Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Ενημερωτικό σημείωμα 23 Αυγούστου 2011

Στη συνάντηση της ομοσπονδίας με τη διοίκηση στις 23/8 η διοίκηση μας ανακοίνωσε την απόφασή της για το κλείσιμο 76 εμπορικών καταστημάτων και 61 σημείων εξυπηρέτησης. Η απόφαση αυτή ήρθε τελείως αιφνιδιαστικά αφού υποτίθεται ότι ο διάλογος για όλα τα θέματα θα διαρκέσει μέχρι τέλος Αυγούστου.  Ταυτόχρονα η διοίκηση θεωρεί ότι δεν έχει την υποχρέωση να συζητήσει μαζί μας για τη σκοπιμότητα, τους λόγους, τις αιτίες και εν τέλει τα οφέλη τα οποία προσδοκά από την απόφαση αυτή. Εμείς θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή μόνο προβλήματα θα φέρει. Προβλήματα στους εργαζόμενους σ’ αυτά τα καταστήματα αφού ουσιαστικά μιλάμε για ξεσπίτωμα αλλά και στην ίδια την επιχείρηση. Το μέγεθος του προβλήματος  που θα δημιουργηθεί από την βίαιη μετακίνηση των συναδέλφων μας σε άλλα καταστήματα, φαίνεται και από τα στοιχεία που η ίδια η διοίκηση μας έδωσε. Συγκεκριμένα 85 συνάδελφοι θα μετακινηθούν σε απόσταση   μέχρι 10 χιλιόμετρα από τον τόπο της σημερινής υπηρεσίας τους, 58 θα μετακινηθούν σε απόσταση   από 10 έως 60 χιλιόμετρα και  89 θα μετακινηθούν σε απόσταση   πάνω από 60 χιλιόμετρα. Ακόμα θα μετακινηθούν άλλοι  46 που εργάζονται σε νησιά εκτός της Κρήτης.  Προβλήματα θα δημιουργηθούν και στην επιχείρηση προς όφελος των παρόχων αφού ο ΟΤΕ θα αποχωρήσει από όλη την ύπαιθρο χώρα, από την πλειοψηφία των νησιών αλλά και από μεγάλες περιοχές στις μεγάλες πόλεις. Η διαπραγματευτική ομάδα μετά την απαράδεκτη και αιφνδιαστική αυτή απόφαση αποχώρησε από τη συνάντηση και συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της εκτελεστικής της επιτροπής την Τετάρτη 24/8 για να καθορίσει  την περαιτέρω στάση της.
Συνάδελφοι, η συμπεριφορά αυτή της διοίκησης δεν είναι τυχαία. Είναι η συνέχεια μιας συγκεκριμένης πρακτικής που στόχο έχει τη με οποιοδήποτε τρόπο μείωση του εργατικού κόστους, τη μείωση των θέσεων εργασίας, τη συρρίκνωση των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Είναι μια πρακτική που θέλει με κάθε τρόπο να δείξει ότι δεν είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω σε τίποτε. Είναι μια πρακτική που το επόμενο διάστημα θα δημιουργήσει και νέα προβλήματα κάτω από νέα εκβιαστικά διλήμματα που θα επιχειρήσει να θέσει σε πολλούς συναδέλφους. Στη συμπεριφορά βέβαια και πρακτική της αυτή έχει σύμμαχο  την κυβέρνηση και όλο  το ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον όπως έχει διαμορφωθεί κάτω από τις τραγικές για όλους μας κυβερνητικές πολιτικές και αποφάσεις.
Εμείς θα επαναλάβουμε ότι η διοίκηση του ΟΤΕ δεν έχει κανένα δικαίωμα ούτε να απολύσει, ούτε να ξεσπιτώσει όλους αυτούς που για πολλά χρόνια εξυπηρέτησαν τον οργανισμό σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τις άλλες απαιτήσεις για μείωση θέσεων εργασίας, μείωση μισθών, συρρίκνωση εργασιακών δικαιωμάτων. Για μας τα οικονομικά προβλήματα του ΟΤΕ δεν αντιμετωπίζονται με τη μείωση του εργατικού κόστους. Όσο και να μειωθεί αν ο ΟΤΕ χάνει πελάτες και μειώνονται τα έσοδά του το πρόβλημα θα διογκώνεται και θα ζητά νέες μειώσεις. Αυτό που απαιτείται για την αλλαγή πορείας είναι η ανάπτυξη των ευρυζωνικών υπηρεσιών, ο επαναπατρισμός των χαμένων πελατών μέσω της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών, η αποφυγή αστοχιών και λαθών ιδιαίτερα σε σημαντικούς τομείς όπως οι προμήθειες και η αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η ΕΕΤΤ. Παράλληλα θα πρέπει να εγκαταλειφθούν επιλογές που είναι επιζήμιες για τον ΟΤΕ όπως αυτό που γίνεται με τη δημιουργία οπτικού δακτυλίου από την OTE GLOBE στη Βόρεια Ελλάδα απ’ όπου θα περάσει η διεθνής κίνηση της Ασίας και της Μέσης Ανατολής προς τη Δύση και ένα μεγάλο έσοδο φεύγει από τον ΟΤΕ και οδεύει προς τη Deutsche Telekom. Τέλος θα πρέπει να υπάρξει μείωση σε άλλα κόστη όπως το κόστος διοίκησης ή το κόστος των διαφημιστικών πακέτων.

 

blogger templates | Make Money Online