Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Τα κίνητρα αποχώρησης και οι αναμενόμενες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό


Τα κίνητρα αποχώρησης
 και οι αναμενόμενες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό

Αθήνα 6-11-2013

 
Τις μέρες αυτές η συζήτηση για το τι θα γίνει με το ασφαλιστικό έχει χτυπήσει κόκκινο. Διπλό κόκκινο έχει χτυπήσει για τους εργαζόμενους του ΟΤΕ που είναι κοντά στη συνταξιοδότηση αλλά και για τη διοίκηση του ΟΤΕ η οποία θέλει για άλλη μια φορά με εθελούσια και με «εθελούσια» να μειώσει το προσωπικό και ιδιαίτερα αυτό με πολλά χρόνια υπηρεσίας. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε μια σειρά από τράπεζες όπου για παρόμοιους λόγους και κάτω από τις πιέσεις της τρόικας ή των νέων αφεντικών οι διοικήσεις τους θέλουν να μειώσουν το προσωπικό.
Το βαθύ κόκκινο βέβαια χτύπησε μετά τις δηλώσεις Στουρνάρα πριν δεκαπέντε μέρες που ούτε λίγο ούτε πολύ άνοιξε θέμα για αλλαγή όρων και ορίων συνταξιοδότησης στα πρώην ειδικά ταμεία.
Τρία και κάτι χρόνια μετά τις αρχικές παρεμβάσεις έχουμε ένα νέο τοπίο με άλλες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και άλλες συντάξεις. Οι όροι και τα όρια ηλικίας πήραν την ανηφόρα ενώ αντίθετα οι συντάξεις υπέστησαν όχι μόνο μία αλλά πολλές και συνεχείς μειώσεις.
Με βάση τις σημερινές εξελίξεις η τρόικα ήρθε στη χώρα μας και απαιτεί για άλλη μια φορά τη λήψη νέων επώδυνων μέτρων για τις συντάξεις. Από την πλευρά της η κυβέρνηση μας λέει ότι το χρηματοδοτικό κενό για το 2014 είναι 500 εκατομμύρια €. Αυτό είναι το «καλό» σενάριο και το λέμε καλό γιατί προβλέπει ότι η φετινή χρηματοδότηση δεν θα χρησιμοποιηθεί όλη, ότι θα αφήσει κάτι και για του χρόνου και επίσης προβλέπει ότι του χρόνου θα υπάρξει ανάπτυξη. Ευχές και σχέδια επί χάρτου θα λέγαμε εμείς όπως ανάλογες περί ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας είχαμε και τα προηγούμενα χρόνια. Ευχές και σχέδια επί χάρτου όπως οι ισχυρισμοί για εξοικονόμηση αυτού του ποσού με μέτρα αύξησης της εισπραξιμότητας των εισφορών και την εξοικονόμηση άλλων ποσών (ποια είναι αυτά άραγε;).
Ανεξάρτητα από αυτά αλλά και από το τι θα γίνει με τα όρια, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι έχουμε ήδη δρομολογημένες δύο ακόμη μειώσεις. Η πρώτη αφορά τη μείωση των επικουρικών συντάξεων που ψηφίστηκε με το νόμο 4052/2012 και που προβλέπεται να εφαρμοστεί από 1/1/2015, αν και είναι πιθανό η κυβέρνηση να φέρει την εφαρμογή πιο νωρίς. Η δεύτερη αφορά τον τρόπο υπολογισμού του εφ’ άπαξ που χορηγούν όλα τα ταμεία πρόνοιας (για τον ΟΤΕ το ΤΑΥΤΕΚΩ ή πρώην ταμείο Αρωγής).
