Πέμπτη, 14 Μαΐου 2009

34ο συνέδριο ΟΜΕ-ΟΤΕ - Τα ίδια και χειρότερα

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

εργαζομένων στον όμιλο ΟΤΕ

http://Agonistiki-synergasia.blogspot.com

Αθήνα, 13/5/09

34ο συνέδριο ΟΜΕ-ΟΤΕ - Τα ίδια και χειρότερα

Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες

Ολοκληρώθηκαν πρόσφατα οι εργασίες του 34ου εκλογικού συνεδρίου της ΟΜΕ-ΟΤΕ, ενός ακόμα κρίκου στην αλυσίδα διαδοχικών συνεδρίων απουσίας αξιόπιστης συνδικαλιστικής πρότασης, αδυναμίας προσέγγισης και κατανόησης των προβλημάτων, επιβεβαίωσης του τέλματος και της ανυποληψίας ενός συμβιβασμένου συνδικάτου.

Οι αιώνιοι συνεταίροι !!

Οι αιώνιοι συνεταίροι ΠΑΣΚΕ & ΔΑΚΕ σαν να μην πέρασε μια μέρα, αντάλλαξαν ξανά αλληλοκατηγορίες, και επιδόθηκαν σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού των εργαζομένων προσπαθώντας η μεν ΠΑΣΚΕ να ρίξει όλες τις ευθύνες για το μεγάλο έγκλημα του ξεπουλήματος του ΟΤΕ στην κυβέρνηση της ΝΔ, η δε ΔΑΚΕ να υπενθυμίζει τις μετοχοποιήσεις του ΠΑΣΟΚ και να μας καλεί σε εφησυχασμό παίζοντας το χαρτί του Διοίκησης.

Οι αιώνιοι συνεταίροι ΠΑΣΚΕ & ΔΑΚΕ δεν είχαν ούτε μια λέξη αυτοκριτικής για την κατάπτυστη ΣΣΕ του Μαΐου 2005 που υπέγραψαν. Μια ΣΣΕ που διαχώρισε τους εργαζόμενους σε νέους και παλιούς, που αποτέλεσε τον πιλότο για την υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων σε όλες τις ΔΕΚΟ. Μια ΣΣΕ, που οδήγησε στην ψήφιση νόμων που κατήργησαν τη σταθερότητα της απασχόλησης για τους νεοπροσλαμβανόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που κατήργησαν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, που άλλαξαν βίαια τους κανονισμούς εργασίας.

Οι αιώνιοι συνεταίροι ΠΑΣΚΕ & ΔΑΚΕ αναλώθηκαν για μια ακόμα φορά στην προσπάθεια να μεταφέρουν τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αντίστοιχα στο συνδικάτο. Για την ΠΑΣΚΕ οι λύσεις όλων των προβλημάτων (μέχρι και η επαναφορά του ΟΤΕ υπό Δημόσιο έλεγχο !) αναβάλλονται μέχρι την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ. Για την ΔΑΚΕ απλά δεν υπάρχουν προβλήματα. Μένει για διαχείριση μόνο το ρουσφέτι, ο διορισμός των δικών μας παιδιών και η επιβολή κομματικών εγκαθέτων στις θέσεις ευθύνης. Σε αυτό το αλισβερίσι οι εργαζόμενοι δεν υπάρχουν πουθενά ! Θα τους ξαναθυμηθούν σε τρία χρόνια, στις επόμενες εκλογές.

Με φόντο την διεθνή οικονομική κρίση

Και όλα αυτά την στιγμή που η διεθνής οικονομική κρίση έχει χτυπήσει την πόρτα μας και σε συνδυασμό με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ασκούνται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη δημιουργείται ένα τεράστιο κύμα, που απειλεί να σαρώσει κάθε δικαίωμα και κατάκτηση, που έχει ακόμη παραμείνει. Οι απολύσεις, το χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων, η λιτότητα και το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων, οι εργασιακές σχέσεις – λάστιχο, η αύξηση της ανεργίας, ο περιορισμός των κοινωνικών και συλλογικών δικαιωμάτων, η έκρηξη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, είναι στην ημερήσια διάταξη σ’ όλο τον κόσμο και στη χώρα μας.

