Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Παρέμβαση του Γιάννη Δούκα μέλους της Ε.Ε. της ΟΜΕ – ΟΤΕ στη συγκέντρωση των εργαζομένων του ΟΤΕ στη Θεσσαλονίκη 5/9/2014

Παρέμβαση του Γιάννη Δούκα μέλους της Ε.Ε. της ΟΜΕ – ΟΤΕ
στη συγκέντρωση των εργαζομένων του ΟΤΕ στη Θεσσαλονίκη 5/9/2014
 
αν δεν τους σταματήσουμε δεν θα σταματήσουν

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Βρισκόμαστε στον πέμπτο χρόνο που συνεχίζεται η επίθεση στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους, που συνεχίζει να αυξάνει η ανεργία που συνεχίζουν να μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις, που συνεχίζει να αυξάνεται η φορολογία και να χάνονται δικαιώματα.
Αν μιλήσουμε για τις συντάξεις από   1/7/2014 έχουμε τη νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων και από  1/8/2014 έχουμε κι’ άλλη μείωση λόγω της αλλαγής του υπολογισμού του φόρου που οφείλει ο κάθε συνταξιούχος. Αν μιλήσουμε για το εφ’ άπαξ του ταμείου Αρωγής θα πρέπει να πούμε ότι με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού και λόγω των μεγάλων δανείων που οφείλονται στον ΟΤΕ πλήρες εφ’ άπαξ θα πάρουν μόνο οι συνάδελφοι που συνταξιοδοτήθηκαν πριν την 31/8/13. Ένα μέρος θα πάρουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν από 1/9 έως 31/12/13 και από κει και μετά ο μαθηματικός τύπος βγάζει μηδέν.
Αν μιλήσουμε για τη φορολογία εκτός από το νέο τρόπο υπολογισμού για τους συνταξιούχους, έχουμε το φιάσκο με το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, έχουμε το νέο τρόπο υπολογισμού του φόρου που οφείλουν τα παιδιά μας από τις παροχές του λογαριασμού νεότητας.
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι ιδιωτικοποιήσεις κρίσιμων τομέων της εθνικής οικονομίας και μια και βρισκόμαστε στη Θεσσαλονίκη επιχειρείται η πώληση του νερού, του λιμανιού του αεροδρομίου, της Εγνατίας.
Αν μιλήσουμε για την Υγεία θα θυμηθούμε ότι πέρυσι τέτοιο καιρό εδώ πάλι στη Θεσσαλονίκη λέγαμε ότι απειλείται το κλείσιμο κάποιων νοσοκομείων. Σήμερα τα νοσοκομεία αυτά έχουν κλείσει. Σε ότι δε αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας διαλύθηκε το ΤΑΠ – ΟΤΕ, διαλύθηκε ο κλάδος υγείας του ΙΚΑ, υποτίθεται ότι έγινε ο ενιαίος φορέας ο ΕΟΠΥΥ και το ΠΕΔΥ.  Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι δεν υπάρχει φροντίδα υγείας και όποιος χρειαστεί γιατρό θα πρέπει να βάλει βαθειά το χέρι στην τσέπη.
Αν μιλήσουμε για την Παιδεία θα δούμε τις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες των εκπαιδευτικών, θα δούμε να αυξάνονται τα παιδιά στα τμήματα, θα δούμε τις πρόσφατες αλλαγές, θα δούμε το νέο Λύκειο που είναι πιο δύσκολο, πιο άδικο και κυρίως υποχρεώνει τους γονείς να στέλνουν πολύ νωρίτερα τα παιδιά τους στα φροντιστήρια και στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Τέλος σε ότι αφορά τα γενικότερα ζητήματα επίκαιρο είναι το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και των απειλούμενων πλειστηριασμών ακόμη και της πρώτης κατοικίας.
