Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Συνάντηση ΟΜΕ-ΟΤΕ και διοίκησης για τον τρόπο καταβολής της μισθοδοσίαςΑθήνα 30-11-2016
Συνάντηση ΟΜΕ-ΟΤΕ και διοίκησης  για τον τρόπο καταβολής της μισθοδοσίας
Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 28-11-2016 συνάντηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ με την διοίκηση του ΟΤΕ για δύο βασικά θέματα. Για τον τρόπο καταβολής της μισθοδοσίας και για την πορεία υλοποίησης και τα προβλήματα του Consolidation.
Για το θέμα της μισθοδοσίας, η διοίκηση ανακοίνωσε ότι προτίθεται να εναρμονίσει τον τρόπο πληρωμής μας με ότι ισχύει στις υπόλοιπες εταιρείες του ομίλου αλλά και στο υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή να μας πληρώνει απολογιστικά και όχι προκαταβολικά. Για όσους δεν το γνωρίζουν ο μέχρι σήμερα τρόπος πληρωμής ήταν βέλτιστος για τους εργαζόμενους, με την λογική ότι η εταιρεία μας προκατέβαλλε ένα μη δεδουλευμένο δεκαπενθήμερο. Σήμερα επιχειρούν να ανατρέψουν αυτήν την πάγια από δεκαετίες πρακτική με επιχειρήματα όπως: το εκκαθαριστικό μισθοδοσίας είναι δυσνόητο και προκαλεί πολλά ερωτήματα στο My HR, οι αποχωρούντες από την Εταιρεία οφείλουν μη δεδουλευμένες αποδοχές που καλούνται να τις επιστρέψουν, εναρμόνιση της μισθοδοσίας σταθερής και κινητής στην προοπτική πιθανής μελλοντικής συγχώνευσης και τέλος ότι περίπου 5.000 συνάδελφοι αναγκάστηκαν πέρυσι να υποβάλουν συμπληρωματικές φορολογικές δηλώσεις.
Δεν θα μπούμε στην λογική να απαντήσουμε στην έωλη αυτή επιχειρηματολογία. Θα πούμε μόνο ότι αυτό που παρουσιάστηκε  από την μεριά της διοίκησης είναι σε γενικές γραμμές τα παρακάτω:

·      Στο εξής με αφετηρία τον Γενάρη του 2017 η μισθοδοσία θα καταβάλλεται απολογιστικά και όχι με καταβολή μη δεδουλευμένων προκαταβολών.
·      Θα συνεχίσουμε να πληρωνόμαστε κάθε 1η και 16η εκάστου μηνός. Στις 16 κάθε μηνός θα παίρνουμε προκαταβολή του 1ου δεκαπενθημέρου του τρέχοντος μήνα και στο τέλος του μηνός θα πληρωνόμαστε το 2ο δεκαπενθήμερο μαζί με την εκκαθάριση των όποιων επιπρόσθετων αποδοχών (υπερωρίες, νυχτερινά, εξαιρέσιμα, πριμ, κλπ)
·      Για το κρίσιμο τρίμηνο της μετάβασης στον νέο τρόπο πληρωμής (Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Ιανουάριο) θα παρακρατηθεί δια της διολισθήσεως ένα δεκαπενθήμερο. Το αρνητικό υπόλοιπο εκκαθάρισης που θα προκύψει θα παρακρατηθεί σε 24 ισόποσες 15νθήμερες δόσεις, με έναρξη από τον Ιανουάριο.

Από την πλευρά μας επισημάναμε ότι αυτό που επιχειρεί να επιβάλλει η διοίκηση στην πράξη σημαίνει ότι για όλο το 2017 οι συνάδελφοι θα στερηθούν το 1/24ο του μισθού τους και αυτό στις μέρες μας είναι σοβαρό πρόβλημα που δυσκολεύει τον οικογενειακό προγραμματισμό. Υποθέτουμε ότι σε κανένα δεν περισσεύουν από 15 € έως 40 € ανά δεκαπενθήμερο για έναν ολόκληρο χρόνο.
Ισχυριζόμαστε ότι η απόφαση της διοίκησης έχει και νομικά προβλήματα, αφού παραβιάζει πάγια επιχειρησιακή συνήθεια η παραβίαση της οποίας μπορεί να θεωρηθεί μονομερής βλαπτική μεταβολή κατά του εργαζόμενου. Η ΟΜΕ-ΟΤΕ και τα σωματεία του χώρου έχουν υποχρέωση να αποτρέψουν και νομικά την ζημία που προκαλεί η μονομερής απόφαση της διοίκησης.
Η δική μας πλευρά κατέθεσε εναλλακτικά δύο προτάσεις τις οποίες η διοίκηση απέρριψε αβασάνιστα και χωρίς σοβαρή τεκμηρίωση της άρνησής της. Η πρώτη πρόταση ήταν να συμψηφιστεί το επίμαχο δεκαπενθήμερο, τον μήνα που θα καταβληθεί το πριμ. Η δεύτερη πρόταση που απέρριψαν για «φορολογικούς» λόγους ήταν να θεωρηθεί το συγκεκριμένο δεκαπενθήμερο άτοκο δάνειο, το οποίο θα συμψηφιστεί με την αποζημίωση απόλυσης που καταβάλλεται με την αποχώρησή μας από την εταιρεία λόγω συνταξιοδότησης, παραίτησης ή υπαγωγής σε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου.
Η διοίκηση πέρα από την επίδειξη  αδιαλλαξίας επέλεξε αποχωρώντας να μας εξοργίσει, αφού λίγα λεπτά μετά την υποτιθέμενη διαβούλευση, ανακοίνωσε μονομερώς τις αποφάσεις της, με e-mail στο προσωπικό. Απέδειξε με αυτόν τον τρόπο ότι ο διάλογος που διεξάγει είναι προσχηματικός και οι αποφάσεις της προειλημμένες. Επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που η διοίκηση, απαξιώνει συστηματικά τα θεσμικά όργανα εκπροσώπησης των εργαζομένων, θεωρούμε ότι η στάση της θα πρέπει να μας προβληματίσει και να πάρει επιτέλους την απάντηση που τις αρμόζει. Μέχρι τον επανακαθορισμό της στάση μας λοιπόν έναντι της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, ας δώσουμε μια πρώτη απάντηση με την μαζική και αγωνιστική μας συμμετοχή στην απεργία της 8ης Δεκέμβρη.

Υ.Γ. Για το σκέλος της συνάντησης σχετικά με το Consolidation θα επανέλθουμε με νεότερο σημείωμα.

 

blogger templates | Make Money Online