Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Γιώργος Γαβρίλης: Χρειάζεται νέο συνδικαλιστικό υπόδειγμα

 Αναδημοσίευση από την "Αυγή"
 
Γιώργος Γαβρίλης: Χρειάζεται νέο συνδικαλιστικό υπόδειγμα


Πνοή για το συνδικαλιστικό κίνημα αποτελούν οι διεργασίες και η κινητικότητα που αναπτύσσεται στις γραμμές του και αποτυπώνεται σε μεγάλο βαθμό στις εκλογές των συνδικάτων, ως εκείνο το αναγκαίο βήμα που απαιτείται για τη γρηγορότερη ανασύνταξη και τον επαναπροσανατολισμό του εργατικού κινήματος.

Οι μέχρι σήμερα αντικειμενικές παθογένειες του συνδικαλιστικού κινήματος, σε συνδυασμό με τον αιφνίδιο θεσμικό τους παροπλισμό, από τα μνημονιακά αντεργατικά μέτρα και με μια ηγεσία που έχει ενταχθεί στο μνημονιακό καθεστώς καθιστά αδύναμα τα συνδικάτα να εκπροσωπήσουν τα συμφέροντα του συνόλου των μισθωτών.

Η μνημονιακή περίοδος επιβεβαιώνει ακόμα το ήδη χρεωκοπημένο μοντέλο οργάνωσης των εργαζομένων. Πριν το κοντέρ μηδενίσει, συλλογικότητες στον χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς, δυνάμεις και πρόσωπα με διαφορετική συνδικαλιστική προέλευση, που αποδεσμεύονται από προηγούμενες επιλογές, συγκροτούμε μια μεγάλη συμμαχία δυνάμεων που φιλοδοξούμε με τη συνδιάσκεψή μας στο τέλος του Φεβρουαρίου να συμβάλουμε καθοριστικά στην αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος, διατυπώνοντας συγκροτημένες απαντήσεις στο ερώτημα τι συνδικάτα θέλουμε σήμερα, στη βάση ποιων αρχών και αξιών, με ποια μορφή οργάνωσης, εκπροσώπησης και με ποιες δεσμεύσεις απέναντι στους εργαζόμενους.

Τέλος, η συνδιάσκεψη για την ίδρυση του νέου ταξικού αγωνιστικού ρεύματος φιλοδοξούμε να κυοφορήσει επαναστατικές ανατροπές που θα συγκροτήσουν ένα νέο συνδικαλιστικό υπόδειγμα, ικανό να εκπροσωπήσει τη μισθωτή εργασία.

* Ο Γιώργος Γαβρίλης είναι γραμματέας της Αυτόνομης Παρέμβασης

 

blogger templates | Make Money Online