Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Ενημερωτικό Σημείωμα 28 Ιανουαρίου 2011

Την Παρασκευή 28/1/2011 συνεδρίασε η εκτελεστική επιτροπή της ομοσπονδίας προκειμένου να ενημερωθούμε για την παρέμβαση της ομοσπονδίας στο Δ.Σ. του ΟΤΕ που έγινε στις 26/1 και να καθορίσουμε τη στάση της ομοσπονδίας για το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που μας δόθηκε το κλίμα ήταν απόλυτα εχθρικό και η εικόνα την οποία παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Τσαμάζ στο Δ.Σ. είναι ότι οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ χαίρουν πολλών προνομίων τα οποία θα πρέπει να καταργηθούν. Τοποθέτηση έγινε και από πλευράς των εκπροσώπων της D.T. και ο κ. Κέρκοφ ανέφερε ότι δεν συναισθανόμαστε τη γενικότερη κατάσταση και τα προβλήματα που υπάρχουν στην οικονομία και στην επιχείρηση και θα πρέπει και εμείς να συνεισφέρουμε, εξήρε την «προσπάθεια» της ελληνικής κυβέρνησης να σώσει τη χώρα και τέλος είπε ότι αυτοί δεν παρεμβαίνουν στην καθημερινότητα της επιχείρησης αλλά όλα θα τα λύσει η εδώ διοίκηση. Ταυτόχρονα τονίστηκε σε όλους τους τόνους ότι η διοίκηση θα ασκήσει το διευθυντικό της δικαίωμα και θα επιχειρήσει να περικόψει ότι έχει δοθεί με αποφάσεις της διοίκησης, Αυτό βέβαια για να μην ξεχνιόμαστε και για να μην υπάρχουν και αυταπάτες μας το είχαν ξαναπεί και ανέφεραν ότι θα γινόταν έτσι ή αλλιώς και ανεξάρτητα από τι αν θα συμφωνούσαμε για τη συλλογική σύμβαση ή όχι (δείτε σχετική αναφορά στο ενημερωτικό μας σημείωμα 4/1/2011).
Δεν περιμέναμε τίποτε διαφορετικό από τους γερμανούς μετόχους ούτε από το διευθύνοντα. Αυτό για το οποίο ενδιαφέρονται είναι η με τον οποιονδήποτε τρόπο αύξηση των κερδών των μετόχων. Η με κάθε τρόπο μείωση των μισθολογικών μας δικαιωμάτων και η αλλαγή προς το χειρότερο των εργασιακών μας σχέσεων και δικαιωμάτων. Στην προσπάθειά τους αυτή έχουν βρει άξιο συμπαραστάτη και σύμμαχο την ελληνική κυβέρνηση. Η κυβέρνηση αφού έβαλε τη χώρα κάτω από τη μπότα της τρόικας, μετά τις ανατροπές στις οποίες προχώρησε το 2010 έρχεται σήμερα και προωθεί ακόμη επαχθέστερες ρυθμίσεις για όλους. Με την τελευταία εγκύκλιο για το ασφαλιστικό φορτώνει με περισσότερα χρόνια υπηρεσίας διάφορες ομάδες ασφαλισμένων (δείτε εδώ σχετικό άρθρο), μειώνει τους μισθούς στις δημόσιες επιχειρήσεις, καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις των συναδέλφων στις συγκοινωνίες, προαναγγέλλει
