Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Ενημερωτικό Σημείωμα 10 Φεβρουαρίου 2011

Συνεδρίασε την Πέμπτη 10/2/2011 η εκτελεστική επιτροπή της ομοσπονδίας με θέματα συζήτησης την πορεία της συλλογικής σύμβασης και την απεργία που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ για τις 23/2/2011.

Στο θέμα της συλλογικής σύμβασης δεν υπάρχει καμία εξέλιξη και βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο με τη διοίκηση να εμμένει στις απαιτήσεις της για πάγωμα των ωριμάνσεων για δύο χρόνια, για θεσμοθέτηση και στον ΟΤΕ καθεστώτος υπερεργασίας αντί για υπερωρία και για κατάργηση του μισάωρου των οδηγών. Παράλληλα σε μια επίδειξη ισχύος κυκλοφόρησε εγκύκλιο προς όλο το προσωπικό με το οποίο ανακοινώνει την απόφαση του Δ.Σ. με την οποία εξουσιοδότησε το διευθύνοντα σύμβουλο να περικόψει όποιες παροχές έχουν δοθεί με μονομερή απόφαση της διοίκησης. Θα πρέπει εδώ να διευκρινίσουμε ότι το συγκεκριμένο μέτρο είχε αναφερθεί ότι θα το επιχειρήσουν ανεξάρτητα από την πορεία της συλλογικής σύμβασης. Έχουμε πει πολλές φορές ότι η διοίκηση χρησιμοποιώντας τη γενικότερη πολιτική κατάσταση σκληραίνει τη στάση της και επιχειρεί με τον οποιοδήποτε τρόπο να πάρει πίσω κεκτημένα δικαιώματα δεκαετιών. Η επιδίωξη αυτή δεν πρόκειται να σταματήσει ότι και να γίνει. Και είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι δίνοντας ενδεχομένως κάτι γλυτώνουμε τα χειρότερα. Η όποια ενδοτική στάση αυτό που θα έχει σαν αποτέλεσμα είναι να τους ανοίξει την όρεξη. Αυτό λοιπόν που απαιτείται είναι η συσπείρωση όλων για να αντιμετωπίσουμε την επίθεση που δεχόμαστε κάτω από τη λογική του δεν δίνουμε τίποτε, δεν συμβασιοποιούμε το μνημόνιο και διεκδικούμε να σπάσει. Έστω λίγο. Αλλά να σπάσει.

Σε ότι αφορά την απεργία για τις 23 Φλεβάρη θεωρούμε ότι πρέπει να είναι σταθμός. Αν μεταφερθούμε ένα χρόνο πίσω θα θυμηθούμε ότι πέρυσι τέτοιο καιρό μας έλεγαν για το πιστόλι που θα όπλιζαν ενάντια στους κερδοσκόπους, στους τοκογλύφους και στα spreads. Το πιστόλι αυτό πέρυσι στις 25 Μάρτη μας είπαν ότι το όπλισαν όμως τελικά αντί να σημαδέψουν αυτούς που λέγανε το βάλανε στο δικό μας το κεφάλι και μας σημαδεύουν ακόμη. Φέτος μας λένε ότι στις 25 Μάρτη στη νέα σύνοδο κορυφής επιδιώκεται από Γαλλία, Γερμανία και όχι μόνο να οπλίσουν κάτι βαρύτερο από το περυσινό πιστόλι. Αυτό που πάνε να θεσμοθετήσουνε στη νέα σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η συνταγματοποίηση της πολιτικής του νεοφιλελευθερισμού. Ούτε λίγο ούτε πολύ για να μεγαλώσει το πακέτο του λεγόμενου μηχανισμού στήριξης και να μεγαλώσει ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου θα υποχρεωθούν όλες οι χώρες να περάσουν στα Συντάγματά τους ρυθμίσεις που δεν θα τους επιτρέπουν να ξεφύγουν από τις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού. Μιλάμε δηλαδή για διαρκή επιτήρηση και λεηλασία των κοινωνικών δομών, κατακτήσεων και δικαιωμάτων τόσο του Λαού μας όσο και των υπόλοιπων Λαών της Ευρώπης. Είναι ένα θέμα το οποίο ξεφεύγει από τα δικά μας γεωγραφικά όρια. Αυτό που δεν κατάφεραν μετά τις δύο αποτυχημένες απόπειρες επιβολής ενός νεοφιλελεύθερου Ευρωσυντάγματος όταν ο καπιταλισμός ήταν στην ακμή του επιχειρούν να το κάνουν τώρα που βρίσκεται σε κρίση.

