Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Παρέμβαση του Γιάννη Δούκα μέλους της Ε.Ε. της ΟΜΕ – ΟΤΕ στη συγκέντρωση των εργαζομένων του ΟΤΕ στο κτίριο της Καρόλου Ντηλ στη Θεσσαλονίκη



Παρέμβαση του Γιάννη Δούκα μέλους της Ε.Ε. της ΟΜΕ – ΟΤΕ
στη συγκέντρωση των εργαζομένων του ΟΤΕ
στο κτίριο της Καρόλου Ντηλ στη Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη 6/9/2013

            Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Το καταστροφικό έργο που ξεκίνησε πριν από τρεισήμισι χρόνια με την ένταξη της χώρας στους μηχανισμούς της τρόικας συνεχίζεται. Τα χρόνια αυτά οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι ήταν αυτοί που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος με απολύσεις, με μειώσεις μισθών και συντάξεων, με αύξηση των ορίων ηλικίας και των απαιτούμενων χρόνων για σύνταξη, με την κατεδάφιση του εργατικού δικαίου, με την αλλαγή του πλαισίου των συλλογικών συμβάσεων με τη συνεχή αύξηση της φορολογίας.
Στο χώρο του ΟΤΕ όλα τα παραπάνω είχαν τις εφαρμογές τους και είχαμε μια σειρά από αρνητικές εξελίξεις όπως τις απολύσεις στην COSMOTE το 2011, τις πρόσφατες στοχευμένες απολύσεις στην OTEPLUS, τις μειώσεις μισθών, τις μειώσεις των χορηγιών του λογαριασμού νεότητας, την εντατικοποίηση της εργασίας, το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων που συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, το ξεσπίτωμα πολλών συναδέλφων από τα καταστήματα που έκλεισαν, τον εργασιακό υποβιβασμό όλων αυτών που μετατέθηκαν στην OTE TV και την καθήλωση των μισθών των εργαζομένων στις θυγατρικές στα μνημονιακά όρια. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι η ηγεσία της ομοσπονδίας πρέπει επιτέλους να αναλάβει την ευθύνη για το ότι από την ίδρυση των δουλεμπορικών θυγατρικών όπως η OTEPLUS μέχρι σήμερα ουδέποτε ασχολήθηκε με το μισθολόγιο και με τα εργασιακά δικαιώματα αυτών των συναδέλφων.
Πρόσφατα υπογράψαμε μια συλλογική σύμβαση. Μια σύμβαση που κατά τη γνώμη μας δεν προσφέρεται ούτε για πανηγυρισμούς αλλά ούτε και για αναθέματα. Δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς γιατί περιείχε και ορισμένους μικρούς έστω συμβιβασμούς. Από την άλλη όμως κατοχύρωσε μέσα στο συγκεκριμένο πολιτικό περιβάλλον και μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων όλα όσα είχαμε υπογράψει τις τελευταίες δεκαετίες. Η υπογραφή της σύμβασης αυτής μας δίνει τη δυνατότητα ώστε μέχρι τη λήξη της μαζί με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα να διεκδικήσουμε και να επιβάλλουμε το πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων που κατάργησαν οι κυβερνήσεις του μνημονίου.
Σήμερα συνεχίζεται μια συζήτηση που δεν σταματάει ποτέ. Η συζήτηση για νέα κίνητρα αποχώρησης. Κατά πάσα πιθανότητα το επόμενο διάστημα η διοίκηση θα μας ανακοινώσει τις προθέσεις της. Αυτό που λέμε σήμερα είναι ότι η μαζική έξοδος θα φέρει για άλλη μια φορά διάφορα προβλήματα. Προβλήματα σε όλους. Και σ’ αυτούς που θα φύγουν και σ’ αυτούς που θα μείνουν πίσω και σ’ αυτόν τον ίδιο τον οργανισμό. Παρ’ ότι είναι πρόωρη η όποια συζήτηση θα πρέπει από τώρα να πούμε ότι οι συνάδελφοι που θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει να σταθμίσουν  το ότι αναμένεται και νέα παρέμβαση τουλάχιστον μείωσης των συντάξεων και ίσως όχι μόνο. Αυτό δείχνουν όλα τα στοιχεία.
