Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Αγωνιστική Συνεργασία ΠΑΣΕ-ΟΤΕ: Εισήγηση στην 5η ΓΑΣ του ΠΑΣΕ-ΟΤΕ

Αγωνιστική Συνεργασία ΠΑΣΕ-ΟΤΕ

Εισήγηση στην 5η ΓΑΣ του ΠΑΣΕ-ΟΤΕ 8-11-2013
Εισηγητής Ιάκωβος Μπούτσης
  
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι στην προηγούμενη ΓΑΣ Της 4/11/2011 μιλούσαμε από αυτό εδώ το βήμα για τις υποσχέσεις του Γιωργάκη προς τον Ελληνικό λαό και την αθέτηση των υποσχέσεων του . Επίσης μιλούσαμε για την αντιμνημονιακή πολιτική του Αντώνη και τα Ζάπεια 1,2,3 κτλ που θα άλλαζε την ζωή των Ελλήνων.
 Έ πως τ’φερε η μοίρα ακριβώς μετά δύο χρόνια στις 8/11/2013 να έχουμε αλλαγή σκηνικού, αλλαγή πρωταγωνιστών και κομπάρσων αλλά να παίζεται το ίδιο έργο. Και εμείς όλοι μας να είμαστε στο « ίδιο έργο θεατές».
Ο Γιωργάκης κάνει ταξίδια και διαλαλεί ανά την οικουμένη την πραμάτεια του, δίνοντας τα φώτα και στους άλλους λαούς, πως ένας λαός από αφέντης γίνεται δούλος και πως μία χώρα από τόπος ευλογημένος γίνεται κόλαση.
Ο Αντώνης από σφόδρα αντιμνημονιακός στην αντιπολίτευση έγινε κυβερνήτης της χώρας, άκρως μνημονιακός, συνεχίζοντας την ίδια πολιτική της καταστροφής με τον αντικαταστάτη του Γιωργάκη , τον Βενιζέλο. Μόλις ανέλαβε την εξουσία, με ψέματα και υποσχέσεις, πήγε αμέσως στο μεγάλο αφεντικό, την Μέρκελ και είπε με συγχωρείτε, έσφαλα, μικρό παιδί ήμουνα, και μην ξεχνάτε κυρία Μέρκελ «ουδείς αναμάρτητος» .                                                                      
Το success story των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου είναι ένα ανελέητο κυνηγητό του απλού Έλληνα πολίτη και κυρίως του συνταξιούχου, για να τον εξοντώσουν από κάθε πλευρά, φόροι, χαράτσια, αυξήσεις σε ΔΕΗ και φάρμακα, διάλυση του ΕΣΥ και πληρωμή 25ευρώ, για κάθε είσοδο στο νοσοκομείο.
Πως είναι δυνατόν συνάδελφοι να υπάρχει κράτος όταν κλείνουν σχολεία, νοσοκομεία όταν γιατροί, δάσκαλοι, καθηγητές σήμερα μπαίνουν σε διαθεσιμότητα και αύριο σε απόλυση;
Οι ακροδεξιοί Βορίδης και Γεωργιάδης του ΛΑΟΣ έγιναν το δεξί χέρι του Σαμαρά για να επιτελέσουν το θεάρεστο έργο τους, ο ένας στη βουλή σαν κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο άλλος, ο πλασιέ των βιβλίων, υπουργός υγείας για να διαλύσει ότι είχε απομείνει όρθιο. Είναι ο υπουργός που είπε  ότι έπρεπε να υπάρξουν απολύσεις στα νοσοκομεία για να δείτε τι εστί βερίκοκο και καλό είναι να αποφεύγουμε τα νοσοκομεία γιατί είναι εστία μόλυνσης.
Έχουμε όμως και το πολιτικό παράδοξο, το ΠΑΣΟΚ, η συνιστώσα της ΝΔ όχι μόνο να ακολουθεί κατά γράμμα τα τεκταινόμενα στο κυβερνητικό επιτελείο, αλλά να έχει και το πάνω χέρι. Ο Βενιζέλος ουσιαστικά κάνει κουμάντο στην ανύπαρκτη κυβέρνηση των μνημονίων, και ξεπλένουν τις βρωμιές του ΠΑΣΟΚ με την ανοχή και την ψήφο των βουλευτών της ΝΔ. Έτσι έγινε με την λίστα Λαγκάρντ, αλήθεια που είναι αυτή η υπόθεση; Έτσι πάει να γίνει τώρα με τα τεράστια σκάνδαλα των υποβρυχίων και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Το ένα χέρι νίβει τ’άλλο και τα δύο ξεπλένονται, λέω εγώ για να παραφράσω την λαϊκή παροιμία.
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αγκαλιά ξεπλένουν τις βρωμιές τους με κάθε κόστος, αρκεί να κρατηθούν στην εξουσία. Οι σύμβουλοι του Σαμαρά λίγες μέρες πριν την τραγική δολοφονία του Παύλου Φύσσα, έλεγαν ότι κάλλιστα θα μπορούσε η ΝΔ να συνεργαστεί με ένα καλό κομμάτι της Χρυσής Αυγής, Μπαλτάκος, Κρανιδιώτης , Πολύδωρας κτλ.
Μια χαρά έστηναν το άλλο σκηνικό, για να συνεχίσουν το ίδιο έργο σε περίπτωση κοινοβουλευτικού ατυχήματος. Το ψέμα όμως έχει κοντά ποδάρια. Όσο και αν προσπαθούν οι θιασώτες της ανωμαλίας και του διχασμού να μας παρουσιάσουν το άσπρο μαύρο δεν τους βγαίνει.
Στο χώρο του ΟΤΕ όλα τα παραπάνω είχαν τις εφαρμογές τους και είχαμε μία σειρά από αρνητικές εξελίξεις όπως τις απολύσεις στην COSMOTE το 2011, τις πρόσφατες στοχευμένες απολύσεις στην OTEPLUS, τις μειώσεις μισθών, τις μειώσεις των χορηγιών του λογαριασμού νεότητας, την εντατικοποίηση της εργασίας, το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων που συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, το ξεσπίτωμα πολλών συναδέλφων από τα καταστήματα που έκλεισαν, τον εργασιακό υποβιβασμό όλων αυτών που μετατέθηκαν στην OTETV και την καθήλωση των μισθών των εργαζομένων στις θυγατρικές στα μνημονιακά όρια. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι η ηγεσία της ομοσπονδίας πρέπει επιτέλους να αναλάβει την ευθύνη για το ότι από την ίδρυση των δουλεμπορικών θυγατρικών όπως η OTEPLUS μέχρι σήμερα ουδέποτε ασχολήθηκε με το μισθολόγιο και με τα εργασιακά δικαιώματα αυτών των συναδέλφων.