Και όλα αυτά όταν στις τηλεπικοινωνίες στην χώρα μας υλοποιείται ένα πρόγραμμα πλήρους αποδόμησης κάθε εργασιακού δικαιώματος και κάθε κεκτημένου. Τρομοκρατικές απολύσεις στην Cosmote, στην Vodaphone, στην Lannet, στην Altec, απολύσεις παντού! Εργασιακό μωσαϊκό με «μόνιμους», συμβασιούχους, ενοικιαζόμενους, Stage, Τρίωρους, εξάωρους, εργαζόμενους με «μπλοκάκι» και πάει λέγοντας. Μισθοί πείνας στους εργαζόμενους στα call centers και ακριβοπληρωμένα Golden boys από την ΟΤΕ Plus, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε απαξίωση κάθε συμφωνημένο μισθολόγιο και σε επιβολή καθεστώτος ατομικών συμβάσεων. Αξιολόγιο και πριμ διχάζουν τους εργαζόμενους. Η ενότητα των εργαζομένων, και η αλληλεγγύη μεταξύ τους πάει περίπατο.

Κοινή δράση απέναντι στα κοινά προβλήματα

Για μια ακόμα φορά, όπως σε κάθε συνέδριο, η παράταξή μας, η Αγωνιστική Συνεργασία – Πρωτοβουλία, επέλεξε να κρίνει τη δράση του συνδικάτου για το προηγούμενο διάστημα και να καταθέσει τις απόψεις της για τον προγραμματισμό της επόμενης περιόδου, με σοβαρότητα, καταλογίζοντας με αυστηρό κριτικό λόγο ευθύνες στην πλειοψηφία για τα λάθη της, αλλά χωρίς ποτέ να μηδενίζουμε τα αποτελέσματα της συλλογικής δράσης ή να εξαντλούμαστε σε εύκολους αφορισμούς. Όπως πάντα προτείναμε συγκεκριμένες λύσεις για την υπέρβαση των αδυναμιών του συνδικάτου και προβάλαμε τη δική μας σταθερή θέση για το μονόδρομο της κοινής δράσης απέναντι στα κοινά μας προβλήματα. Δυστυχώς χτυπούσαμε «στου κουφού την πόρτα».

Τα εκλογικά αποτελέσματα

Οι συσχετισμοί δυνάμεων δεν άλλαξαν ούτε σε αυτό το συνέδριο. Μάλιστα οι κυρίαρχες παρατάξεις κατάφεραν χρησιμοποιώντας απίστευτες πατέντες (τρία ψηφοδέλτια της ΠΑΣΚΕ, δύο της ΔΑΚΕ) να «κλέψουν» η μεν πρώτη μια έδρα στην Ε.Ε της ΟΜΕ, η δε δεύτερη μια έδρα συνέδρου στην ΓΣΕΕ. Η αναπαραγωγή του ίδιου αποτελέσματος αποτελεί έτσι κι αλλιώς αρνητική εξέλιξη για την πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος στον ΟΤΕ, που θα την πληρώσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, αφού θα ενισχύσει την αλαζονεία των ΠΑΣΚΕ & ΔΑΚΕ και θα εντάξει την ΟΜΕ-ΟΤΕ για μια ακόμα φορά στους γενικότερους σχεδιασμούς του εναλλασσόμενου κυβερνητικού συνδικαλισμού. Χρέος όλων μας και πριν από όλα των ίδιων των εργαζόμενων στα πρωτοβάθμια σωματεία, είναι ο αγώνας για την ανατροπή από τα κάτω αυτών των εξελίξεων .

