Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Ενημερωτικό Σημείωμα 22 Δεκεμβρίου 2010

Στις 22/12/2010 συναντήθηκε εκ νέου η ομοσπονδία με τη διοίκηση για το θέμα της σύμβασης. Στη συνάντηση αυτή η διοίκηση επανέλαβε τα «αιτήματα» στα οποία επιμένει. Σύμφωνα λοιπόν με την πρόταση που κατέθεσε, η οποία είχε και πάλι στο επίκεντρο τη μείωση του μισθολογικού κόστους ζητάει μηδενικές αυξήσεις για 2010 και 2011, περιορισμό της μισής ώρας υπερωρίας των οδηγών σε ένα τέταρτο και αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των υπερωριών θεσμοθετώντας και στον ΟΤΕ την υπερεργασία για μία ώρα και 20 λεπτά την ημέρα (από 7 και 40 που είναι το ωράριο μέχρι το 9ωρο). Μαζί με αυτά πρότεινε να δοθεί στους υπαλλήλους του ΟΤΕ ένα εκπτωτικό πακέτο υπηρεσιών του ΟΤΕ και τακτοποίηση με συμβάσεις αορίστου χρόνου αυτών που έχουν δικαστικές αποφάσεις (περίπου 150 άτομα τους οποίους υποχρεούται να προσλάβει). Από πλευράς ομοσπονδίας υπήρξε μια αντιπρόταση η οποία έμπαινε στη λογική της μετατροπής της υπερωρίας των οδηγών σε επίδομα οδήγησης και η τακτοποίηση των με ημιαπασχόληση καθαριστριών σε πλήρους ωραρίου. Η αντιπρόταση αυτή παρά το ότι έμπαινε εν μέρει στη λογική της διοίκησης για μείωση του μισθολογικού κόστους δεν έγινε αποδεκτή από τη διοίκηση.

Σήμερα εκτός από τη συνάντηση είχαμε και την επιστολή που έστειλε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου στις εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις στις οποίες το δημόσιο έχει, όπως αναφέρει, σημαντικό ποσοστό και ζητά να πάρουν μέτρα ανάλογα με αυτά που εφαρμόζει η κυβέρνηση στις άλλες δημόσιες επιχειρήσεις. Το αν και πως αυτό θα εκφραστεί και τι θα γίνει θα φανεί το επόμενο διάστημα. Έτσι ή αλλιώς από πλευράς διοίκησης λέχθηκε ότι δεν μπορούν να δεσμευτούν για το τι σημαίνει η επιστολή αυτή, δεν ξέρουν με ποιο τρόπο η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να επιβάλλει αυτά που περιγράφει ούτε εν τέλει για το αν θα μπορούσε μια πιθανή συμφωνία διοίκησης και ομοσπονδίας να αποτρέψει τυχόν άλλες επιπτώσεις.

Παράλληλα με αυτά στο άλλο μέτωπο αυτό της ΕΕΤΤ είχαμε και πάλι αποφάσεις σε βάρος του ΟΤΕ με την απαγόρευση διάθεσης τηλεπικοινωνιακών πακέτων στην αγορά και με την επιβολή προστίμων.

Με βάση τα παραπάνω η απόφαση που πάρθηκε ήταν την Πέμπτη 23/12/2010 το πρωί να γίνει μια μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην ΕΕΤΤ για την πολιτική που ασκεί σε βάρος του ΟΤΕ και στη συνέχεια να γίνει κάτι ανάλογο και στη διοίκηση του ΟΤΕ για το θέμα της σύμβασης.

Πέρα από το ενημερωτικό χαρακτήρα του σημειώματος αυτού θα πρέπει να πούμε και ορισμένα άλλα πράγματα. Το πρώτο έχει να κάνει με την αντιπρόταση της ομοσπονδίας. Η αντιπρόταση αυτή δεν έχει τη δική μας σύμφωνη γνώμη. Η δική μας προσέγγιση ως Αγωνιστική Συνεργασία την οποία έχουμε κάνει γνωστή κινείται στη λογική του ότι θα πρέπει να σπάσει η λογική των μειώσεων που ξεκινάει και τελειώνει με το μνημόνιο. Δεν πετάμε στα σύννεφα. Θεωρούμε όμως ότι δεν θα πρέπει ένα συνδικάτο να συμβασιοποιήσει το μνημόνιο. Το μνημόνιο και οι πολιτικές που εκπορεύονται απ’ αυτό πρέπει να σπάσουν. Το συνδικάτο θα πρέπει να πάρει ενδεχομένως κάτι μικρό. Όμως να πάρει και όχι να δώσει.

Σε ότι αφορά την επιστολή Παπακωνσταντίνου αυτή είχε προαναγγελθεί από μέρες και όλοι την περίμεναν. Έχουμε πει και στο παρελθόν ότι το ευρύτερο περιβάλλον και οι πολιτικές που ασκούνται ευνοούν και ενισχύουν την εργοδοσία. Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα. Η επιστολή αυτή θα χρησιμοποιηθεί παντοιοτρόπως προκειμένου η διοίκηση να πετύχει τους στόχους της. Η όποια πρόταση της διοίκησης για περικοπές δεν θα πρέπει να διχάσει τους συναδέλφους σ’ αυτούς που πιάνει και σ’ αυτούς που δεν πιάνει. Η όποια περικοπή θα πρέπει να απορριφθεί απ’ όλους. Στις δύσκολες μέρες που περνάμε αυτό που θα πρέπει να διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού είναι η συνοχή μας ώστε να μη γίνει και σε μας αυτό που γίνεται ήδη σε μια σειρά από χώρους όπου τα βάζουν οι μεν με τους δε αντί να τα βάλουν όλοι μαζί με την τρόικα, την κυβέρνηση και την εργοδοσία. Αυτό που απαιτείται πρώτο απ’ όλα είναι η δημιουργία ενός μετώπου αντίστασης απέναντι στο μνημόνιο, στις πολιτικές που πηγάζουν απ’ αυτό και στην προβολή μιας εναλλακτικής πρότασης διεξόδου από την κρίση που στο επίκεντρό της θα έχει την κοινωνία και τα δικαιώματά της και όχι το πώς θα πάρουν οι δανειστές και οι τοκογλύφοι τα λεφτά τους και τα κέρδη τους.

Αυτές είναι οι δικές μας προτεραιότητες και μέσα σ’ αυτές εντάσσουμε τη δράση μας. Τέλος καλούμε όλους να στηρίξουν τις παραστάσεις διαμαρτυρίας της ομοσπονδίας στην ΕΕΤΤ και στη διοίκηση.

 

blogger templates | Make Money Online