Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Ενημερωτικό Σημείωμα 17 Φεβρουαρίου 2011


Η διοίκηση του ΟΤΕ κάλεσε την ομοσπονδία την Πέμπτη 17/2/2011 προκειμένου να ενημερώσει για ένα πρόγραμμα κινήτρων αποχώρησης για το 2011. Τα ποσά στα οποία θα αναφερθούμε παρακάτω είναι μικτά και σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο φορολογούνται με αυξημένο φορολογικό συντελεστή. Αυτό σημαίνει ότι καθαρά είναι περίπου τα μισά. Το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε αφορά συναδέλφους:
1. που έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και συνεχίζουν να εργάζονται στον ΟΤΕ. Για την κατηγορία αυτή ο ΟΤΕ προτίθεται να δώσει 20.000 € εφ’ όσον συνταξιοδοτηθούν την πρώτη ημέρα εφαρμογής του προγράμματος και 15.000 € εφ’ όσον συνταξιοδοτηθούν εντός του 2011.
2. που έχουν προϋπηρεσία εκτός ΟΤΕ. Για την κατηγορία αυτή ο ΟΤΕ προτίθεται να δώσει 2.000 € για κάθε τρίμηνο προϋπηρεσίας και μέχρι 12 τρίμηνα δηλαδή έως 24.000 €.
3. που έχουν δικαίωμα εξαγοράς πλασματικών χρόνων. Η προϋπηρεσία του στρατού μπορεί να εξαγορασθεί σε ηλικία 58 ετών. Για τους μετά το 1983 ασφαλισμένους ο νόμος δίνει το δικαίωμα εξαγοράς τεσσάρων πλασματικών χρόνων (ανεργία, σπουδές κλπ). Για τις περιπτώσεις αυτές ο ΟΤΕ αναλαμβάνει να πληρώσει το απαιτούμενο ποσό για αναγνώριση με την προϋπόθεση ότι αυτός που θα κάνει χρήση του δικαιώματος θα συνταξιοδοτηθεί εντός του 2011.
4. που ανήκουν σε παραπάνω από μία από τις παραπάνω κατηγορίες με ανώτατο όμως όριο για τον ΟΤΕ τα 25.000 €.
Συνάδελφοι όπως αντιλαμβάνεσθε το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε πολύ λίγους συναδέλφους. Απευθύνεται σ’ αυτούς που έχουν ήδη αποκτήσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με ή χωρίς προϋπηρεσία εκτός ΟΤΕ και στην καλύτερη περίπτωση θα πάρουν σαν κίνητρο αποχώρησης 10.000 € καθαρά και σε κάποιους ακόμη που κάνοντας χρήση των πλασματικών χρόνων συμπληρώνουν φέτος προϋποθέσεις άμεσης λήψης σύνταξης. Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν κατά κανόνα άνδρες άνω των 58 ετών με προϋπηρεσία γύρω στα 33 χρόνια ώστε με την εξαγορά του στρατού να δικαιούνται φέτος σύνταξη και σε γυναίκες με ανήλικο παιδί οι οποίες με τα έτη εξαγοράς έχουν συνολικά 25 ώστε να συνταξιοδοτηθούν με όρους ΤΑΠ – ΟΤΕ ή 5.500 ημέρες ασφάλισης ώστε να συνταξιοδοτηθούν με όρους ΙΚΑ. Οι περιπτώσεις αυτές των γυναικών απαιτούν να υπάρχει και το κατά περίπτωση όριο ηλικίας (52 για πλήρη ΤΑΠ – ΟΤΕ, 57 για πλήρη και 52 για μειωμένη ΙΚΑ).
Με βάση τα παραπάνω αλλά/και κυρίως με βάση τα μεγάλα ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα θεωρούμε ότι καλό είναι η υπόθεση των κινήτρων να τελειώσει εδώ και να μην αποπροσανατολίσει το ενδιαφέρον των συναδέλφων.
Μπροστά μας έχουμε τη μεγάλη Πανελλαδική απεργία των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στις 23/2/2011 και θα πρέπει όλοι μας να συμβάλλουμε ώστε η συμμετοχή στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα να είναι σταθμός. Η συμμετοχή στην κινητοποίηση αυτή πρέπει να ξεπεράσει αυτές της 5/5/2010 και της 15/12/2010. Η καθολική συμμετοχή στην απεργία θα σπρώξει και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες εκείνες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έβαλαν