Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Εθελούσια ΟΤΕ - Νέα κίνητρα αποχώρησης – νέα εκβιαστικά διλήμματα




Νέα κίνητρα αποχώρησης – νέα εκβιαστικά διλήμματα


Αθήνα 18/11/2013

Η διοίκηση του ΟΤΕ υλοποιώντας την μόνιμη επιδίωξη μείωσης του μισθολογικού κόστους και μείωσης του προσωπικού του ΟΤΕ, εξήγγειλε νέα κίνητρα αποχώρησης. Η συμμετοχή στα προγράμματα αυτά θεωρητικά είναι εθελοντική, στην πραγματικότητα όμως οι συνάδελφοι καλούνται εντός λίγων ημερών να αποφασίσουν κάτω από την πίεση διαφόρων εκβιαστικών διλημμάτων.
Για τις προϋποθέσεις και το ύψος το κινήτρων οι συνάδελφοι μπορούν να ανατρέξουν στις ανακοινώσεις της διοίκησης.
Εμείς με την ανακοίνωσή μας αυτή θα καταγράψουμε τη θέση μας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα κάποιες πλευρές και ιδιαίτερα τα εκβιαστικά διλήμματα που τίθενται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στους συναδέλφους. Παράλληλα σημειώνουμε ότι θα παρεμβαίνουμε με ανακοινώσεις που θα αναρτώνται στη διεύθυνση http://agonistiki-synergasia.blogspot.gr  καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας και σε όποια περίπτωση κρίνουμε απαραίτητο.
Τα φετινά κίνητρα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες η κάθε μία των οποίων έχει τα δικά της προβλήματα και τα δικά της εκβιαστικά διλήμματα.
Η πρώτη κατηγορία έχει τρεις περιπτώσεις και σχετίζεται με το πότε οι συνάδελφοι έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης.
Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται οι συνάδελφοι που δεν συμπληρώνουν 35 χρόνια υπηρεσίας ενώ ταυτόχρονα έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι 31/12/2013 (περίπτωση των κλασσικών ετήσιων κινήτρων που γνωρίσαμε για πολλά χρόνια), οι συνάδελφοι που έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με αναστολή και συμπληρώνουν το απαιτούμενο όριο ηλικίας μέχρι το 2020 και οι συνάδελφοι που με τα σημερινά ισχύοντα συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις για άμεση συνταξιοδότηση μέχρι το 2018.
Η περίπτωση που ανοίγει τα εκβιαστικά διλήμματα είναι η συνταξιοδότηση με αναστολή. Συνταξιοδότηση με αναστολή σημαίνει ότι ο συνάδελφος έχει τα απαιτούμενα χρόνια υπηρεσίας και περιμένει να φτάσει στο κατά περίπτωση απαιτούμενο όριο ηλικίας. Το δικαίωμα συνταξιοδότησης με αναστολή αφορά μόνο πλήρη και σε καμία περίπτωση μειωμένη σύνταξη. Το βασικό εκβιαστικό δίλημμα στο οποίο καλούνται από τώρα να απαντήσουν είναι το να αποφασίσουν να φύγουν από τον ΟΤΕ γνωρίζοντας ότι η σύνταξη την οποία θα πάρουν κάποτε, θα υπολογιστεί με βάση το πόσα χρόνια έχουν σήμερα, με το τι θα καθορίσουν τα ήδη ψηφισμένα μέτρα για την 1/1/2014 και 1/1/2015 για τα οποία θα μιλήσουμε παρακάτω αλλά και τα αναμενόμενα, είτε σύντομα είτε μακροπρόθεσμα νέα μέτρα που θα επιβληθούν από την κυβέρνηση και την τρόικα.
Τα διλήμματα μεγαλώνουν για τους συναδέλφους που με βάση τα σημερινά ισχύοντα δικαιούνται σύνταξη έως το 2018. Για την περίπτωση αυτή εκτός από το ύψος της σύνταξης υπάρχει το ρίσκο για το αν θα διατηρηθούν και μέχρι πότε οι σημερινοί όροι και τα σημερινά όρια συνταξιοδότησης. Το θέμα αυτό είναι το πλέον σοβαρό μετά τις δηλώσεις Στουρνάρα για αλλαγή όρων και ορίων για τα πρώην ειδικά ταμεία. Το γεγονός ότι η διοίκηση επιφυλάσσεται για το πώς θα καταβληθούν οι εισφορές για τα ταμεία έχει να κάνει ακριβώς με αυτό και με το αν θα ληφθούν ή όχι κάποιες κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Για το θέμα αυτό έχουμε αναφερθεί αναλυτικά σε σχετική ανακοίνωσή μας στις 6/11 με τίτλο τα κίνητρα αποχώρησης και οι αναμενόμενες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό.