Συνάδελφοι αυτή είναι η κυβερνητική πολιτική. Από την άλλη μεριά όμως θεωρούμε ότι υπάρχουν ευθύνες και εντός των τειχών. Τα θέματα αυτά θα έπρεπε να κυριαρχούν καθημερινά στην ατζέντα όλου του συνδικαλιστικού κινήματος, θα έπρεπε να υπάρχουν συνεχείς και εντεινόμενες κινητοποιήσεις γι’ αυτά τα ζητήματα. Αντίθετα αυτό που βλέπουμε για μεγάλο διάστημα είναι τα θέματα αυτά ούτε καν να εκφωνούνται από την ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος όπως αυτό εκφράζεται με την υπάρχουσα πλειοψηφία λες και τα προβλήματα δεν υπάρχουν ή δεν μας απασχολούν.
Συνάδελφοι φέτος είναι η χρονιά των διαπραγματεύσεων για τη συλλογική σύμβαση. Για το θέμα των συμβάσεων  θα πρέπει να πούμε ότι κι’ εδώ το συνδικαλιστικό κίνημα προέρχεται από μια ήττα και έχουμε πλέον ένα άλλο καθεστώς για τις συλλογικές συμβάσεις. Στις 31/12 που λήγουν οι συμβάσεις συνεχίζουν να μας ακολουθούν μόνο ο βασικός μισθός και τέσσερα επιδόματα ενώ όλα τα άλλα θέματα για τα οποία έχει μπει υπογραφή από την ίδρυση της ομοσπονδίας αλλά και από ακόμη παλαιότερα από τον κάθε σύλλογο ξεχωριστά ή το διασυλλογικό που υπήρχε μπαίνουν ξανά στη συζήτηση από μηδενική βάση.
Στη διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες στο διεκδικητικό πλαίσιο υπάρχει το θέμα των αυξήσεων των συναδέλφων του ΟΤΕ, υπάρχει το θέμα της αύξησης του μισθού των εργαζομένων της OTEPLUS, εγώ θα έλεγα ότι πρέπει να δούμε και το θέμα των εργαζόμενων στις άλλες θυγατρικές όπως η e VALUE και υπάρχει το θέμα όλων των όρων των παλαιότερων συμβάσεων που όπως είπαμε λήγουν στις 31/12/14. Αυτό που προέχει σήμερα είναι η ομογενοποίηση του πλαισίου, η συζήτηση και η ενημέρωση και η προετοιμασία για τη δημιουργία κινηματικών όρων προκειμένου στη διαπραγμάτευση να πάμε με όσο το δυνατόν καλύτερες προϋποθέσεις. Ειδικά για το θέμα των εργαζομένων της OTEPLUS θα πρέπει να πούμε πως υπάρχει συλλογική ευθύνη στην ομοσπονδία για το ότι δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα όταν αυτό προέκυψε  και σήμερα έχει διογκωθεί. Αν θυμηθούμε ο προπομπός ή σχηματικά η μαμά της OTEPLUS ήταν η TEMAGON. Η ομοσπονδία δεν είδε το θέμα τότε που ήταν απλό για να λυθεί, το άφησε για πολλά χρόνια και δεν ασχολήθηκε και σήμερα γιγαντώθηκε και έχουμε μερικές χιλιάδες συναδέλφους να κάνουν την ίδια δουλειά με τους υπόλοιπους και να έχουν τραγικά μικρότερο μισθό και να έχουν διαφορετικό ωράριο, διαφορετικό εργασιακό καθεστώς. Ένα ανάλογο πρόβλημα κάνει την εμφάνισή του στις μέρες μας στην e VALUE. Αν δεν δούμε τώρα το θέμα αυτό μετά από μερικά χρόνια θα έχουμε τα ίδια ή και χειρότερα με αυτά που έχουμε σήμερα με την OTEPLUS.
