Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Συνάντηση κυβέρνησης και ΟΤΕ για το ΤΑΥΤΕΚΩ (κλάδος εφ’ άπαξ)

Συνάντηση κυβέρνησης και ΟΤΕ για το ΤΑΥΤΕΚΩ (κλάδος εφ’ άπαξ)
Αθήνα 3/4/2015
Την Πέμπτη 2/4/2015 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Υπουργείου Κοινωνικών ασφαλίσεων και της διοίκησης του ΟΤΕ με θέμα συζήτησης το παρόν και το μέλλον του κλάδου του ΤΑΥΤΕΚΩ που χορηγεί εφ’ άπαξ στους εργαζόμενους του ΟΤΕ. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο γραμματέας κοινωνικής πολιτικής της ΓΣΕΕ.
Στη συνάντηση αναλύθηκαν τα σοβαρά και εκρηκτικά  οικονομικά προβλήματα και αδιέξοδα του ταμείου και διερευνήθηκαν οι δυνατότητες εξεύρεσης λύσης.
Σήμερα τα διαθέσιμα του ταμείου έχουν σχεδόν μηδενιστεί,  το  ταμείο οφείλει στον ΟΤΕ δάνεια ύψους 150 περίπου εκατομμυρίων €, η μηνιαία δόση του δανείου είναι μεγαλύτερη από τις εισφορές που εισπράττει, 800 περίπου συνάδελφοι έχουν καταθέσει αιτήσεις και περιμένουν εφ’ άπαξ και ο αριθμός αυτός συνεχώς θα αυξάνεται λόγω του κύματος εξόδου από τις εθελούσιες του 2012 και του 2013.
Από πλευράς του ΟΤΕ παρουσιάστηκε μια πρόταση που έχει κάνει προς το Δ.Σ. του ταμείου. Η πρόταση αυτή μιλούσε για ένα νέο διακανονισμό των δόσεων μετακυλώντας δόσεις ύψους 17 εκατομμύριων € που θα έπρεπε να πληρωθούν την επόμενη τριετία προς το 2030. Ταυτόχρονα ως αντιστάθμισμα ζητήθηκε οι δόσεις του δανείου να παρακρατούνται κατευθείαν από τις εισφορές. Οι εισφορές δηλαδή των εν ενεργεία να μην αποδίδονται εξ ολοκλήρου στο ταμείο αλλά να να παρακρατείται η δόση να και να αποδίδεται στο ταμείο μόνο η διαφορά.
Η πρόταση αυτή δεν έγινε αποδεκτή γιατί τα 17 εκατομμύρια που μετακυλίονται προς τα πίσω φτάνουν μόλις για 450 περίπου εφ’ άπαξ την επόμενη τριετία όταν σήμερα εκκρεμούν 800 αιτήσεις ενώ ταυτόχρονα δεν μπορεί να υπάρξει απευθείας παρακράτηση του δανείου από τις εισφορές.
Η αντιπρόταση από πλευράς του Υπουργείου ήταν ο ΟΤΕ να δεχθεί μια μεγαλύτερη αποκλιμάκωση των δόσεων και ο νέος διακανονισμός να αφορά περισσότερα χρήματα και να είναι και σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Ταυτόχρονα υπήρξε δέσμευση ότι και το Υπουργείο θα εξασφαλίσει κάποια ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό για ενίσχυση του ταμείου.
Η διοίκηση του ΟΤΕ από την πλευρά της απάντησε ότι θα προχωρήσει σε μια βελτιωτική πρόταση ζητώντας ταυτόχρονα να βρεθεί ένας τρόπος διασφάλισης για τα δάνεια.
Από τη δική μας πλευρά θεωρούμε ότι η διαδικασία που ξεκίνησε και οι συζητήσεις που έγιναν βρίσκονται σε θετική κατεύθυνση. Το επόμενο διάστημα θεωρούμε ότι από πλευράς ΟΤΕ θα πρέπει να εξαντληθούν πράγματι όλα τα περιθώρια που υπάρχουν για το νέο διακανονισμό και το Υπουργείο από την πλευρά του να κάνει πράξη τη δέσμευση για χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό πράγμα το οποίο το δικαιούμαστε και λόγω του psi (το ταμείο έχασε 50 περίπου εκατομμύρια €) και λόγω του ότι δεν έχει επιχορηγηθεί ποτέ σε αντίθεση με άλλα ταμεία.
Σε ότι αφορά το μαθηματικό τύπο που μηδενίζει το εφ’ άπαξ από πλευράς Υπουργείου λέχθηκε άλλη μια φορά ότι αυτός θα καταργηθεί.

Τέλος επαναλαμβάνουμε ότι η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ στην ομοσπονδία θα πρέπει επιτέλους να σταματήσουν να ονειρεύονται επαγγελματικό ταμείο και να απαιτήσουν τη θεσμοθέτηση σταθερής εργοδοτικής εισφοράς προς τον κλάδο εφ’ άπαξ του ΤΑΥΤΕΚΩ.  

 

blogger templates | Make Money Online