Η δεύτερη κατηγορία έχει τέσσερεις περιπτώσεις και δεν έχει σχέση με το πότε κάποιος θα πάρει σύνταξη. Με ένα από τα προγράμματα αυτής της κατηγορίας στοχοποιούνται οι καθαρίστριες. Το πρόγραμμα αυτό τους λέει πάρτε τρία χρόνια μισθούς αν είστε πλήρους απασχόλησης και τέσσερα αν είστε μερικής και υπογράψτε την απόλυσή σας. Το πρόγραμμα αυτό είναι το πιο ανάλγητο γιατί στοχοποιεί για απόλυση μια συγκεκριμένη κατηγορία. Και οι συναδέλφισσες της κατηγορίας αυτής είναι από τις σκληρότερα εργαζόμενες και  από τις χειρότερα αμειβόμενες σε όλο τον ΟΤΕ. Η κατηγορία αυτή είναι η κατηγορία στην οποία τα εκβιαστικά διλήμματα χτυπάνε κόκκινο.
Οι συνάδελφοι που έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος στα υπόλοιπα προγράμματα της δεύτερης κατηγορίας είναι όσοι μέχρι 31/12/2013 συμπληρώνουν 25 χρόνια, οι δικηγόροι που μέχρι την ίδια ημερομηνία έχουν 20 χρόνια και όσοι λείπουν με ειδικές άδειες εκτός ΟΤΕ.
Πέρα από ότι εκβιαστικό δίλημμα έχουμε αναφέρει οι συνάδελφοι καλούνται να πάρουν την όποια απόφαση μέσα στο συγκεκριμένο αβέβαιο και ασταθές πολιτικό περιβάλλον.
Σε ότι αφορά το ασφαλιστικό περιβάλλον έχουμε να πούμε ότι η επίθεση στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα δεν έχει τελειώσει. Έτσι υπάρχουν ήδη ψηφισμένες δύο δέσμες μέτρων. Η πρώτη αφορά την επικουρική σύνταξη για την οποία έχει ψηφιστεί η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού και οι νέες αυτές μειώσεις αν δεν έρθουν νωρίτερα ισχύουν από 1/1/2015. Η δεύτερη αφορά το νέο τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ του ταμείου αρωγής. Ο νέος τρόπος υπολογισμού που θα φέρει μεγάλες περικοπές στο εφάπαξ ξεκινάει από 1/1/2014.
Εκτός από αυτά που όπως είπαμε είναι ψηφισμένα πρόσφατα υπήρξαν κυβερνητικές εξαγγελίες για αλλαγή όρων και ορίων συνταξιοδότησης και για ενσωμάτωση της επικουρικής στην κύρια σύνταξη.
Η εξαγγελία αλλαγής όρων και ορίων συνταξιοδότησης για τα πρώην ειδικά ταμεία έγινε από τα πιο επίσημα χείλη αυτά του Υπουργού Οικονομικών. Υπήρξαν διαψεύσεις επί διαψεύσεων αλλά ποιος τους πιστεύει; Ποιος μπορεί να είναι βέβαιος ότι οι όροι συνταξιοδότησης δεν θα τροποποιηθούν μέχρι την πολυπόθητη ημερομηνία συνταξιοδότησης; Στο ρίσκο αυτό ήρθε να απαντήσει η πρόταση που έπεσε για πληρωμή όλου του ποσού της αυτασφάλισης προκαταβολικά με ταυτόχρονη διασφάλιση (για όποιον καταβληθούν εισφορές) των ρυθμίσεων που ισχύουν σήμερα για τις συντάξεις. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε και να διασφαλίσει τα σημερινά όρια για όσους πληρωθούν οι εισφορές. Μένει να δούμε αφ’ ενός το αν θα γίνει και  αφ’ ετέρου και τη συγκεκριμένη διατύπωση. Από την άλλη μεριά η διασφάλιση μόνο αυτών επιτείνει τα εκβιαστικά διλήμματα όσων έχουν δικαίωμα συμμετοχής.
Σε ότι αφορά το θέμα των επικουρικών συντάξεων έχουν προδιαγράψει τη χρησιμοποίηση των όποιων αποθεματικών των επικουρικών ταμείων για να μειώσουν την κρατική χρηματοδότηση. Τα όποια αποθεματικά να καλύψουν τα ελλείμματα της κύριας σύνταξης και οι επικουρικές συντάξεις να συρρικνωθούν με απώτερο στόχο το κενό να καλυφθεί από επαγγελματικά ταμεία ή από άλλα απόλυτα ιδιωτικά ασφαλιστικά σχήματα.
Πέραν αυτών η ζωή έχει δείξει ότι οι κυβερνήσεις του μνημονίου όταν μιλάνε για μέτρα ένα μεγάλο μέρος το πληρώνουν οι συντάξεις. Έτσι για άλλη μια φορά είναι προδιαγεγραμμένη μια ακόμη «ειδική» ή «έκτακτη» εισφορά. Αναλυτικά οι μέχρι σήμερα ειδικές εισφορές που μειώνουν τις συντάξεις είναι καταγραμμένες σε σχετικό άρθρο με τίτλο «η νέα λεηλασία των συντάξεων» και είναι ανηρτημένη στο blog της Αγωνιστικής Συνεργασίας.

            Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Το συνδικαλιστικό κίνημα του ΟΤΕ οφείλει να απαντήσει πειστικά στους επιχειρούμενους εκβιασμούς και ιδιαίτερα σ’ αυτούς που υφίστανται οι καθαρίστριες. Εδώ και τώρα θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι όσοι και όσες δεν κάνουν χρήση των κινήτρων δεν θα τύχουν εκδικητικών πρακτικών. Ταυτόχρονα θα πρέπει να επιβάλει τη δική του ατζέντα η οποία εκτός από το παραπάνω θα περιλαμβάνει την αποτροπή της αναμενόμενης εντατικοποίησης και την προώθηση των αιτημάτων για προσλήψεις στον ΟΤΕ με ενιαίους όρους εργασίας και μισθού παλαιών και νέων, με συλλογικές συμβάσεις και αξιοπρεπείς μισθούς για τους εργαζόμενους στις θυγατρικές.
Θα πρέπει να πούμε ότι η μαζική αποχώρηση και μάλιστα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα επιτείνει μια σειρά από προβλήματα. Οι χαμένες θέσεις εργασίας, οι δυσλειτουργίες σε πολλές υπηρεσίες, η εντατικοποίηση της εργασίας, οι παράπλευρες απώλειες όπως π.χ. η μείωση του ύψους των χορηγιών του λογαριασμού νεότητας είναι μερικά απ’ αυτά. Σήμερα στον ΟΤΕ η επίθεση της διοίκησης διαφαίνεται σε διάφορα μέτωπα. Από τους μισθούς εξαθλίωσης στις δουλεμπορικές θυγατρικές. Από το ωράριο των καταστημάτων μέχρι το ωράριο των τεχνικών περιοχών. Από την αποθήκη ανθρώπων στην οποία έχει μετατραπεί η OTE SERVICES, μέχρι την εφαρμογή του ανθρωποφάγου αξιολόγιου. Από τη συστηματική παραβίαση του θεσμοθετημένου ωραρίου μέχρι την κατ’ εξακολούθηση παραβίαση της εργασιακής νομοθεσίας στη σύνθεση των συνεργείων. Από τη συρρίκνωση του δικτύου πωλήσεων, μέχρι την εξαγγελθείσα ισοπέδωση των ειδικοτήτων. Από την άλλη μεριά είναι ανοιχτά όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν όλη τη μισθωτή εργασία, το πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων και τη συνεχιζόμενη επίθεση σε ότι απέμεινε από το εργατικό δίκαιο, από τα εργατικά δικαιώματα.

Ίσως να γινόμαστε μονότονοι αλλά θα κλείσουμε με πράγματα που έχουμε ξαναπεί.
Είναι βέβαιο ότι η αποχώρηση μιας γενιάς που έχει δώσει μακροχρόνιους αγώνες κατά της ιδιωτικοποίησης, που έχει δώσει αγώνες για τα εργασιακά και μισθολογικά μας δικαιώματα, που έχει γαλουχηθεί εν τέλει με μια άλλη νοοτροπία με την οποία η διοίκηση θέλει να τελειώνει, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στο συνδικαλιστικό κίνημα του χώρου μας. Και το χειρότερο είναι ότι αυτό συμβαίνει τώρα που οι δυνάμεις αυτές είναι απαραίτητες για να αντιμετωπίσουμε την κυβερνητική και τροικανή λαίλαπα από τη μια μεριά και τη διοίκηση και τη Deutsche Telekom από την άλλη.

Θέλοντας να βλέπουμε με αισιοδοξία το μέλλον θέλουμε να πιστεύουμε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα του ΟΤΕ δεν θα μπει στο περιθώριο των εξελίξεων αλλά θα μπορέσει να διαδραματίσει το ρόλο του. Αυτό όμως για να γίνει θα πρέπει να δει κατάματα την κατάσταση, να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, να σκύψει πάνω στη νέα πραγματικότητα, να εντείνει τις προσπάθειές του για την ένταξη όλων των νέων συναδέλφων στις γραμμές του, να ξεφύγει από διαχειριστικές και γραφειοκρατικές πρακτικές και να βάλει στο περιθώριο τις μικροπαραταταξιακές ή άλλες σκοπιμότητες. Τέλος να δει ξανά, αυτή τη φορά με ειλικρίνεια, χωρίς υστεροβουλίες, χωρίς συντεχνιασμούς, χωρίς σωματειακούς σωβινισμούς, την υπέρβαση του σημερινού χρεωκοπημένου και αναποτελεσματικού οργανωτικού μοντέλου του συνδικαλιστικού κινήματος στον ΟΤΕ. Ο κατακερματισμός του σ.κ. και ο άγονος σωματειακός ανταγωνισμός δεν μπορεί να συνεχιστεί ειδικά στις νέες συνθήκες. Να κάνουμε επί τέλους πράξη τη διακηρυγμένη θέση για την οργανωτική ανασυγκρότηση για ένα σωματείο στον ΟΤΕ, για μία κλαδική ομοσπονδία στις τηλεπικοινωνίες. 

Η Αγωνιστική Συνεργασία θα σταθεί δίπλα σε όλους
και σε όσους επιλέξουν να φύγουν
και σε όσους επιλέξουν να μείνουν
Κανένας μόνος του απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία
Κανένας μόνος του στην κρίση

 

blogger templates | Make Money Online