Η πιο μελανή σελίδα

Μια από τις χειρότερες σελίδες στην ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος στον ΟΤΕ γράφτηκε το Σαββάτο στη Τέμενη ! Τριμελής αντιπροσωπεία από το νεοσύστατο σωματείο εργαζομένων στα τηλεφωνικά κέντρα του ΟΤΕ επισκέφτηκε τον χώρο του συνεδρίου, προκειμένου να τοποθετηθεί και να ενημερώσει το σώμα για τα προβλήματα των εργαζομένων στα call centers του ΟΤΕ. Πρόκειται για εργαζόμενους τρίωρης απασχόλησης, κυρίως φοιτητές, κομμάτι δηλαδή της πιο επισφαλούς, ευέλικτης και κακοπληρωμένης εργασίας. Είχαν προηγηθεί αρκετά αναπάντητα email και προσπάθειες επαφής με μια ΟΜΕ-ΟΤΕ που κωφεύει συστηματικά, που αμπαρωμένη στον μικρόκοσμο της, αρνούμενη να δει το πρόβλημα, γίνεται η ίδια πρόβλημα.

Το προεδρείο του συνεδρίου οχυρώθηκε πίσω από διαδικαστικές λεπτομέρειες και αρνήθηκε να δώσει το βήμα οξύνοντας περισσότερο τα πνεύματα. Ακολούθησε η βίαιη απομάκρυνση από τον χώρο του συνεδρίου των τριών εργαζομένων νέων, από ομάδα συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ ΠΕΤ-ΟΤΕ, ενώ επίθεση από τους ίδιους τραμπούκους δέχτηκαν και συνδικαλιστές της παράταξής μας που προσπάθησαν να υπερασπιστούν τους τρείς εργαζόμενους. Το είδαμε λοιπόν και αυτό !! Το επίσημο συνδικάτο όχι απλώς γυρίζει την πλάτη στους νέους αλλά τους ξυλοφορτώνει κιόλας!

Η πλειοψηφία της ΟΜΕ – ΟΤΕ έρχεται για άλλη μια φορά σε ευθεία αντιπαράθεση με τα εργασιακά συμφέροντα των νέων οι οποίοι βέβαια μετά από την ανήκουστη αυτή συμπεριφορά θα ακούν ομοσπονδία του ΟΤΕ και θα φτύνουν.

Αλγεινή εντύπωση έκανε βέβαια και η ανοχή, έως συνενοχή της ΠΑΣΚΕ στα γεγονότα αφού επέτρεψε στην ΔΑΚΕ να λειτουργήσει ως security του συνεδρίου. Θεωρούν προφανώς ότι οι τρίωροι εργαζόμενοι είναι χρήσιμοι μόνο για να τους εξασφαλίζουν περισσότερες συνδικαλιστικές άδειες.

Απορία όμως δημιουργεί και η στάση της ΕΣΚ και της ΑΣΕ. Δήλωσαν κατόπιν εορτής την συμπαράστασή τους, στους εργαζόμενους στα call centers διανθίζοντάς την όμως με απαράδεκτους υπαινιγμούς εναντίον του σωματείου τους.

Εμείς εκτός από τη συμπαράσταση και τη στήριξη που προσπαθήσαμε να παρέχουμε σ’ αυτά τα νέα παιδιά θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τόσο αυτούς όσο και όλη την Ελληνική κοινωνία ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στον ΟΤΕ δεν εγκρίνει αυτές τις πρακτικές οι οποίες μας γυρίζουν χρόνια πίσω και κάνουν ζημιά σε όλους.

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε Για ένα ΟΤΕ με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα, στην υπηρεσία του λαού και του τόπου, με ποιοτικές και φθηνές υπηρεσίες στους πολίτες, με σταθερή και αξιοπρεπώς αμειβόμενη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους.

Η Γραμματεία της Αγωνιστικής Συνεργασίας - Πρωτοβουλίας

 

blogger templates | Make Money Online