Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2013

Συνάντηση της ομοσπονδίας με τη διοίκηση Πέμπτη 31/1/2013 - Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν παζαρεύονται

Συνάντηση της ομοσπονδίας με τη διοίκηση Πέμπτη 31/1/2013

Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν παζαρεύονται

Την Πέμπτη 31/1/2013 διαπαραταξιακή αντιπροσωπεία της ομοσπονδίας συναντήθηκε με τη διοίκηση μετά από πρόσκληση της τελευταίας για συζήτηση επί γενικών θεμάτων όπως έλεγε η πρόσκληση.
Στο ξεκίνημα της συζήτησης η αντιπροσωπεία της διοίκησης μίλησε για την πρόθεσή της για δημιουργία της νέας διεύθυνσης για την οποία μας είχε προϊδεάσει στις συζητήσεις που έγιναν στο τέλος του 2012 για τα κίνητρα. Από πλευράς ομοσπονδίας απαντήθηκε ότι σε ότι αφορά τη διαδικασία δεν μπορούσε να συζητηθεί τέτοιο θέμα με τον τρόπο που επιχειρήθηκε και σε ότι αφορά την ουσία ότι σήμερα όχι μόνο δεν περισσεύει προσωπικό για τις νέες αυτές διευθύνσεις αλλά αντίθετα υπάρχει και έλλειψη, πράγμα που έχει άμεσες επιπτώσεις στην εντατικοποίηση της εργασίας και στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Η παρουσίαση από πλευράς διοίκησης δεν έγινε, ωστόσο επιμένει ότι υπάρχει περισσευούμενο προσωπικό το οποίο θα πρέπει να μεταφερθεί στη νέα διεύθυνση.
Εκτός από το θέμα αυτό από την ομοσπονδία μπήκαν υπό τύπο ερωτημάτων ζητήματα που σχετίζονται με το νέο πλαίσιο που αφορά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Συγκεκριμένα ζητήθηκε από τη διοίκηση να διευκρινίσει τη θέση της για τη χορήγηση ή μη μισθολογικού κλιμακίου σε όσους το δικαιούνται, για το θέμα της μετενέργειας των παλαιών συλλογικών συμβάσεων (δηλαδή αν θεωρεί ότι υπάρχουν παλαιές συλλογικές συμβάσεις οι οποίες λήγουν ή καταργούνται το επόμενο διάστημα) και για την υποχρέωση που έχει από παλαιότερη συλλογική σύμβαση για παροχή σε δύο ταμεία εισφορών ύψους 2%. Απ’ αυτά το  1% για το ταμείο αρωγής και το 1% για ίδρυση επαγγελματικού ταμείου (η υποχρέωση αυτή προέρχεται λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών προς το ΙΚΑ ΕΤΑΜ από 1/1/2013).
Θίχτηκαν επίσης το θέμα του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων και το θέμα της μεταφοράς του προσωπικού στο κτίριο της Παιανίας.
Η διοίκηση το μόνο θέμα για το οποίο απάντησε ήταν για το μισθολογικό κλιμάκιο για το οποίο μας είπε ότι κατ’ αυτήν η χορήγηση μισθολογικών κλιμακίων έχει  καταργηθεί με το δεύτερο μνημόνιο το Φεβρουάριο του 2012 και δεν προτίθεται να το χορηγήσει. Για όλα τα άλλα θέματα δεν απάντησε και είπε ότι περιμένει την τελική άποψη των νομικών υπηρεσιών και μετά θα απαντήσει. Το μόνο στο οποίο δεσμεύτηκε ήταν η απάντηση να δοθεί μέχρι την 14/2/2013 ημερομηνία κομβικής σημασίας γιατί κλείνει ένας χρόνος μετά την ψήφιση του δεύτερου μνημονίου.
Από τη δική μας πλευρά θα πρέπει να πούμε ότι τόσο για το θέμα του κλιμακίου όσο και για το ευρύτερο θέμα των παλαιών συλλογικών συμβάσεων ότι είναι θέματα κύρια συνδικαλιστικά και δευτερευόντως νομικά. Όποια κι’ αν είναι η νομική άποψη για το τι λέει ο νόμος υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν μπορεί να  αγνοούνται.
Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι θα πρέπει να πούμε ότι όταν υπεγράφη η συλλογική σύμβαση η οποία μείωσε τους μισθούς μας η διοίκηση έλεγε ότι θέλει η συμφωνία αυτή να τηρηθεί και να μην επηρεαστεί από πιθανές αρνητικές νομοθετικές ρυθμίσεις. Η διοίκηση πήρε τότε το 12% του μισθού μας και υποτίθεται ότι συμφώνησε ότι όλα τα άλλα θέματα που σχετίζονται με μισθούς και δικαιώματα δεν επιθυμεί να τα πειράξει. Το αντίθετο μάλιστα υποτίθεται ότι συμφώνησε να μην επηρεαστούν από εξωγενείς παράγοντες. Σήμερα λοιπόν και άσχετα από τη μία ή την άλλη νομική άποψη οφείλει να εφαρμόσει όλους τους όρους – συμπεριλαμβάνοντας και την αύξηση του μισθολογικού κλιμακίου – των παλαιών συμβάσεων εργασίας και  να μην τους θέτει σε αμφισβήτηση. Σε διαφορετική περίπτωση έμμεσα αν όχι άμεσα λέει ότι μας κορόιδεψε. Αυτή την πλευρά και αυτή την προσέγγιση θα πρέπει να την ενστερνιστούμε όλοι, γύρω απ’ αυτό να ενδυναμώσουμε τις διεκδικήσεις μας και πρώτοι απ’ όλους αυτό το θέμα θα πρέπει να το προβάλουν αυτοί που υποστήριζαν ότι αυτό σημαίνει ο όρος που μπήκε στη σύμβαση και λέει ότι «ο ΟΤΕ δεν θα μεταβάλλει το μισθολόγιο, εφόσον αυτό θα είναι σύννομο».
Σε ότι αφορά το θέμα επαγγελματικό ταμείο με βάση τη συλλογική σύμβαση του 2003 ο ΟΤΕ είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει 1% για το επαγγελματικό ταμείο και 1% σε ειδικό λογαριασμό του κλάδου εφ’ άπαξ του ταμείου αρωγής. Αυτό είναι καθαρό και καλά θα κάνει η διοίκηση να μην το αμφισβητεί ούτε πολιτικά ούτε νομικά. Επιπρόσθετα εμείς έχουμε τοποθετηθεί και προτείνουμε αντί να φτιάξουμε από την αρχή ένα επαγγελματικό ταμείο με αβέβαιη ίδρυση και  αβέβαιο μέλλον όλο το ποσό να δρομολογηθεί στο ταμείο αρωγής που έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Τέλος σε ότι αφορά το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων και τη μεταφορά των συναδέλφων στο κτίριο της Παιανίας η άποψή μας έχει καταγραφεί και είναι ανηρτημένη στο blog μας.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Είναι βέβαιο ότι η διοίκηση του ΟΤΕ θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει το νέο θεσμικό πλαίσιο και το δεύτερο μνημόνιο για να μειώσει περαιτέρω τις αποδοχές μας, για να καταργήσει δικαιώματα που κατακτήσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Εμείς λέμε ότι η διοίκηση θα πρέπει να πάρει ένα σαφές μήνυμα από όλους μας ότι τα δικαιώματα που κατακτήθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες δεν μπαίνουν σε αμφισβήτηση, δεν χαρίζονται και δεν παζαρεύονται.

Κάτω τα χέρια από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας

  

 

blogger templates | Make Money Online