Σήμερα συνεχίζεται μία συζήτηση που δεν σταματάει ποτέ. Η συζήτηση για τα νέα κίνητρα αποχώρησης. Οι προθέσεις κυβέρνησης  και διοίκησης δεν έχουν ανακοινωθεί. Εμείς σε κάθε περίπτωση επισημαίνουμε ότι τα προγράμματα αυτά δεν είναι μονομερές διευθυντικό δικαίωμα, Για μας το σ.κ. θα πρέπει να βάλει τη σφραγίδα του, να διασφαλίσει τόσο αυτούς που θα φύγουν όσο και αυτούς που θα μείνουν και να προωθήσει τα δικά μας αιτήματα όπως 
  • Τη διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων όσων κάνουν χρήση των κινήτρων.
  • Τη διασφάλιση του ότι όσοι δεν κάνουν χρήση του προγράμματος δεν θα γίνουν στόχος εκδικητικών πρακτικών.
  • Την άμεση πρόσληψη προσωπικού στον ΟΤΕ με αξιοκρατικά κριτήρια, με ενιαίους όρους εργασίας και μισθού παλιών και νέων με συλλογικές συμβάσεις και αξιοπρεπείς μισθούς για τους εργαζομένους στις θυγατρικές.
  • Την τακτοποίηση των συναδέλφων των οποίων η πρόσληψη είναι σε εκκρεμότητα στα δικαστήρια.
  • Την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα φέρει η μαζική έξοδος στα ταμεία.
  • Την αποτροπή της εντατικοποίησης στους χώρους δουλειάς και την τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας στο ωράριο και τη σύνθεση των συνεργείων.
  • Τη διασφάλιση του ύψους των χορηγιών του λογαριασμού νεότητας ώστε να μη μειωθούν λόγω της μείωσης του μέσου τακτικού μισθού.
Και άφησα τελευταίο σαν θέμα την μετατροπή της  σχέσης εργασίας των καθαριστριών από μερική σε πλήρη απασχόληση.
Και εκεί που πιστεύαμε σαν σύλλογος ότι είχαμε φθάσει στο  τέλος για οριστική λύση του προβλήματος το οποίου το κόστος  είναι   μόλις στα 140.000,00 ευρώ το χρόνο.
Η διοίκηση  στην τελευταία συνάντηση της με την ΟΜΕ-ΟΤΕ σχετικά με το θέμα της εθελούσιας, αναφέρθηκε στην αποχώρηση των καθαριστριών, προτείνοντας 3ετή αποζημίωση για της πλήρους απασχόλησης συναδέλφους και 4ετή αποζημίωση γι’ αυτές που είναι τετράωρης απασχόλησης.
Που οδηγούμαστε συνάδελφοι;  Ένα ακόμα κομμάτι του ΟΤΕ πάει σε εργολάβους;
     Την ώρα που συμβαίνουν αυτά το συνδικαλιστικό κίνημα και πρώτη η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και πολλών ομοσπονδιών για άλλη μια φορά δεν φαίνεται να στέκονται στο  ύψος που απαιτούν οι περιστάσεις.
Η αδράνεια όλης της προηγούμενης περιόδου δείχνει ότι επί της ουσίας θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν σαν το μακρύ χέρι της δικομματικής κυβέρνησης σαν το μακρύ χέρι της τρόικας.
Ο κόσμος δεν τους πιστεύει πλέον. Οι ψεύτικες δημοσκοπήσεις τους και τα παπαγαλάκια τους από τα ξεπουλημένα ΜΜΕ , έντυπα και ηλεκτρονικά δεν πείθουν κανέναν. Τα ψωμιά τους είναι μετρημένα.
Η ώρα της μεγάλης ανατροπής δεν είναι μακριά και η θέληση του Ελληνικού λαού για ‘ψωμί παιδεία ελευθερία’ δεν θ αργήσει να πραγματοποιηθεί. Είμαστε βέβαιοι όμως ότι ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος, ούτε στρωμένος με ροδοπέταλα, θα είναι δύσκολος και ανηφορικός. Γ΄ αυτό επιβάλλεται η δημιουργία ενός μετώπου ενάντια στο μνημόνιο και στη τρόικα. Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά πρέπει να δημιουργηθεί ένα μέτωπο στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι όσοι πλήττονται : Οι μισθωτοί, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι, οι αγρότες, οι φοιτητές, όλοι. Ένα μέτωπο όμως που θα αμφισβητήσει ότι το χρέος είναι του Ελληνικού λαού, θα αντισταθεί στην συνεχιζόμενη λαίλαπα και θα προβάλλει μια εναλλακτική πρόταση διεξόδου από την κρίση, που στο επίκεντρό του θα έχει την κοινωνία και τα δικαιώματά της και όχι το πώς θα πάρουν οι δανειστές και τοκογλύφοι τα κέρδη τους.
          Ξέρουμε όλοι πως υπάρχει εναλλακτική λύση. Το ακούσαμε όχι μόνο από την αριστερά το ακούσαμε από τεχνοκράτες  επιστήμονες και αναλυτές Έλληνες και ξένους. Εναλλακτικός δρόμος υπάρχει, είναι δρόμος αλλαγών και ανατροπής στο σύστημα στις δομές στις πρακτικές. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να βγούμε από το τούνελ και να δώσουμε ελπίδα και όραμα  στον Ελληνικό λαό.
          Είμαστε πολλοί και είναι λίγοι, έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας και γι’ αυτό στο τέλος το δίκαιο θα νικήσει.-
          Σας ευχαριστώ.
---------------------------------------------
 