νέα επίθεση στα επικουρικά ταμεία, μείωση των επικουρικών συντάξεων και στον ΟΤΕ λίγο πριν βγει το 2010 ο Υπουργός οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου μας έστειλε έτσι για πρωτοχρονιάτικο δώρο την επιστολή με την οποία ζητάει να εφαρμοστούν και σε μας ανάλογες περικοπές με αυτές που επιβλήθηκαν στις δημόσιες επιχειρήσεις. Το άσχημο είναι ότι η κυβέρνηση έχει εν μέρει καταφέρει να λειτουργήσει ο κοινωνικός αυτοματισμός και ήδη υπάρχουν διάφορες κοινωνικές ομάδες που στρέφονται η μία εναντίον της άλλης. Τέτοια σημάδια άρχισαν να εμφανίζονται και στο χώρο μας ευτυχώς μικρά. Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον είναι αυτονόητο ότι θα αποθρασυνθούν και οι γερμανοί μέτοχοι και η διοίκηση και θα ζητάνε ότι τους κατέβει. Να θυμίσουμε το «διεκδικητικό πλαίσιο» της διοίκησης είναι οι μηδενικές αυξήσεις για το 2011 και το 2012, το πάγωμα της ωρίμανσης (κλιμάκια και χρονοεπίδομα) για 2011 και 2012, η εφαρμογή και στον ΟΤΕ της υπερεργασίας και η κατάργηση της μισής ώρας υπερωρίας των οδηγών. Εκτός απ’ αυτά στις τελευταίες συναντήσεις εμμέσως πλην σαφώς έβαλαν θέμα και για το λογαριασμό νεότητας. Οι απόψεις που εκφράζονται από διάφορα κέντρα που λένε ας δώσουμε κάτι ρε αδερφέ δε χάλασε κι’ ο κόσμος αρκεί να γλιτώσουμε τα χειρότερα μόνο ζημιά μπορούν να προκαλέσουν. Εμείς θα επαναλάβουμε ότι αν αρχίσει το πουλόβερ να ξηλώνεται δεν θα μείνει τίποτε και θα ξηλωθεί μέχρι τέλους. Η τελευταία θέση που εξέφρασε η ομοσπονδία με την οποία δεν δέχεται να παραχωρήσει τίποτε και διεκδικεί αυξήσεις για όλο το προσωπικό μας βρίσκει σύμφωνους. Για μας η συλλογική σύμβαση δεν θα πρέπει να συμβασιοποιεί το μνημόνιο αλλά να το σπάει. Έστω λίγο αλλά να το σπάει.
Πέρα από τα δικά μας συνεχίζει να υπάρχει το κεντρικό πρόβλημα που μας επηρεάζει όλους και που σχετίζεται με την οικονομική κατοχή που έχει επιβάλλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η τρόικα. Αυτές τις ημέρες έρχονται και πάλι οι «ελεγκτές» και θα αρχίσουν και πάλι τα παπαγαλάκια να μιλάνε για τις «σκληρές διαπραγματεύσεις» της κυβέρνησης. Οι πιέσεις που θα δεχθούμε θα ενταθούν όλο το Φεβρουάριο εν όψει της εκταμίευσης της επόμενης δόσης του δανείου. Οι πιέσεις ακόμη θα ενταθούν εν όψει της αναδιάρθρωσης του χρέους και των απαιτήσεων για ακόμη μεγαλύτερες περικοπές, για περισσότερα χρόνια επιτήρηση. Αν δεν τους σταματήσουμε δεν έχουν σκοπό να σταματήσουν. Θα επαναλάβουμε ότι αυτό που απαιτείται πρώτο απ’ όλα είναι η δημιουργία ενός μετώπου αντίστασης απέναντι στο μνημόνιο, στις πολιτικές που πηγάζουν απ’ αυτό και στην προβολή μιας εναλλακτικής πρότασης διεξόδου από την κρίση που στο επίκεντρό της θα έχει την κοινωνία και τα δικαιώματά της και όχι το πώς θα πάρουν οι δανειστές και οι τοκογλύφοι τα λεφτά τους και τα κέρδη τους. Μακριά από μας οι λογικές του κοινωνικού αυτοματισμού και η αντιπαράθεση της μιας κοινωνικής ομάδας με την άλλη. Απέναντί μας δεν είναι τα δικαιώματα άλλων συναδέλφων όπου και αν εργάζονται και οι αμοιβές τους αλλά η κυβέρνηση, η τρόικα, η εργοδοσία και οι πολιτικές τους.

 

blogger templates | Make Money Online