Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Ενημερωτικό Σημείωμα 14 Οκτώβρη 2010

Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΟΜΕ – ΟΤΕ με τη διοίκηση του ΟΤΕ και
με τον Υπουργό Οικονομίας κ. Παπακωνσταντίνου

Την Πέμπτη 14/10/2010 ήταν προγραμματισμένο το Δ.Σ. του ΟΤΕ στο οποίο είχε κληθεί και η ομοσπονδία να πει τις απόψεις της. Για την ίδια μέρα η ομοσπονδία αποφάσισε την προκήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας για την Αττική προκειμένου η παρέμβασή της στο Δ.Σ. του ΟΤΕ να γίνει και με όρους κινήματος. Από πλευράς διοίκησης αυτό απαντήθηκε κατ’ αρχήν με την ανάκληση της πρόσκλησής μας στο Δ.Σ. και στη συνέχεια με τη μετάθεση του Δ.Σ. του ΟΤΕ για την Τρίτη 19/10. Την Πέμπτη 14/10 το πρωί η διαπραγματευτική ομάδα της ομοσπονδίας έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΟΤΕ. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η διοίκηση του ΟΤΕ διά του διευθύνοντος κ. Βουρλούμη, ο οποίος δήλωσε και σε μας ότι δεν θα είναι για πολύ ακόμη στο τιμόνι του ΟΤΕ, για άλλη μια φορά επανέλαβε τις ίδιες θέσεις. Δηλαδή ότι εμμένει στο ζήτημα της κατάργησης των ωριμάνσεων για δύο χρόνια, ότι θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στον τρόπο αλλαγής των υπερωριών και ότι θα πρέπει να καταργηθεί το μισάωρο της υπερωρίας των οδηγών. Τα ζητήματα αυτά όπως είπε είναι απολύτως απαραίτητα ή όπως το λέμε στη δική μας γλώσσα αδιαπραγμάτευτα. Για τα υπόλοιπα θέματα που έχει θέσει όπως αυτό της αλλαγής του άρθρου του κανονισμού για τις απολύσεις δεν είπε ότι παραιτείται αλλά ότι αυτά προσωρινά έχουν μπει στην άκρη και σε πρώτη ευκαιρία θα επανέλθουν. Ταυτόχρονα ρητά δηλώθηκε ότι για τα θέματα αυτά η διοίκηση έχει τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου, ότι έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να πάρει σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες και ότι υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη τα οποία συμφωνούν μαζί του. Σε ότι αφορά την πρόσκληση στο Δ.Σ. ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε ότι δεν μπορεί την ημέρα που μας καλεί στο Δ.Σ. εμείς να κάνουμε απεργία και κάλεσε εκ νέου την ομοσπονδία στο Δ.Σ. της Τρίτης 19/10 διατυπώνοντας και την «παράκληση» να μην υπάρχει απεργία εκείνη την ημέρα. Από πλευράς ΟΜΕ – ΟΤΕ απαντήθηκε ότι δεν μπορεί να παρεμβαίνει στα ζητήματα του αν και πότε θα κάνουμε ή δεν θα κάνουμε απεργία και ότι δεν αποδεχόμαστε να μπούμε στη συζήτηση των περικοπών. Το διά ταύτα ήταν η κοινή διαπίστωση διάστασης απόψεων αλλά παρ’ όλα αυτά έμεινε ανοιχτό το θέμα μιας πιθανής συνάντησης την ερχόμενη εβδομάδα μετά το Δ.Σ. της Τρίτης. Η συνέχεια ήταν αντιπροσωπεία συνδικαλιστικών στελεχών να κάνει παράσταση στο Υπουργείο Οικονομίας και να ζητήσει συνάντηση με τον κ. Υπουργό αίτημα το οποίο έγινε δεκτό και το απόγευμα της ίδιας ημέρας τα τρία από τα τέσσερα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας συναντήθηκαν στο Υπουργείο με τον κ. Παπακωνσταντίνου.
Στη συνάντηση αυτή τα θέματα που τέθηκαν ήταν το τι μέλει γενέσθαι με το θέμα της διοίκησης, πως βλέπει η κυβέρνηση το μέλλον του οργανισμού, πως βλέπει ως βασικός μέτοχος την ανάπτυξή του και τέλος τα ζητήματα του ανθρώπινου δυναμικού. Αναφέρθηκαν λοιπόν το θέμα της αδιαλλαξίας που επιδεικνύεται στη συλλογική σύμβαση, οι θέσεις Βουρλούμη για μείωση θέσεων εργασίας, μείωση κόστους εργασίας, παγώματα ωριμάνσεων και γενικά όλα αυτά που μας είπε μόλις σήμερα καθώς και η αναφορά για κυβερνητικά στελέχη τα οποία συμφωνούν μαζί του.
Από τη δική του πλευρά ο κ. Παπακωνσταντίνου μας είπε ότι σε ότι αφορά το θέμα της διοίκησης σε σχετικά σύντομο διάστημα θα υπάρξει αλλαγή διοίκησης. Δεν προσδιόρισε το τι και πως αλλά ήταν κατηγορηματικός στο ότι θα υπάρξει αλλαγή φρουράς και ότι είναι προγραμματισμένη συνάντηση με εκπρόσωπο της D.T. προκειμένου να συζητηθεί το θέμα.
