Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2008

Χρειαζόμαστε ένα Αξιολόγιο στα μέτρα της Marfin ?

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΟΤΕ

Αθήνα Γενάρης 2008

Χρειαζόμαστε ένα Αξιολόγιο στα μέτρα της Marfin ?

Ποιος θα απαντήσει στο ερώτημα του τίτλου ? Χρειαζόμαστε ένα Αξιολόγιο στα μέτρα της Telefonica ή της Deutsche Τelekom ? Γιατί ποιος άλλος χρειάζεται ένα τέτοιο εργαλείο αν όχι ο υποψήφιος στρατηγικός επενδυτής ? Όλα τα άλλα ζητήματα που ταλανίζουν τον Οργανισμό, τους πελάτες και τους εργαζόμενους λύθηκαν ? Ήρθε επιτέλους η ώρα για να «εμπεδώσουμε την αξιοκρατία» ?
Την αξιοκρατία για την οποία υποτίθεται κόπτεται η διοίκηση, και ήδη μας έχει δώσει πάμπολλα δείγματα γραφής:
• «Αξιοκρατικές» προσλήψεις είτε μέσω ΟΤΕ είτε μέσω των γνωστών δουλεμπορικών θυγατρικών, εκατοντάδων «γαλάζιων παιδιών», αξιοποιώντας την τεράστια εμπειρία επί του θέματος που κληρονόμησαν από τους προηγούμενους «πράσινους» διαχειριστές του Οργανισμού.
• Επιλογή και τοποθέτηση δεκάδων ακριβοπληρωμένων μαθητευόμενων μάγων από την αγορά σε θέσεις ευθύνης Διευθυντών & Γενικών Διευθυντών , με βασικό κριτήριο την προσήλωση τους στο ευαγγέλιο της αγοράς και της ανταγωνιστικότητας.
• Προώθηση σε δεκάδες θέσεις ευθύνης της κατώτερης ιεραρχίας, στελεχών της ΔΑΚΕ και κομματικών εγκάθετων με κύριο κριτήριο την ικανότητά τους στο ρουσφέτι και την συναλλαγή.

Τι αξιολόγιο θέλει η διοίκηση
Για μας είναι προφανές ότι εκείνο που θέλει στην πραγματικότητα η διοίκηση - αφού διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις μέσω της κατάπτυστης ΣΣΕ του Μαΐου του 2005 και την ψήφιση του Ν.3522/06 - είναι να βάλει τώρα χέρι και στο σύστημα αμοιβών. Αφού κατήργησε πραξικοπηματικά τον ΓΚΠ και σαλαμοποίησε το προσωπικό σε τρείς – τέσσερεις κατηγορίες, αισθάνεται τώρα αρκετά δυνατή ώστε να αμφισβητήσει έμμεσα και το μισθολόγιο, αφού όπως προκύπτει από το νέο αξιολόγιο, από τον βαθμό που θα πάρει κάθε συνάδελφος, θα προκύπτει αν θα μετέχει ή όχι στο Σύστημα Επιβράβευσης (Bonus). Αποτελεί λοιπόν το νέο αξιολόγιο την πρώτη προσπάθεια της διοίκησης να πάει σε καθεστώς ατομικών συμβάσεων για το σύνολο πλέον του προσωπικού.
Αυτό στην πράξη σημαίνει βεβαίως κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον των εργασιακών μας σχέσεων.

Τι αξιολόγιο θέλουν οι εργαζόμενοι
Πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει στον ΟΤΕ ένα Αξιολόγιο με κοινωνικά χαρακτηριστικά που θα προκύψει μέσα από συλλογικές διαπραγματεύσεις και θα αποτελέσει συλλογική σύμβαση. Βασική προϋπόθεση ότι αυτό θα υπηρετεί την ενότητα των εργαζομένων και δεν θα τους διχάζει, θα ενθαρρύνει την προσφορά μας στον κοινωνικό σύνολο και δεν θα αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης για τα ψίχουλα του πρίμ. Θα ενθαρρύνει την συνδικαλιστική δράση, την αλληλεγγύη και την συντροφικότητα και όχι τον ατομισμό, τον αριβισμό και την θεσιθηρία . Μπορεί να υπάρξει ένα αξιολόγιο που θα προβλέπει την συμμετοχή των συνδικάτων σε όλα τα επίπεδα της αξιολόγησης, παράγοντα που θα αποτελέσει εγγύηση αποτροπής διώξεων για προσωπικούς ,πολιτικούς ,συνδικαλιστικούς κ.α. λόγους.
Ένα τέτοιο αξιολόγιο δεν μπορεί να είναι διευθυντικό δικαίωμα της διοίκησης και κάθε προσπάθεια της να το επιβάλει μονομερώς θα έπρεπε να απαντηθεί από τους εργαζόμενους με αποφασιστικότητα. Δυστυχώς η ΟΜΕ-ΟΤΕ πέραν της ολιγωρίας και της αδράνειας που επέδειξε, σε πρόσφατη συνεδρίαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής υιοθέτησε ένα κείμενο με το οποίο καλεί τους συναδέλφους να αυτοβαθμολογηθούν με άριστα και μετά να κάνουν ένσταση στο αποτέλεσμα, ελπίζοντας ότι έτσι θα μπλοκάρει τις διαδικασίες.
Κατέληξε δε σε αυτήν την πρόταση μετά την απαξιωτική άρνηση του Βουρλούμη να δεχτεί έστω και την προσωρινή αναστολή της ισχύος του. Όμως μια τέτοια θέση αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση του αντισυνταγματικού Ν.3522/06 από τον οποίο απορρέει το διευθυντικό δικαίωμα του Βουρλούμη να αλλάζει τον ΓΚΠ και το αξιολόγιο κατά βούληση .
Και είναι απόλυτα κατανοητή η πρεμούρα της ΔΑΚΕ να αφήσει στο απυρόβλητο την κυβέρνηση της ΝΔ (που μαζί με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είναι οι πραγματικοί υπαίτιοι όλων των δεινών στον ΟΤΕ και τους εργαζόμενους), τι λόγο όμως είχε η ΠΑΣΚΕ να προσχωρήσει (μετά από πολλές παλινωδίες) σε μια τέτοια θέση ?

Η Αγωνιστική Συνεργασία – Παρέμβαση ΟΤΕ πιστεύει ότι οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να αντιδράσουν στην προσπάθεια της Διοίκησης να επιβάλει εργασιακές σχέσεις γαλέρας , ωράρια λάστιχο και πειθήνιους υποταγμένους υπαλλήλους, μέσω ενός αξιολόγιου που περιέχει κρυμμένη την καμπύλη Gauss και προωθεί αντί της συναδελφικότητας την αλληλοεξόντωση, αντί της αλληλεγγύης τον χωρίς αρχές ανταγωνισμό για το πρίμ. Δεν μπορείς να ζητάς από το θύμα να επιλέγει μαζί με τον θύτη του, ανώδυνο θάνατο.
Η Αγωνιστική Συνεργασία – Παρέμβαση διαχώρισε την θέση της από την απόφαση της ΕΕ της ΟΜΕ-ΟΤΕ και πρότεινε την πλήρη απόρριψη του αξιολόγιου.
Καλούμε τους Συναδέλφους σε Αγωνιστική Επαγρύπνηση.
Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία και τις Τοπικές διοικούσες τους να διαφοροποιηθούν από την χλιαρή αντίδραση της ΟΜΕ-ΟΤΕ και να την καλέσουν να ακολουθήσει τον δρόμο της συνέπειας και του αγώνα.


Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΟΤΕ

 

blogger templates | Make Money Online