Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Έχουν διάθεση να εκπροσωπήσουν με συνέπεια τους εργαζόμενους του Ομίλου ;


 Από το newsletter e-πικοινωνία της Αγωνιστικής Συνεργασίας  ΕΕΤΕ-ΟΤΕ που κυκλοφορεί
 

Έχουν διάθεση να εκπροσωπήσουν με συνέπεια τους εργαζόμενους του Ομίλου ;
Η μετονομασμένη σε ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ (+1) ΠΑΣΚΕ

Η ΠΑΣΚΕ-ΟΤΕ, η άλλοτε κραταιά κυβερνητική παράταξη και στον ΟΤΕ, λάμπει το τελευταίο διάστημα δια της απουσίας της… Στη σκιά της ΔΑΚΕ-ΟΤΕ και σε δεύτερο ρόλο στο γραφειοκρατικό στερέωμα του Ομίλου βρίσκεται εμφανώς περιθωριοποιημένη, αν εξαιρεθεί ο ΠΑΣΕ-ΟΤΕ όπου έχει την απόλυτη πλειοψηφία.
Περιθωριοποιημένη η ΠΑΣΚΕ, θα ρωτήσει κάποιος, η δεύτερη παράταξη στην ΟΜΕ-ΟΤΕ και με μικρή διαφορά από την ΔΑΚΕ; Κι όμως, η μετονομασμένη σε ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ (+1) ΠΑΣΚΕ, φάνταζε στο πρόσφατο συνέδριο της Ομοσπονδίας ως «λέσχη συνδικαλιστών σε αναζήτηση ρόλου» και δεν μπήκε καν στον κόπο να παρουσιάσει τις θέσεις της ή να παρουσιάσει και να προβάλλει τον υποψήφιο της για την προεδρία της ΟΜΕ ! Αν δε στην εικόνα του συνεδρίου συμπληρώσουμε και τα όσα συνέβησαν στις ψηφοφορίες για τη Συλλογική Σύμβαση 2015-2017, όπου τα στελέχη της είτε συντάχθηκαν με τη ΔΑΚΕ είτε απείχαν ή καταψήφισαν, γίνεται πιο σαφής η εικόνα της αποσύνθεσης.
Η μετονομασμένη ΠΑΣΚΕ-ΟΤΕ, με βαρύ παρελθόν εργοδοτικού, πελατειακού  και κυβερνητικού συνδικαλισμού, ακολουθεί με κάποια υστέρηση, τη μοίρα του διασπασμένου πολιτικού της φορέα. Την ίδια πορεία αποσύνθεσης με το ανήμπορο να απαγκιστρωθεί από τη Νέα Δημοκρατία και το νεοφιλελευθερισμό ΠΑΣΟΚ.
Χάνει σιγά – σιγά τα ερείσματα τα οποία διέθετε στη διοίκηση του ΟΤΕ και τον κρατικό μηχανισμό και δεν διαθέτει πια την ευχέρεια του παρελθόντος για ρουσφέτια και την εξυπηρέτηση της εκλογικής της πελατείας.
Μπροστά σ’ αυτή την κρίση και τις δυσκολίες, η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ-ΟΤΕ επιλέγει να γαντζωθεί πιο πολύ στην εργοδοσία και να  διατηρήσει τη συμπόρευση με τη ΔΑΚΕ. Προσπαθεί επίσης, περιχαρακωμένη στο «οχυρό» του ΠΑΣΕ, να αξιοποιήσει τα όποια οφέλη της δίνει η δεύτερη θέση στην Ομοσπονδία και να διαχειριστεί τα ερείσματα που της εξασφάλισαν οι προσλήψεις στην Evalue και τα Call Centers. Όμως η προοπτική συνένωσης του ΠΑΣΕ-ΟΤΕ με το σύλλογο της Cosmote και η δυναμική για ένα σύλλογο στον Όμιλο ενισχύουν τις ανασφάλειες της και επιταχύνουν τις φυγόκεντρες τάσεις στη βάση.

• Όσο η ηγεσία της μετονομασμένης ΠΑΣΚΕ-ΟΤΕ σε +1 παραμένει στη «μένουμε Ευρώπη» γραμμή Παναγόπουλου και θεωρεί πως «δυστυχώς, οι εργαζόμενοι που είχαν σημαντικό μερίδιο συμβολής στην επιτυχία (του Ομίλου) δεν απόλαυσαν οικονομικές παροχές, ανάλογες της συμβολής τους»…
• Αν εκτιμά πως η «περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους (επετεύχθη, μόνο) μέσω της τελευταίας εθελούσιας» και όχι από τις τελευταίες συλλογικές συμβάσεις που συνυπέγραψε ίδια με την ΔΑΚΕ…
• Όσο δυσκολεύει, κυρίως αυτή, την προοπτική του ενός συλλόγου στον ΟΤΕ και τη μετεξέλιξη της ΟΜΕ-ΟΤΕ σε ομοσπονδία τηλεπικοινωνιών, με άλλοθι τις συνενώσεις που προ υπήρξαν…

 Όσο, εν τέλει, η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ-ΟΤΕ παραμένει συνιστώσα της ΔΑΚΕ-ΟΤΕ και μέρος της συνδικαλιστικής - εργοδοτικής γραφειοκρατίας του Ομίλου, η πλήρης περιθωριοποίησης της είναι κοντά. Ερώτημα με ενδιαφέρον, αποτελεί: η στάση των όποιων στελεχών της αντιλαμβάνονται αυτή την πορεία και έχουν διάθεση να εκπροσωπήσουν με συνέπεια τους εργαζόμενους του Ομίλου.

 

blogger templates | Make Money Online