Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Αρον άρον πώληση ΟΤΕ

Αρον άρον, πριν τη Σύνοδο, πώληση ΟΤΕ και άλλων ΔΕΚΟ

ΒΛΕΠΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ * ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ.
Το κλειδί ήταν η δημόσια περιουσία και ως φαίνεται εκεί τα βρίσκουν, με την κυβέρνηση να κάνει σήμερα την πρώτη κίνηση συνομιλιών με την Deutsche Telekom για την πώληση του ΟΤΕ. Το δημοσιονομικό πακέτο μέτρων 28,4 δισ. ευρώ μαγειρεύεται σήμερα και αύριο, με τον πήχη να πέφτει στους φόρους, αλλά να ανεβαίνει στις δαπάνες...
Οι μαραθώνιες συναντήσεις της τελευταίας εβδομάδας μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των επικεφαλής της τρόικας αναμενόταν να κλείσουν αργά χθες το βράδυ ως προς το βασικό -και ιδιαίτερα ενδιαφέρον- για τους δανειστές κομμάτι της δημόσιας περιουσίας.
Σημεία συμφωνίας
Σύμφωνα με πληροφορίες, δανειστές και δανειζόμενοι εμφανίζονται να έχουν βρει σημείο συμφωνίας σχετικά με την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων, την πώληση ακινήτων του δημοσίου, την εταιρεία ή τις εταιρείες ακινήτων και κυρίως το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας όπου θα ενταχθεί το σύνολο των προς πώληση εταιρειών.
Ειδικά για το Ταμείο συμφωνήθηκε να είναι ανεξάρτητο και να υπάρξει τεχνική βοήθεια από την τρόικα.
Το πακέτο εκποίησης της δημόσιας περιουσίας άνοιξε την περασμένη εβδομάδα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με την επιστολή για έναρξη συνομιλιών που απέστειλε στην Deutsche Telekom. Σήμερα αναμένεται να γίνει η πρώτη καίρια συνάντηση της D.Τ. και εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης. Η γερμανική εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες, έρχεται με πρόταση εξαγοράς του 16%, αλλά και όρους ως προς τους εργαζομένους. Η κυβέρνηση ξεκινάει τις συζητήσεις με το 10% του ΟΤΕ, αλλά έχει ήδη εκφράσει πρόθεση για το 16%. Στόχος είναι να έχει κλείσει η συμφωνία μέχρι τη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου.
Με ταχύτατες διαδικασίες θα προχωρήσουν και οι υπόλοιπες ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και η πώληση εκτάσεων του Δημοσίου.
Η συνολική συμφωνία, δημόσια περιουσία και δημοσιονομικά μέτρα, αναμένεται να κλείσει σήμερα ή αύριο. «Ελπίζουμε σήμερα ή μέχρι την Τετάρτη να έχουμε ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση, για να πάρουμε πράγματι την πέμπτη δόση», δήλωνε χθες ο υπουργός Οικονομικών.
Το δημοσιονομικό
Το δημοσιονομικό πακέτο αναμενόταν να ανοίξει σήμερα. Οι πληροφορίες συγκλίνουν προς ελάφρυνση του φορολογικού πακέτου, αλλά επιβάρυνση του έτερου πακέτου, των δαπανών. Δεν αποκλείεται να «παγώσει» η μετάταξη των τροφίμων και των υπηρεσιών ΔΕΚΟ στο βασικό συντελεστή 23%, όπως και να ανοίξει το ενδεχόμενο επέμβασης στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς στο τραπέζι έπεσαν ακόμα και προτάσεις ενσωμάτωσης στο βασικό μισθό ή περικοπής του οικογενειακού επιδόματος μέσω του Ενιαίου Μισθολογίου.
Η περικοπή του αφορολόγητου ορίου 12.000 ευρώ θεωρείται αναπόφευκτη με το ποσό να πέφτει σε 8.000 ή 6.000 ευρώ, όπως και η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης σε αναψυκτικά και φυσικό αέριο, η αύξηση τελών κυκλοφορίας και ΕΦΚ φτηνών τσιγάρων, η μείωση των αφορολόγητων ορίων για Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και απόκτηση πρώτης κατοικίας, η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κ.λπ.
Με το κλείσιμο της συμφωνίας μεταξύ οικονομικού επιτελείου και τρόικας, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής και οι αποκρατικοποιήσεις θα ψηφιστούν από τη Βουλή ως ενιαίο σύνολο (όπως ο προϋπολογισμός). Οι εκθέσεις της τρόικας στις αρχές Ιουνίου θα ανοίξουν το δρόμο για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης 12 δισ. ευρώ και την έγκριση νέου δανείου 50 -60 δισ. ευρώ. *
Αναδημοσίευση απο ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 31-5-2011

 

blogger templates | Make Money Online