Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

OTE TV – Νέες υπηρεσίες ή νέες προκλήσεις εργοδοτικής αυθαιρεσίας;




Αθήνα 18-4-2013
OTE TV – Νέες υπηρεσίες ή νέες προκλήσεις εργοδοτικής αυθαιρεσίας;

Η διοίκηση του ΟΤΕ από τον Οκτώβριο του 2012 κατά την διάρκεια των επαφών της με την ΟΜΕ-ΟΤΕ για το πρόγραμμα κινήτρων, είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να δημιουργήσει νέες υπηρεσιακές μονάδες για τις λεγόμενες νέες υπηρεσίες με διπλή στόχευση. Πρώτον να μεταφέρει εκεί πλεονάζον – κατά την κρίση της – προσωπικό μειώνοντας έτσι το εργασιακό κόστος στο κομμάτι της σταθερής τηλεφωνίας και δεύτερον να δραστηριοποιηθεί σε μη τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες όπως δορυφορική ΟΤΕ TV, ψηφιοποίηση αρχείων, τεχνική υποστήριξη σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας, προκειμένου να αντισταθμίσει έτσι απώλειες εσόδων από τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.  Τότε στην τοποθέτησή μας στο ΔΣ της ΟΜΕ-ΟΤΕ στις 11-10-2012 προτείναμε χωρίς η πρότασή μας να γίνει αποδεκτή :
 «Να διασφαλιστεί ότι οι συνάδελφοι που θα επιλέξουν να μην ενταχθούν στο πρόγραμμα κινήτρων δεν θα γίνουν στόχος εκδικητικών συμπεριφορών και τρομοκρατικών πρακτικών. Ότι η άρνησή τους δεν θα συνεπάγεται δυσμενή μεταβολή των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Και ότι όσοι μεταφερθούν σε νέες υπηρεσίες, αυτό θα γίνει με κανόνες, προϋποθέσεις και συγκεκριμένα κριτήρια.»    
Δυστυχώς η διοίκηση επέλεξε να επιβεβαιώσει τις χειρότερες προβλέψεις μας. Έχουμε λοιπόν και λέμε:
·         Η επιλογή του προσωπικού έγινε με απόλυτα αδιαφανή και διαβλητό τρόπο. Κανένα κριτήριο δεν υπήρξε παρά μόνο η κατάχρηση του απόλυτου διευθυντικού δικαιώματος. Επιτράπηκε έτσι σε κάποιους να ξεκαθαρίσουν τις όποιες διαφορές τους (προσωπικές, συνδικαλιστικές, πολιτικές και άλλες) με τους υφισταμένους τους.  
·         Υπάρχουν ανάμεσα σε όσους κλήθηκαν να στελεχώσουν τις νέες υπηρεσίες συνάδελφοι που πράγματι το έργο τους έχει καταργηθεί ή φθίνει από τις επαναλαμβανόμενες αναδιοργανώσεις της εταιρείας, υπάρχουν όμως και συνάδελφοι που προέρχονται από υπηρεσίες που στενάζουν από έλλειψη προσωπικού και αυτό έχει σοβαρό αντίκτυπο στις παρεχόμενες υπηρεσίες.
·         Υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν εξειδικευμένες γνώσεις σε κρίσιμα για τον ΟΤΕ γνωστικά αντικείμενα, με λαμπρούς τίτλους σπουδών και άριστες αξιολογήσεις και ο εργοδότης τους, αναγνωρίζοντας την πολυετή προσφορά τους, τους ανταμείβει με ένα βαλιτσάκι και τους στέλνει πόρτα-πόρτα να πουλάνε ΟΤΕ TV.    
·         Στην παρωδία εκπαίδευσης που ακολούθησε, στο Εκπαιδευτικό κέντρο στο Ψαλίδι παρέλασαν δεκάδες πρωτοκλασάτα στελέχη της διοίκησης και επιχείρησαν να παρουσιάσουν το άσπρο-μαύρο υποτιμώντας την νοημοσύνη των συναδέλφων μας. Κρίθηκε μάλιστα σκόπιμο – γιατί άραγε; - να παρίσταται ψυχολόγος.
