Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Αξιολόγηση: μια «παρεξηγημένη» έννοια

«ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ»  ΜΙΑ ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΗ ΕΝΝΟΙΑ
 Είναι γεγονός πως εδώ και αρκετά χρόνια πολλές εταιρείες εφαρμόζουν τη μέθοδο της αξιολόγησης για το προσωπικό τους, ενός «θεσμού» που αντικειμενικά ο μοναδικός του σκοπός θα πρέπει να είναι η ατομική βελτίωση και η ανάπτυξη των ικανοτήτων των εργαζομένων προς αμοιβαίο όφελος (εργαζομένων και εταιρείας). Με αυτή τη λογική υποτίθεται ξεκίνησε να εφαρμόζεται και στον ΟΤΕ.
 Η διαδικασία αυτή στην εταιρεία μας  γινόταν αρχικά εγγράφως. Ο κάθε τμηματάρχης καλούσε τον εργαζόμενο στο γραφείο του, γινόταν γενικότερα μία συζήτηση, αντάλλασσαν απόψεις πάνω στους τομείς της αξιολόγησης και στο τέλος είτε την υπέγραφαν από κοινού είτε όχι. Τα τελευταία χρόνια γίνεται ηλεκτρονικά και το μόνο που «ζητείται» από τους εργαζόμενους είναι να την κάνουν απλά ολοκλήρωση. Μια μέθοδος, υποτίθεται βελτίωσης και ανάπτυξης των εργαζομένων, με το συγκεκριμένο τρόπο που διενεργείται κατάντησε απλή διαδικασία των δύο λεπτών.
Η αξιολόγηση αποτυπώνει τους κόπους και τις προσπάθειες ενός εργαζομένου έναν ολόκληρο χρόνο, για αυτό πρέπει να είναι αντικειμενική, κατανοητή, να έχει θετική κατεύθυνση και να μην είναι τιμωριτική. Είναι αστείο κάποιοι να πιστεύουν πως στοχοποιώντας μέσω της αξιολόγησης εργαζομένους θα τους τρομοκρατήσουν. Εξάλλου, όπως γνωρίζουμε όλοι, είναι δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου αν θα αποδεχτεί ή δε θα αποδεχτεί την αξιολόγηση. Οι εμπλεκόμενοι πρέπει να είναι αντικειμενικοί και ακέραιοι και δεν πρέπει να γελοιοποιούν και να απαξιώνουν το θεσμό αλλά και τη διαδικασία της αξιολόγησης, έχοντας την εντύπωση ότι τους δίνεται η ευκαιρία να τιμωρήσουν και να εκφοβίσουν συναδέλφους. Είναι λυπηρό να νομίζουν κάποιοι ότι μπορούν να ασκήσουν πίεση και τρομοκρατία, γιατί με αυτόν τον τρόπο στην ουσία εξευτελίζουν το θεσμό της αξιολόγησης. Οι εργαζόμενοι πρέπει να ενημερώνουν τα σωματεία τους σε περιπτώσεις αδικιών και στοχοποίησης ενώ από την άλλη οι εμπλεκόμενοι στην αξιολόγηση πρέπει να κατανοήσουν ότι το έργο τους είναι σοβαρό και φέρουν ακέραια την ευθύνη σε περιπτώσεις εκφοβισμού και τρομοκράτησης.  Όπως λέει ο σοφός λαός μας και οι κριτές «κρίνονται», είτε εντός ΟΤΕ είτε εκτός και γενικότερα σε όλους τους τομείς της ζωής μας.
Οι εργαζόμενοι έχουν δικαιολογημένα παράπονα για την απουσία του επίσημου συνδικαλιστικού κινήματος του ΟΤΕ, στην διαδικασία της αξιολόγησης. Εδώ και χρόνια η ηγετική ομάδα της ΟΜΕ-ΟΤΕ περιορίζεται στην  έκδοση μιας επετειακής ανακοίνωσης που καταλήγει υποκριτικά στην «προτροπή οι εργαζόμενοι να απαξιώσουν το αξιολόγιο ακόμα και με την μη προσέλευσή τους στην διαδικασία αξιολόγησης». Ακόμα και αυτό το στοιχειώδες μέτρο αυτοπροστασίας των εργαζομένων αμφισβητείται πλέον από κάποιους προϊσταμένους με υπερβάλλοντα ζήλο.
 Καλούμε τους συναδέλφους να μην φοβηθούν και να καταγγείλουν στο σωματείο και την ΟΜΕ-ΟΤΕ κάθε προσπάθεια της εργοδοσίας να ασκήσει πίεση σε όσους συναδέλφους δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στην αξιολόγησή τους πατώντας «ολοκλήρωση».

ΓΟΥΣΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΕΤΕ-ΟΤΕ
Διαβάστε στην ίδια κατηγορία

 

blogger templates | Make Money Online