Σε ότι αφορά τον ΟΤΕ μας είπε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να πουλήσει άλλο ποσοστό, ότι οι βλέψεις της είναι να γίνουν αλλαγές στο πλαίσιο συμφωνίας με τη D.T., χωρίς να μας εξειδικεύσει τι αλλαγές εννοεί, ότι θέλει ισορροπία με τον άλλο μέτοχο (D.T.), ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο ΟΤΕ είναι στρατηγικό εργαλείο και θα πρέπει να αναπτύξει τις υποδομές του, ότι δεν έχουν καταλήξει ακόμη στο τι θα κάνουν με την ΤΕΛΕΚΟΜ ΣΕΡΒΙΑ δηλαδή να πουλήσουν ή να αγοράσουν και ότι θέλει μια εξισορρόπηση στη λειτουργία της ΕΕΤΤ αλλά δεν είναι δική του αρμοδιότητα
Σε ότι αφορά τα ζητήματα ανθρώπινου δυναμικού, συλλογικής σύμβασης και τις θέσεις Βουρλούμη επί της ουσίας απέφυγε να απαντήσει. Για τις θέσεις Βουρλούμη καθώς και για τα περί κυβερνητικών στελεχών που ενστερνίζονται τις απόψεις του δεν απάντησε και το μόνο που είπε είναι ότι ο ίδιος έχει ένα χρόνο περίπου να συναντηθεί μαζί του. Μας είπε ότι η κυβέρνηση τήρησε την υπόσχεσή της για παρουσία εργατικού εκπροσώπου στο Δ.Σ. εννοώντας το μέλος του Δ.Σ. Στάθη Ανέστη ωστόσο απαντήθηκε ότι η ομοσπονδία όταν ζητάει εργατική εκπροσώπηση εννοεί θεσμοθετημένη εκπροσώπηση και όχι με αυτόν τον τρόπο. Τέλος παρ’ ότι μας είπε ότι δεν παρεμβαίνει στα ζητήματα των συμβάσεων υπονόησε ότι θα ήταν καλύτερα το θέμα της σύμβασης να πάει για την επόμενη διοίκηση. Η μόνη δέσμευση που ανέλαβε ήταν ότι για ότι γίνει θα υπάρξει διάλογος και ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις.
Αυτά λέχθηκαν συνάδελφοι στις δύο συναντήσεις. Έχουμε δηλαδή τη διοίκηση να επιμένει στις θέσεις της, τη D.T. για να θυμηθούμε και τις απαντήσεις που πήραμε όταν είχαμε επαφή μαζί τους να στηρίζουν τις θέσεις και απόψεις Βουρλούμη και την κυβέρνηση να μην ανοίγει τα χαρτιά της.
Συνάδελφοι η κυβέρνηση, η τρόικα και η εργοδοσία μας έχουν πάρει πολλά. Έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενα σημειώματα, με ανακοινώσεις και άρθρα μας για τις αλλαγές που έγιναν στα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Για τη φορολογική λαίλαπα που μας έχει σαρώσει. Για την επίθεση που δέχονται οι συμβάσεις. Για τα νέα μέτρα που προδιαγράφονται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο. Τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε στον ΟΤΕ είναι ζητήματα που παρουσιάζονται και σε άλλους χώρους και σε άλλους συναδέλφους μας. Ανάλογα ζητήματα αναφέρθηκαν πρόσφατα για πολλές ΔΕΚΟ. Ο παρανομαστής και εκεί είναι κοινός. Για όλα φταίνε οι μισθοί και θα πρέπει να κοπούν. Για όλα φταίνε οι θέσεις εργασίας και θα πρέπει να μειωθούν. Για πόσους συναδέλφους δεν είδαμε πρόσφατα στα ΜΜΕ να αναφέρονται ετήσιοι μισθοί πολλών δεκάδων χιλιάδων €; Τι διαφέρει αυτό από τις παλαιές θεωρίες των τεμπέληδων και των ρετιρέ; Για μας ο μόνος τρόπος για να αναχαιτιστεί και να αντιμετωπιστεί αυτή η λαίλαπα είναι η συλλογική απάντηση στα ιδεολογήματα των βολεμένων και των ρετιρέ, η συμπαράσταση σε άλλα τμήματα του Λαού που πλήττονται από τα μέτρα και η κινητοποίηση και ο συντονισμός όλων απέναντι στο μνημόνιο και στις πολιτικές που πηγάζουν απ’ αυτό. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντισταθούμε και σε επίπεδο ΟΤΕ και να προωθήσουμε και τα ιδιαίτερα δικά μας ζητήματα.
Δεν θα σταματήσουμε να επαναλαμβάνουμε ότι αυτό που χρειάζεται είναι η κινητοποίηση όλων για την ανατροπή του μνημονίου και των πολιτικών που πηγάζουν απ’ αυτό, την έξοδο της χώρας από το μηχανισμό της τρόικας και την προβολή μιας εναλλακτικής πολιτικής διεξόδου από την κρίση που επίκεντρό της θα έχει τον άνθρωπο, την κοινωνία και τα δικαιώματά της και όχι το πώς θα πάρουν οι δανειστές και οι τοκογλύφοι τα λεφτά τους και τα κέρδη τους.

 

blogger templates | Make Money Online