Γυρίζοντας πίσω στα δικά μας θα πρέπει να πούμε ότι η απεργία αυτή θα πρέπει να είναι σταθμός και να στείλει ένα μήνυμα αντίστασης, διεκδίκησης και επαναφοράς όλων αυτών που μας πήρανε τον προηγούμενο χρόνο. Τον προηγούμενο χρόνο μειώσανε μισθούς, μειώσανε συντάξεις, αύξησαν το όριο των απολύσεων, μείωσαν την αποζημίωση λόγω απόλυσης, κατεδάφισαν το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, κατήργησαν συλλογικές συμβάσεις και χτύπησαν το σκληρό πυρήνα του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν ισχύει πλέον για όλους. Τα ελάχιστα δηλαδή όρια που επιβαλλόταν να πληρώσει ο εργοδότης στο μισθωτό έπαψαν να ισχύουν για όλους. Το δίκαιο που υπήρχε και που όριζε ότι μεταξύ κλαδικών, ομοιοεπαγγελματικών και επιχειρησιακών συμβάσεων υπερισχύει αυτή που είναι ευνοϊκότερη για τον εργαζόμενο έπαψε να ισχύει. Μπήκαν στη ζωή μας οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις τύπου ΝΕΟΓΑΛ με τις οποίες μπορεί να υπογραφεί σύμβαση που θα προβλέπει μικρότερες αμοιβές από ότι προβλέπουν οι κλαδικές. Τέλος το μαξιλάρι του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) που υπήρχε για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που δεν μπορούσαν να πιέσουν τον εργοδότη τους υπονομεύθηκε. Αναλυτικά για το θέμα των συμβάσεων μπορείτε να διαβάσατε στο άρθρο μας πατώντας εδώ. Όλα αυτά και στο βαθμό που θα υλοποιηθούν θα αποβούν μοιραία ακόμη και για την ύπαρξη του συνδικαλιστικού κινήματος. Πέρα απ’ αυτά υπάρχει το ζήτημα της υποβάθμισης των παροχών υγείας με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε, η συνεχιζόμενη επίθεση στα δικαιώματα των συναδέλφων στις συγκοινωνίες, η αναμενόμενη επίθεση στις επικουρικές συντάξεις και για να μην ξεχνιόμαστε οι βλέψεις των γερμανών μετόχων για μείωση των αποδοχών μας, η επιστολή Παπακωνσταντίνου που ζητάει μείωση των αποδοχών μας και η διοίκηση του ΟΤΕ που θα επιχειρήσει αυτά να τα κάνει πράξη. Κλείνουμε με κάτι που έχουμε ξαναπεί. Μακριά από μας οι λογικές που πάνε να περάσουνε ώστε να στραφεί η μια κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη, ο τεχνικός απέναντι στο διοικητικό και το αντίθετο, ο νέος απέναντι στον παλαιότερο, αυτός που έχει ένα μισθό εναντίον αυτού που έχει μεγαλύτερο, ο άνεργος εναντίον αυτού που έχει δουλειά. Μακριά από μας οι λογικές των «προνομίων» και των ρετιρέ Τα ρετιρέ είναι κατειλημμένα από άλλους. Εμείς μένουμε στους παρακάτω ορόφους. Άρση αδικιών σημαίνει αυτοί που μένουν στο υπόγειο να βοηθηθούν ώστε ν’ ανέβουν. Η κυβέρνηση όμως, η τρόικα και η εργοδοσία θέλουν να μας στριμώξουν όλους στο υπόγειο. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη.

 

blogger templates | Make Money Online