πλάτη ή έστω ανέχθηκαν τις κυβερνητικές επιλογές. Η κυβέρνηση, η τρόικα και η εργοδοσία δεν έχουν σκοπό να σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε εμείς. Μετά από όλα όσα πήραν το 2010 θέλουν να μειώσουν ακόμη περισσότερο τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, θέλουν ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία σε ωράρια και εργασιακές σχέσεις, θέλουν να χτυπήσουν κι’ άλλο τις συλλογικές συμβάσεις, θέλουν να αυξήσουν κι’ άλλο τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (μόλις χθες όλες οι πτέρυγες του Ευρωκοινοβουλίου πλην της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ψήφισαν για σύνταξη στα 67), θέλουν να μειώσουν κι’ άλλο τις συντάξεις, θέλουν να κάνουν πιο εύκολες τις απολύσεις, θέλουν τέλος να θεσπιστεί η πολιτική του νεοφιλελευθερισμού μέσα στα Συντάγματα των χωρών της Ευρώπης.
Από κοντά και η διοίκηση του ΟΤΕ η οποία δεν παύει να υπενθυμίζει ότι θα επιχειρήσει με όλους τους τρόπους να παρέμβει στα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων του ωραρίου και των μισθών μας. Σ’ αυτό το μήκος κύματος εκπέμπει τόσο η Deutsche Telecom όσο και η κυβέρνηση. Οι εκπρόσωποι της γερμανικής πλευράς δεν παύουν να μιλάνε για την επιδίωξή τους για μείωση των θέσεων εργασίας και για μείωση των αποδοχών μας και ο Υπουργός Οικονομικών με την επιστολή που έστειλε ζητάει να γίνουν μισθολογικές περικοπές.
Εμείς θα επαναλάβουμε ότι όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και η επίθεση που δέχεται ο καθένας ξεχωριστά αλλά και όλοι μαζί μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο αν συντονιστούμε όλοι μαζί. Το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό ψηφίστηκε. Το νομοσχέδιο που βάζει στο γύψο τις συλλογικές συμβάσεις ψηφίστηκε. Το νομοσχέδιο για την αύξηση του ΦΠΑ και των φόρων σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα ψηφίστηκε. Το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ ψηφίστηκε. Το νομοσχέδιο για τις συγκοινωνίες ψηφίστηκε. Το νομοσχέδιο για την αύξηση του ορίου των απολύσεων και τη μείωση της αποζημίωσης ψηφίστηκε. Το νομοσχέδιο για μειώσεις μισθών στο δημόσιο ψηφίστηκε. Το νομοσχέδιο … ψηφίστηκε. Απέναντι σε όλα αυτά έγιναν αγώνες και συνεχίζουν να γίνονται. Πιστεύουμε όμως ότι η κάθε ομοσπονδία από μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη λαίλαπα που έχει ξεσπάσει. Πιστεύουμε ακόμη ότι η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται με αποκλεισμούς και με ιδεολογικούς απομονωτισμούς. Για μας τη διέξοδο θα τη δώσει μόνο ο συντονισμός και ένα κοινό μέτωπο όλων αυτών που πλήττονται κάθε μέρα και περισσότερο από την κυβερνητική πολιτική. Εμείς επαναλαμβάνουμε ότι αυτό που απαιτείται όσο ποτέ άλλοτε είναι η δημιουργία ενός όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μετώπου αντίστασης στις πολιτικές αυτές και της προβολής μιας εναλλακτικής πρότασης διεξόδου από την κρίση που στο επίκεντρό της θα έχει την κοινωνία και τα δικαιώματά της και όχι το πώς θα πάρουν οι δανειστές και οι τοκογλύφοι τα λεφτά τους και τα κέρδη τους. Με βάση αυτά καλούμαστε όλοι να συμμετάσχουμε ενεργά στη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση στις 23 Φλεβάρη.

 

blogger templates | Make Money Online