Την ώρα που η κυβέρνηση καίγεται και η τρόικα εκβιάζει, η διοίκηση του ΟΤΕ και οι διοικήσεις των τραπεζών κουνάνε τη βιτρίνα με τα εκατομμύρια. Δίνουμε λένε όλες τις εισφορές και για όσα χρόνια χρειάζεται για όποιον ενταχθεί στο πρόγραμμα από τώρα αρκεί να διασφαλιστεί ότι δεν θα αλλάξουν (γι’ αυτόν) τα χρονικά όρια συνταξιοδότησης. Φαντάζει δελεαστικό όχι όμως για όλους.
Για την κυβέρνηση γιατί θα πάρει τώρα και όχι αύριο ζεστό χρήμα για να βουλώσει καμιά τρύπα.
Για τους εργαζόμενους όμως; Θα λέγαμε πως όχι και τόσο. Διασφαλίζονται τα χρονικά όρια θα πει κάποιος. Ναι έτσι μπορεί να γίνει. Θα διασφαλιστούν όμως μόνο για όποιον κάνει αίτηση να ενταχθεί στο πρόγραμμα και για κανέναν άλλον. Αυτό από μόνο του ενισχύει το εκβιαστικό δίλημμα που θα τεθεί σ’ αυτούς που έχουν δικαίωμα συμμετοχής. Η άλλη πλευρά είναι το ύψος της σύνταξης. Όλα δείχνουν ότι η προς τα κάτω συμπίεση των συντάξεων θα συνεχιστεί. Με ήδη ψηφισμένα αλλά και με νέα διαρθρωτικά ή οριζόντια ή κατακόρυφα ή όπως αλλιώς τα ονομάσουνε μέτρα. Ταυτόχρονα μια τέτοια ρύθμιση θα σημάνει τη βέβαιη αλλαγή των όρων και των ορίων συνταξιοδότησης των πρώην ειδικών ταμείων αργότερα.
Τι θα γίνει θα το δούμε σε λίγες μέρες. Οι διοικήσεις του ΟΤΕ και των τραπεζών επιθυμούν διακαώς τη ρύθμιση. Εκτός από την ουσία παίζουν πλέον και με το χρόνο τα περιθώρια του οποίου έχουν στενέψει. Η κυβέρνηση αλληθωρίζει μπροστά στη βιτρίνα. Η τρόικα από την άλλη μεριά βάζει τη δική της ατζέντα και τις δικές της απαιτήσεις για μέτρα εκατομμυρίων, για νέες παρεμβάσεις στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα και για μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Είναι μάλλον απίθανο το σημείο ισορροπίας τρόικας – κυβέρνησης - διοίκησης να αποβεί προς το δικό μας όφελος.
Όσο για το συνδικαλιστικό μας κίνημα, αυτό  παρακολουθεί αμήχανο τις εξελίξεις και περιμένει τις πρωτοβουλίες των άλλων. Βασικοί υπεύθυνοι οι εκπρόσωποι του συνδικαλιστικού δικομματισμού, οι οποίοι μάλιστα τελευταία θυμήθηκαν ένα παλιό και κακόγουστο θέατρο την ανταλλαγή ανακοινώσεων, με αντιπαραθέσεις της πλάκας που στην καλύτερη των περιπτώσεων προξενούν γέλιο και στη χειρότερη απέχθεια. Από τη δική μας πλευρά επιμένουμε ότι αντί για το θέατρο του παραλόγου που παρακολουθούμε η ομοσπονδία, τώρα και όχι αύριο θα πρέπει να βάλει τη δική της ατζέντα. Και η ατζέντα αυτή είναι ανεξάρτητη από το ποιο τελικά θα είναι το πρόγραμμα κινήτρων που θα προκριθεί.

Η ατζέντα θα πρέπει να περιλαμβάνει την απόκρουση της αναμενόμενης στοχοποίησης συγκεκριμένων κατηγοριών συναδέλφων, την αποτροπή της αναμενόμενης εντατικοποίησης, την αποτροπή εκδικητικών πρακτικών σε όσους δεν κάνουν χρήση και την προώθηση των αιτημάτων για προσλήψεις στον ΟΤΕ, με ενιαίους όρους εργασίας και μισθού παλιών και νέων με συλλογικές συμβάσεις και αξιοπρεπείς μισθούς για τους εργαζόμενους στις θυγατρικές.

 

blogger templates | Make Money Online