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Γιώργου Σκουρογιάννη 


Αγαπητοί συνάδελφοι,

Βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές σε σχέση με την προηγούμενη ΓΑΣ. Το μόνο που άλλαξε είναι ότι τα προβλήματα έγιναν πιο πολλά και τίποτα δε λύθηκε. Σε ό,τι  αφορά την ανατροπή που είπε ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΚΕ, μπορεί να γίνει και μάλιστα υπάρχει και πρόγραμμα. Δεν προλαβαίνω στο λίγο χρόνο που έχω να το αναλύσω, εκτός αν περιμένουμε το νέο ΠΑΣΟΚ να κάνει την ανατροπή. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, να ξέρουν ότι εμείς δεν πρόκειται να γίνουμε πλυντήριο ξεπλύματος των βρωμιών τους. Αφού δεν έβλεπε η ΠΑΣΚΕ, άγραν ψήφων, γιατί κατέβασε 400 άτομα στο ψηφοδέλτιο; Στο όνομα του μνημονίου λεηλατείται ο τηλεπικοινωνιακός πλούτος. Ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι ότι μαζεύεται ο χαλκός από όλα τα φρεάτια και πουλιέται στο εξωτερικό, στη Γερμανία. Πουλήθηκε ο δορυφόρος του ΟΤΕ και οι οργανισμοί στη Σερβία, στη Βουλγαρία και στα Σκόπια. Ως εκ τούτου, συρρικνώνεται όλος ο οργανισμός. Τώρα, σε ό,τι αφορά τα του ΠΑΣΕ, δεν είδα κάποιο αποτέλεσμα στο διοικητικό απολογισμό, είτε αυτά λέγονται καταστήματα, υπάλληλοι ΟΤΕ-plus, είτε καθαρίστριες και φύλακες. Δεν είδα πουθενά μια έγγραφη παρέμβαση για τη συρρίκνωση της φύλαξης των κτιρίων, με αποτέλεσμα η ασφάλεια του οργανισμού να πάει σε ιδιώτες και να καταργηθούν οι θέσεις εργασίας. Το ίδιο συμβαίνει και με τις καθαρίστριες. Η πρότασή μας είναι να προβλέπει ο σύλλογος όλες τις εξελίξεις, ώστε να τις προλαβαίνουμε και εν τέλει να πάμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Σας ευχαριστώ.
 

 

blogger templates | Make Money Online