρίς σοβαρές αντιστάσεις; Τι θέση πήραν οι άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις;

Κατ’ αρχήν θα πρέπει να θυμίσουμε ότι η ιδιωτικοποίηση βαραίνει τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. της τελευταίας 20ετίας. Το ΠΑΣΟΚ, από την άποψη που είχε στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 για έναν ΟΤΕ 100% δημόσιο, τη δεκαετία 1994-2004 που είχε την εξουσία πούλησε το 66,6% των μετοχών του ΟΤΕ σε ιδιώτες. Η Ν.Δ. πούλησε και το υπόλοιπο 13,3% στη Deutsche Telekom και το 20% που κατέχει πλέον το ελληνικό δημόσιο είναι πολύ κάτω ακόμη και από την καταστατική μειοψηφία του 33%. Σε ότι αφορά την αξιοπιστία των συνδικαλιστικών ηγεσιών, κατά τη γνώμη μας αυτή έχει πληγεί κατ’ επανάληψη από διάφορες παλινωδίες, κυρίως των δύο μεγάλων παρατάξεων, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ. Το μεγαλύτερο χτύπημα στο κύρος και στην αξιοπιστία της ΟΜΕ – ΟΤΕ πιστεύουμε ότι ήρθε το 2005, όταν οι δύο αυτές παρατάξεις συμφώνησαν στην άρση της μονιμότητας και σε διαφορετικές εργασιακές σχέσεις των νέων σε σχέση με αυτές των παλαιότερων.
Ανεξάρτητα απ’ αυτά, η ανταπόκριση των συναδέλφων στις κινητοποιήσεις ήταν πρωτοφανής, και αυτό οφείλεται στα θέματα που διακυβεύονται. Ευθύνες στις συνδικαλιστικές ηγεσίες υπάρχουν και δεν ξεχνιούνται. Ωστόσο, υπό την απειλή των απολύσεων και της ανελέητης επίθεσης σε μισθούς και δικαιώματα, μπαίνουν στη γωνία και επιχειρούμε να αντισταθούμε στη λαίλαπα.
Καμία παράταξη δεν συμφώνησε ούτε συναίνεσε στις εξαγγελίες. Αυτό που έχουμε όμως ως παρατήρηση είναι ότι όλο το προηγούμενο διάστημα η πλειοψηφία της ομοσπονδίας έδειξε να ενδίδει στις απαιτήσεις της διοίκησης, πράγμα το οποίο άνοιξε την όρεξη στην τελευταία. Από την άλλη πλευρά, ο ιδεολογικός απομονωτισμός, η θεωρία της ταξικής καθαρότητας και του μοναδικού εκφραστή της εργατικής τάξης των δυνάμεων του ΠΑΜΕ υπάρχουν και στον ΟΤΕ. Κατά τη γνώμη μας, λόγω του μεγέθους των προβλημάτων, θα μπορούσαν τουλάχιστον αυτά να μπουν στη γωνία για λίγο, ώστε η αντίστασή μας να είναι πιο οργανωμένη, πιο συντονισμένη, πιο δυνατή και, κατά συνέπεια, πιο αποτελεσματική.

Ποιο είναι το τοπίο των εργασιακών σχέσεων στον ΟΤΕ αυτή τη στιγμή, μετά δηλαδή την παραχώρηση στη Deutsche Telekom;

Από το ξεκίνημα της ιδιωτικοποίησης, οι εργασιακές σχέσεις στον ΟΤΕ συνεχώς μεταβάλλονται προς το χειρότερο. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι ότι στον όμιλο, πλέον, εταιρειών ΟΤΕ έχουμε διαφορετικά μισθολογικά και εργασιακά καθεστώτα, τόσο μεταξύ νέων και παλαιών εργαζόμενων, όσο και μεταξύ των εργαζόμενων σε διαφορετικές εταιρείες του ομίλου. Οι συλλογικές συμβάσεις που έχει υπογράψει η ΟΜΕ – ΟΤΕ ισχύουν μόνο για τους εργαζόμενους στη μητρική εταιρεία - όχι στους εργαζόμενους στις θυγατρικές. Στον όμιλο δεν λείπουν και οι δουλεμπορικές εταιρείες ενοικίασης προσωπικού, οι OTEplus και HELLASCOM. Στον ΟΤΕ σήμερα έχουμε μόνιμους, έχουμε έκτακτους και έχουμε και εργαζόμενους ορισμένου χρόνου με ημιαπασχόληση. Τέλος, έχουμε την επίθεση που έχει εξαπολύσει η διοίκηση, η οποία εξήγγειλε τα μέτρα που αναφέραμε και ήδη ετοιμάζεται για το δεύτερο κύμα που θα είναι ακόμη χειρότερο.

Υπάρχει κάποιου είδους συντονισμός του μόνιμου προσωπικού με τους συμβασιούχους και το σωματείο τους, που παραμένει εκτός ΟΜΕ-ΟΤΕ; Σκέφτεστε να πάρετε σχετικές πρωτοβουλίες;

Συντονισμός μεταξύ ΟΜΕ – ΟΤΕ και των υπαρχόντων σωματείων τηλεφωνικών κέντρων του ΟΤΕ δεν υπάρχει. Η δική μας άποψη σαν Αγωνιστική Συνεργασία ΟΤΕ είναι ότι όλοι οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΤΕ, και ανεξάρτητα από το είδος της εργασιακής τους σχέσης, θα έπρεπε να εντάσσονται στην υπάρχουσα οργανωτική συνδικαλιστική δομή του ΟΤΕ. Αυτό μέχρι σήμερα δεν προχωράει για μια σειρά από λόγους. Με βάση λοιπόν την υπάρχουσα κατάσταση, θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας της ΟΜΕ – ΟΤΕ με τα υπάρχοντα σωματεία για την προώθηση των θεμάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους που αυτά εκπροσωπούν, προς αυτή δε την κατεύθυνση κινούμαστε ως παράταξη.

Δεδομένου ότι η ΟΤΕ και η COSMOTE δίνουν αφειδώς διαφημίσεις στα ΜΜΕ, ο αγώνας σας δεν προβάλλεται και η υπόλοιπη κοινωνία αγνοεί όσα συμβαίνουν. Έχετε σκεφτεί εναλλακτικά μέσα προβολής των διεκδικήσεών σας;


Το πρόβλημα της προβολής των θέσεών μας είναι διαχρονικό και κάτω από τις πιέσεις που ασκούνται λόγω των πακέτων διαφήμισης γίνεται μεγαλύτερο. Σε επίπεδο ΟΤΕ, και επειδή εργαζόμαστε στις τηλεπικοινωνίες, έχουμε ένα ικανοποιητικό θα λέγαμε δίκτυο ηλεκτρονικής ενημέρωσης. Στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση http://agonistiki-synergasia.blogspot.com μπορεί να ανατρέξει όποιος θέλει, να δει τις θέσεις και τις απόψεις μας, να ενημερωθεί για τα τρέχοντα θέματα και να βρει απαντήσεις για μια σειρά από μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα, που αφορούν όχι μόνο τους εργαζόμενους του ΟΤΕ αλλά και ευρύτερα. Έξω από τον ΟΤΕ προσπαθούμε να «εκμεταλλευθούμε» όλες τις δυνατότητες που μας παρέχονται και με την ευκαιρία ευχαριστούμε και το Red Notebook για το χώρο που μας έδωσε.

 

blogger templates | Make Money Online