Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Μέτρα εδώ και τώρα για το ΤΑΥΤΕΚΩ (εφ’ άπαξ) πριν χρεοκοπήσει




Μέτρα εδώ και τώρα για το ΤΑΥΤΕΚΩ (εφ’ άπαξ) πριν χρεοκοπήσει

Πριν από ένα χρόνο και κάτι με ανακοίνωσή μας με τίτλο «μας κλέβουν το εφ’ άπαξ του ταμείου αρωγής» αναφερόμασταν στα σοβαρά προβλήματα του ταμείου και είχαμε μια δέσμη προτάσεων καμία από τις οποίες δεν έτυχε αποδοχής από την τότε κυβέρνηση, από τη διοίκηση του ΟΤΕ και από την  ομοσπονδία. Σήμερα ένα χρόνο μετά το ταμείο έχει φθάσει στο σημείο μηδέν και αν δεν ληφθούν μέτρα με κεντρικό άξονα τις ίδιες προτάσεις το ταμείο θα χρεοκοπήσει.
Το ταμείο οφείλει δάνεια ύψους 150 εκατομμυρίων περίπου € στον ΟΤΕ τα οποία πήρε για να καλύψει τα εφ’ άπαξ των συναδέλφων της εθελούσιας του 2005.
Σήμερα για την αποπληρωμή των δανείων αυτών δίνει κάθε μήνα περισσότερα από όσα εισπράττει από τις εισφορές των εν ενεργεία, τα αποθεματικά του έχουν μηδενιστεί και το επόμενο διάστημα το δάνειο δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί.
Οι συνάδελφοι που έχουν καταθέσει αιτήσεις και περιμένουν είναι περίπου 800. Σ’ αυτούς θα πρέπει να προστεθούν αρκετοί απ’ αυτούς που έφυγαν με την εθελούσια του 2012 και η συντριπτική πλειοψηφία όσων έφυγαν με την εθελούσια του 2013.
Όλα  αυτά σημαίνουν ότι αν δεν ληφθούν μέτρα τώρα και όχι αύριο το ταμείο το επόμενο διάστημα θα οφείλει εφ’ άπαξ σε περισσότερους από 1.000 συναδέλφους τα οποία δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει και ο αριθμός αυτός συνεχώς θα  αυξάνεται με τις νέες συνταξιοδοτήσεις της εθελούσιας του 2013. Από την άλλη και το δάνειο δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί. Όλα αυτά μαζί θα βάλουν στο ταμείο λουκέτο. Έτσι τόσο αυτοί που περιμένουν όσο και οι εν ενεργεία θα χάσουν όλες τις εισφορές που έχουν καταβάλλει ενώ δεν θα μείνει ανεπηρέαστος και ο ΟΤΕ καθώς η χρεωκοπία θα έχει σαν αποτέλεσμα και τη μη αποπληρωμή των δανείων.
Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν επαφές μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Υπουργείο  Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ταμείου, Διοίκησης ΟΤΕ και ΟΜΕ – ΟΤΕ) σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.
Η λύση αυτή δεν μπορεί να είναι έξω από τη δέσμη των ίδιων θέσεων και προτάσεων που καταθέσαμε και πέρυσι.
1.      Κατάργηση του μαθηματικού τύπου που μηδενίζει το εφ’ άπαξ. Αντικατάστασή του και υπολογισμός του εφ’ άπαξ με βάση τις εισφορές που έχουμε πληρώσει και ένα εύλογο επιτόκιο.
2.      Κρατική χρηματοδότηση έναντι της διαχρονικής ληστείας του ταμείου. Το ταμείο πληρώνει πολλές από τις αμαρτίες του παρελθόντος. Η τελευταία είναι το κούρεμα των ομολόγων όπου έχασε περίπου 50 εκατομμύρια €.
3.      Δραστική μείωση  και νέος διακανονισμός των δανείων του ΟΤΕ. Ο ΟΤΕ είχε όφελος από όλες τις εθελούσιες. Παρά τα όσα λέγονται και γράφονται περί του αντιθέτου όλες οι εθελούσιες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επιβάρυναν οικονομικά το ταμείο. Στο όνομα του οφέλους που είχε από τις εθελούσιες αλλά και της οικονομικής επιβάρυνσης που αυτές έφεραν ο ΟΤΕ οφείλει να προχωρήσει σε νέο μακροχρόνιο διακανονισμό των δανείων.
4.      Θεσμοθέτηση σταθερής εργοδοτικής εισφοράς. Η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ στην ομοσπονδία και στα σωματεία θα πρέπει να πάψουν να ονειρεύονται επαγγελματικό ταμείο (δώδεκα χρόνια έχει κρατήσει αυτό το όνειρο) και να απαιτήσουν σταθερή εισφορά προς το ταμείο πράγμα που θα φέρει νέα και σταθερά έσοδα. Από την άλλη πλευρά ο ΟΤΕ οφείλει να το αποδεχθεί δίνοντας ένα μέρος απ’ αυτά που κερδίζει από την άλλη μείωση που έχουν υποστεί οι εργοδοτικές εισφορές στην κύρια σύνταξη.

 

blogger templates | Make Money Online