Αναφερθήκαμε παραπάνω στο θέμα της φορολογίας. Σχετικό με τη φορολογία είναι το θέμα του λογαριασμού νεότητας όπου οι δικαιούχοι πλησιάζουν τους χίλιους και τα χρήματα δεν εκταμιεύονται λόγω του προβλήματος που ακούει στο όνομα φορολογία. Μέχρι πριν λίγο καιρό για τις χορηγίες του λογαριασμού νεότητας τα παιδιά δεν πλήρωναν καθόλου φόρο λόγω της ύπαρξης του αφορολόγητου ορίου των 12.000 €. Όταν το αφορολόγητο καταργήθηκε ο λογαριασμός νεότητας φορολογήθηκε με 26% από το πρώτο € και σήμερα η κυβέρνηση θέλει να το φορολογήσει σαν εισόδημα του γονέα με το φορολογικό συντελεστή που βρίσκεται με βάση το εισόδημά του. Αυτό σημαίνει ότι η φορολογία θα κυμαίνεται από 26 μέχρι και 45%. Όπως είπαμε και για τα άλλα θέματα αυτή είναι η κυβερνητική πολιτική. Υπάρχει όμως ευθύνη και στην ηγεσία της ομοσπονδίας γιατί ενώ ο νόμος αυτός έχει ψηφιστεί από πέρυσι τον Αύγουστο μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε ούτε καν μία συνάντηση με τους αρμόδιους.
Οι προηγούμενοι ομιλητές μίλησαν για την ίδρυση ενός νέου ταμείου του επαγγελματικού ταμείου το οποίο λένε θα δώσει κάποιες παροχές στο μέλλον στους νέους.
Όταν μπήκα στον ΟΤΕ πριν από τριάντα περίπου χρόνια μου είπαν ότι θα πληρώνω εισφορά 3% και όταν απολυθώ θα πάρω μερικά εκατομμύρια. Μετά από δέκα χρόνια μου είπαν ότι επειδή το ταμείο έχει πρόβλημα η εισφορά θα γίνει 4%. Το ίδιο είπαν και σ’ αυτούς που προσλήφθηκαν αργότερα από μένα. Σήμερα που ήρθε το πλήρωμα του χρόνου μου λένε ότι τα λεφτά δεν υπάρχουν και ότι το εφ’ άπαξ του ταμείου είναι μηδέν. Ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας σήμερα μας λένε να φτιάξουμε ένα άλλο ταμείο στο οποίο και σ’ αυτό θα βάζουμε ένα ποσοστό και αυτό μετά από τριάντα ή σαράντα χρόνια θα δώσει αποζημιώσεις στους νέους. Η ιστορία βέβαια λέμε πως επαναλαμβάνεται ως φάρσα.
Κατά τη γνώμη μας δεν χρειάζεται κανένα άλλο ταμείο. Αυτό που χρειάζεται είναι να προσπαθήσουμε να διασώσουμε το υπάρχον. Και ο τρόπος για να το διασώσουμε είναι να διεκδικήσουμε από τον ΟΤΕ μείωση του χρέους των δανείων της εθελούσιας του 2006, να ζητήσουμε κρατική συμμετοχή γιατί το κράτος ευθύνεται για τα ποσά που χάθηκαν λόγω της εθελούσιας και λόγω του κουρέματος των ομολόγων (PSI) και τέλος αντί να ζητάμε εισφορά του ΟΤΕ για επαγγελματικό ταμείο να ζητήσουμε αυτή η εισφορά να πάει στο υπάρχον ώστε να υπάρξουν και άλλα έσοδα.

Κλείνοντας σας καλούμε όλους στην αυριανή συγκέντρωση
Σάββατο 6/9 στις 6 το απόγευμα
 
Η μαζική συμμετοχή και η απαιτούμενη συνέχεια θα ταρακουνήσει την κυβέρνηση.
Η μαζική συμμετοχή των συναδέλφων του ΟΤΕ και η απαιτούμενη συνέχεια με συγκεντρώσεις, ενημερώσεις, συζητήσεις και τη δημιουργία όρων κινήματος θα βοηθήσει την ομοσπονδία στις διεκδικήσεις της προς τη διοίκηση.

 

blogger templates | Make Money Online