·         Παρ όλες τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης ότι οι υπηρεσίες από τις οποίες προτάθηκε η μετακίνηση προσωπικού στις νέες υπηρεσίες, δεν θα μπορούν να αντικαταστήσουν το προσωπικό που υπέδειξαν, αυτό έχει ήδη παραβιαστεί.
·         Οι εκπαιδευμένοι επιστρέφοντας στην πόλη τους διαπιστώνουν ότι εκεί δεν τους περιμένει τίποτα. Ούτε γραφείο, ούτε εξοπλισμός, ούτε έργο, ούτε καν τηλέφωνο. Μόνη απαίτηση της υπηρεσίας τους η υπογραφή προσέλευσης & αποχώρησης. Και αυτό την ίδια στιγμή που η εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς έχει χτυπήσει κόκκινο, παραβιάζεται συστηματικά το ωράριο, παραβιάζονται οι κανόνες υγιεινής & ασφάλειας, συσσωρεύονται δεκάδες βλάβες, καθυστερεί η ικανοποίηση αιτημάτων νέων συνδέσεων και αυξάνονται τα παράπονα.
Καλούμε την διοίκηση να σταματήσει άμεσα τις απαράδεκτες πρακτικές της. Αν εκτιμά ότι πρέπει να δραστηριοποιηθεί σε νέες υπηρεσίες υπάρχει τρόπος να τις στελεχώσει χωρίς αυτό να σηματοδοτεί ρήξη με τους εργαζόμενους. Μπορεί να αξιοποιήσει για αυτόν τον σκοπό μόνον εκείνους όσων η θέση εργασίας καταργήθηκε από την αναδιοργάνωση (αφού εξαντλήσει την πιθανότητα να τους απασχολήσει σε παρεμφερές έργο με αυτό πού έκαναν ως τώρα). Μπορεί να απευθυνθεί σε όλο το προσωπικό με εσωτερική προκήρυξη. Μπορεί να τις επανδρώσει – με την σύμφωνη γνώμη τους - με τους συναδέλφους εκείνους που πριν ενάμιση χρόνο ξεσπιτώθηκαν όταν έκλεισαν 140 εμπορικά καταστήματα. Μπορεί τέλος να κάνει στοχευμένες προσλήψεις αν είναι απαραίτητο.
Οτιδήποτε άλλο είναι αιτία πολέμου. Καλούμε όσους εισηγούνται με τόση ευκολία τέτοιες μονομερείς και βλαπτικές για τους εργαζόμενους ενέργειες, να σταματήσουν άμεσα τις προκλήσεις και να αποκαταστήσουν στην θέση εργασίας τους όσους μετακινήθηκαν παρά την θέλησή τους. Είναι απαραίτητο να γνωρίζουν οι ιθύνοντες, ότι τις μονομερείς και αυθαίρετες ενέργειές τους,  θα ακολουθήσουν πλήθος νομικών προσφυγών από τους θιγόμενους.   
Καλούμε την ΟΜΕ-ΟΤΕ και τα σωματεία μέλη της, να δείξουν την μέγιστη έμπρακτη αλληλεγγύη τους στους συναδέλφους που θίγονται και να οργανώσουν με αποτελεσματικότητα την αντίδραση του σ.κ.
Καλούμε τέλος τους συνήθεις ύποπτους του πάλαι ποτέ συνδικαλιστικού δικομματισμού να σταματήσουν τα γνωστά παιγνίδια διαπλοκής με την διοίκηση. Τα ρουσφέτια και οι συναλλαγές,  αυτές τις κρίσιμες στιγμές εκθέτουν όλο το σ.κ. και αμαυρώνουν  ακόμα περισσότερο την εικόνα ενός έτσι και αλλιώς ηττημένου και απαξιωμένου συνδικάτου. Ας σεβαστούν τουλάχιστον το πρόβλημα των ανθρώπων που βιώνουν με τον πιο δραματικό τρόπο τις αλλαγές που φέρνουν στον ΟΤΕ, η ιδιωτικοποίηση του, οι μνημονιακές πολιτικές της τρόικας εσωτερικού – εξωτερικού και οι δικές τους σοβαρές ευθύνες.  
Η Αλληλεγγύη είναι το όπλο μας

 

blogger templates | Make Money Online