Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Κυβέρνηση απροκάλυπτης εργοδοτικής και τροικανής υποταγής. Νέα κατάργηση του ΟΜΕΔ και της Διαιτησίας

Κυβέρνηση απροκάλυπτης εργοδοτικής και τροικανής υποταγής. 

Νέα κατάργηση του ΟΜΕΔ και της Διαιτησίας


Η Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, μετά από εμφανέστατη υπαγόρευση από τους εργοδότες και την Τρόικα, έχει φθάσει σε τέτοιο αντιδημοκρατικό κατήφορο, ώστε να μη διστάζει να παρεμβαίνει ανοιχτά ακόμα και στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, εάν αυτές τυγχάνουν να είναι υπέρ των εργαζομένων.
Η τροπολογία που κατέθεσε η Κυβέρνηση ΝΔ –ΠΑΣΟΚ για τον ΟΜΕΔ, το έκανε υποτίθεται για να εφαρμόσει την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ (2307/2014), η οποία έχει επαναφέρει το δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη Διαιτησία του ΟΜΕΔ και για το σύνολο των όρων αμοιβής και εργασίας (μισθοί, επιδόματα, θεσμικά).
Στην ουσία όμως η κυβερνητική τροπολογία συνιστά ευθεία παρέμβαση στις δικαστικές αποφάσεις των ανώτατων δικαστηρίων, με τη μέθοδο της μιας πρωτοφανούς αλλοίωσης τους, ώστε αυτές να μην εφαρμοστούν τελικά. Η Κυβέρνηση, ούτε λίγο – ούτε πολύ, επαναφέρει από την πίσω πόρτα την απαγόρευση του δικαιώματος προσφυγής των εργαζομένων στη Διαιτησία, βάζοντας τέτοιους όρους και προϋποθέσεις που να την καθιστούν αδειανό πουκάμισο.
Κυβέρνηση και εργοδότες ουσιαστικά θέλουν να δεσμεύουν το διαιτητή ή την επιτροπή διαιτησίας (νέο φρούτο από την εποχή του 2ου μνημονίου), ώστε να εκδίδουν διαιτητικές αποφάσεις ευθυγραμμισμένεςστη μνημονιακή λογική της αναγκαιότητας για μείωση του κόστους εργασίας. Για να σιγουρευτούν δε, ότι οι διαιτητές θα τηρήσουν ευλαβικά τις μνημονιακές – νεοφιλελεύθερες επιλογές τους, και δε θα αποφασίσουν για αξιοπρεπείς μισθούς (όπως συνέβη με την απόφαση του ΟΜΕΔ για τους τεχνικούς ραδιοφώνου) προχωράει στη νομοθέτηση της δυνατότητας έφεσης από τους εργοδότες! Στην εξέταση της έφεσης θα συμμετέχουν 2 διαιτητές του ΟΜΕΔ, ένας αρεοπαγίτης, ένας από το ΣτΕ και ένας από το νομικό συμβούλιο του κράτους (δηλ. η πλειοψηφία εκτός ΟΜΕΔ!).
Αλλά ακόμα και αν τυχόν υπάρξει θετική απόφαση για τους εργαζόμενους μετά και από την παραπάνω (εξωδικαστική) προσφυγή των εργοδοτών στην 5μελή επιτροπή, προβλέπεται νέο δικαίωμα των εργοδοτών με δικαστική πλέον προσφυγή, απευθείας στο Εφετείο αντί του Πρωτοδικείου, στερώντας από τους εργαζόμενους την ελάχιστη δικαστική προστασία.
Το κουρέλιασμα του Συντάγματος, των δικαστικών αποφάσεων και των δημοκρατικών δικαιωμάτων από την Κυβέρνηση δεν έχει σταματημό. Αυτή η Κυβέρνηση, είναι πρόβλημα για την ίδια τη δημοκρατία.
Παλεύουμε για την πλήρη επαναφορά του εργατικού δικαίου, των μισθών μας, των ΣΣΕ και του ΟΜΕΔ, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο με την ολική ανατροπή των πολιτικών του Μνημονίου και αυτών που τις εφαρμόζουν. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ οφείλει να σταματήσει επιτέλους να κρύβεται και να μην «εξαντλείται σε δημοσιογραφική περιγραφή» της κατάστασης. Ο ρόλος της είναι να βγεί στο «ξέφωτο» και να αναλάβει τις ιστορικές της ευθύνες για το συντονισμό των αγώνων των εργαζομένων για την ανατροπή.
Σήμερα είναι απαραίτητος ο συντονισμός του αγώνα μεταξύ των εργαζόμενων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους εμπόρους και τους επιστημονικούς φορείς για να μπει ένα τέρμα στην μνημονιακή καταστροφή και για το λόγο αυτό η πρόταση του ΜΕΤΑ για ένα δεκαήμερο αγωνιστικών δράσεων και γενικής πανεργατικής – παλλαϊκής απεργίας στα μέσα του Νοέμβρη είναι απολύτως αναγκαία.
14-10-2014

 

blogger templates | Make Money Online