Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

ΜΕΤΑ: Οι απεργίες θα απαγορευτούν και με λεφτά του ΕΣΠΑ!

Σχόλιο του ΜΕΤΑ

Γνωρίζουμε βέβαια, ότι η Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου σχεδιάζει τη ριζική αλλαγή του απεργιακού θεσμικού πλαισίου (Ν.1264/82), στην κατεύθυνση να καταστήσει αδύνατη την κήρυξη απεργίας, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Δεν της αρκεί όμως μόνο η ποινικοποίηση των αγώνων των εργαζομένων, με τις επιστρατεύσεις απεργών και χρησιμοποίηση των δικαστηρίων, τα οποία κηρύσσουν όλες τις απεργίες παράνομες και καταχρηστικές, ετοιμάζει και τη σχετική θεσμική θωράκιση.
Όλα αυτά μας είναι γνωστά και λίγο πολύ τα περιμένουμε.
Τρόικα και εργοδότες θέλουν σιγή νεκροταφείου. Θέλουν να μην κουνιέται φύλο σε ότι αφορά τις εργατικές διεκδικήσεις.
Το φαιδρό της υπόθεσης αυτής είναι όμως το εξής: για να προετοιμάσει η Κυβέρνηση το έδαφος της ουσιαστικής απαγόρευσης των απεργιών χρειάζεται και μανδύα μιας δήθεν επιστημονικής τεκμηρίωσης.
Για το λόγο αυτό, ο Υπουργός Εργασίας –δια της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου του– εγκρίνει το ποσόν 15.000 Ευρώ σε γνωστό και μη εξαιρετέο δικηγόρο των Αθηνών για να μας πεί το ποιες είναι οι «Προϋποθέσεις κήρυξης της Απεργίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε τουλάχιστον 10 χώρες της Ε.Ε. (Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Πολωνία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία)»
Στοιχηματίζουμε ότι η μελέτη του κυρίου δικηγόρου θα αποδεικνύει ότι οι απεργίες στην Ελλάδα είναι υπερβολικά πολλές, κηρύσσονται πολύ εύκολα και ότι δεν έχουν «πλειοψηφική» και «δημοκρατική» νομιμοποίηση, άρα θα πρέπει «να εκσυγχρονιστεί» το θεσμικό πλαίσιο!
Οφείλουμε όμως να παραδεχθούμε ότι αυτή η Κυβέρνηση είναι και καινοτόμα και έξυπνη: α) και τις απεργίες θα καταργήσει, β) και επιστημονική μελέτη θα έχει για αυτό, και γ) θα βολέψει βρε αδελφέ μου και έναν «δικό μας» άνθρωπο με ένα χαρτζηλικάκι και μάλιστα με λεφτά του ΕΣΠΑ, που εμείς ως γνωστόν πληρώνουμε!
Κατά τα λοιπά, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ διαβουλεύεται «εις τας Γενεύας», …σηκώνοντας το λάβαρο της αντίστασης των εργαζομένων υπό την αιγίδα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, έχοντας δίπλα του τον Βρούτση και τους μεγαλοεργοδότες μας!
Η εργατική τάξη της χώρας μας πρέπει να αγωνιστεί για να απαλλαγή απ’ αυτή την «ηγεσία», να ενταχθεί στα συνδικάτα, να πάρει την υπόθεση στα χέρια της και να οργανώσει την αντεπίθεσή της απέναντι στις δυνάμεις του κεφαλαίου και της εργοδοσίας.

 

blogger templates | Make Money Online