Θα πρέπει συνάδελφοι να αναφερθούμε και για ότι τρέχει εκτός ΟΤΕ. Γιατί αυτά που συμβαίνουν μας επηρεάζουν όλους ως πολίτες, ως κοινωνία ενώ ταυτόχρονα η εργασιακή επίθεση που δέχονται πολλοί συνάδελφοι σε διάφορους κλάδους επηρεάζουν το παιδί μας ή τον αδερφό μας ή κάποιο φίλο μας. Την περίοδο αυτή απειλούνται με απόλυση χιλιάδες εργαζόμενοι στο δημόσιο, στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην τοπική αυτοδιοίκηση ενώ ταυτόχρονα προωθείται η παραπαιδεία, η ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και κλείνουν νοσοκομεία και οι όποιες κοινωνικές υπηρεσίες παρέχουν οι δήμοι σήμερα. Στη Θεσσαλονίκη κλείνουν τρία νοσοκομεία. Το νοσοκομείο ειδικών παθήσεων, το νοσοκομείο αφροδισιακών και δερματολογικών παθήσεων και το Παναγία. Παράλληλα έχει δρομολογηθεί η ιδιωτικοποίηση όλων των επιχειρήσεων στρατηγικής και κοινωνικής σημασίας. Εδώ στη Θεσσαλονίκη έχει μπει στο στόχαστρο μαζί με όλα τα άλλα και το νερό η ΕΥΑΘ με ότι σημαίνει αυτό και για τους εργαζόμενους και για τους κατοίκους.
Την ίδια ώρα εντείνονται οι αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις με την πολιτική επιστράτευση σε πολλούς κλάδους αλλά και με την ποινικοποίηση των αγώνων όπως έγινε πρόσφατα με την παραπομπή σε δίκη όλου του συμβουλίου της ΠΟΕ ΟΤΑ.
Την ώρα που συμβαίνουν αυτά το συνδικαλιστικό κίνημα και πρώτη η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και πολλών ομοσπονδιών για άλλη μια φορά δεν φαίνεται να στέκονται στο ύψος που απαιτούν οι περιστάσεις. Η αδράνεια όλης της προηγούμενης περιόδου δείχνει ότι επί της ουσίας θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν  σαν το μακρύ χέρι της δικομματικής κυβέρνησης, σαν το μακρύ χέρι της τρόικας.
Αυτό που οφείλουν σήμερα η ΓΣΕΕ και όλες οι δευτεροβάθμιες οργανώσεις είναι να μπουν μπροστά και να οργανώσουν την αντίσταση στη συνεχιζόμενη λαίλαπα. Οφείλουν να συμβάλουν στο συντονισμό και στην ενοποίηση όλων των επιμέρους κινητοποιήσεων που γίνονται σε διάφορους κλάδους. Με την ευκαιρία να χαιρετίσουμε τον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ που σε λίγες μέρες μπαίνει στον τέταρτο μήνα. Η ΓΣΕΕ και οι ομοσπονδίες οφείλουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες για το συντονισμό με τις άλλες κοινωνικές ομάδες που πλήττονται τους συνταξιούχους, τους μικρομεσαίους, τους αγρότες και τη νεολαία στην κατεύθυνση της ανατροπής της κυβερνητικής πολιτικής και των μνημονίων.
Με βάση όλα τα παραπάνω η μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της 7/9/2013 στη Θεσσαλονίκη μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ένα νέο ξεκίνημα και να στείλει μηνύματα με πολλούς αποδέκτες. Και μέσα και έξω από την Ελλάδα.
Μαζί με όλα αυτά θα πρέπει να πούμε ότι τις μέρες αυτές η Συρία απειλείται με πόλεμο. Ένα πόλεμο που τον υπαγορεύουν γεωπολιτικά συμφέρονται και τίποτε άλλο. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική και όχι μόνο για τη Συρία. Η εξέλιξη αυτή θα πρέπει με κάθε τρόπο να αποτραπεί και να βρεθεί πολιτική λύση. Η θέση μας αυτή βέβαια δεν σημαίνει ότι είμαστε υπέρ του δικτατορικού καθεστώτος Άσαντ ή ότι δεχόμαστε τη χρήση χημικών όπλων από όπου και αν προήλθαν. Με βάση αυτά το αυριανό συλλαλητήριο έχει και φιλειρηνικό χαρακτήρα.

Όλοι στο συλλαλητήριο στις 7/9 στη Θεσσαλονίκη
Συντονισμός και αγώνας διαρκείας για την ανατροπή



 

blogger templates | Make Money Online