Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Η ΟΜΕ-ΟΤΕ στις μυλόπετρες της αδιαφάνειας και της σήψης, αντί να συζητά για τα εργασιακά και την νέα ΣΣΕ



Η ΟΜΕ-ΟΤΕ στις μυλόπετρες της αδιαφάνειας και της σήψης, αντί να συζητά για τα εργασιακά και την νέα ΣΣΕ
Ενημέρωση από την συνεδρίαση του  ΔΣ της ΟΜΕ-ΟΤΕ 4 Νοεμβρίου 2016
Όποιος κατανοεί την κρισιμότητα των περιστάσεων, αντιλαμβάνεται το μέγεθος της επίθεσης που δέχονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και ξέρει ότι το συνδικάτο βρίσκεται σε δεινή θέση, περιμένει λογικά, στην απογευματινή έκτακτη συνεδρίασή του το ΔΣ της ΟΜΕ-ΟΤΕ, την Παρασκευή 4-11, να συζητήσει επιτέλους τα προβλήματα και να οργανωθεί η αντεπίθεση του κόσμου της μισθωτής εργασίας.
Δυστυχώς αυτά μπορεί να συμβαίνουν αλλού, αλλά όχι στην ΟΜΕ-ΟΤΕ. Εδώ έγινε ολιγόλεπτη αναφορά – ευχολόγιο στο τι μπορεί να περιλαμβάνουν τα «εργασιακά», σαν να αφορούν άλλους και όχι εμάς και η συζήτηση κηρύχτηκε περατωθείσα αφού δύο μέρες πριν η ηγεσία της ΓΣΕΕ αντιλαμβανόμενη  το «ταξικό της καθήκον» (sic), καθάρισε με την προκήρυξη 24ωρης απεργίας στις 8 Δεκέμβρη!
Στην δική μας τοποθέτηση τονίσαμε ότι οι πιέσεις που ασκούν οι δανειστές για τα εργασιακά , σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη κάθε κόκκινης γραμμής από μεριάς κυβέρνησης, αποτελούν για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα την «μητέρα όλων των μαχών» και το μεγάλο στοίχημα των επόμενων μηνών. Η απεργία που η υποταγμένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ στην ΓΣΕΕ, αναγκάστηκε να προκηρύξει, ορίστηκε μάλιστα διαφορετική σε ημερομηνία από την απεργία της ΑΔΕΔΥ και έτσι αποδυναμώνει ακόμα περισσότερο το κατακερματισμένο μέτωπο των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, των ανέργων, των συνταξιούχων, των αγροτών, των μικροεπαγγελματιών, όλων όσων πλήττονται από τις βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές ακραίας φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.
Το συμβούλιο αποφάσισε στα πλαίσια της προετοιμασίας για την 24ωρη απεργία της 8ης Δεκέμβρη να πραγματοποιήσει συγκεντρώσεις – ενημερώσεις στα μεγάλα κτήρια της Αττικής και τις μεγάλες πόλεις της χώρας.
Το κύριο θέμα δυστυχώς και μάλιστα για τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση του ΔΣ ήταν η παρατεταμένη κρίση και τα φαινόμενα σήψης και παρακμής στον ΟΠΑΚΕ-ΟΤΕ. Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο οργανισμός παραθεριστικών κέντρων εργαζομένων του ΟΤΕ είναι μια θεσμική κατάκτηση του συνδικαλιστικού κινήματος που έρχεται από τα χρόνια της δεκαετίας του 1980. Στα παραθεριστικά του κέντρα στην Τέμενη Αιγίου και στο Φανάρι της Κομοτηνής, γενιές ολόκληρες ΟΤΕτζήδων έκαναν φθηνές και ποιοτικές διακοπές, συνδυάζοντας την ξεκούραση και την διασκέδαση με την γόνιμη συζήτηση και τον προβληματισμό. Δυστυχώς όσοι επικυριαρχούν επί δεκαετίες στην ηγεσία των συνδικάτων του ΟΤΕ, κατάφεραν και μέσα από τον ΟΠΑΚΕ να αναπαράγουν μέσω των συσχετισμών, ένα πελατειακό πλέγμα μικροσυμφερόντων, αλληλοεξυπηρετήσεων και να μετατρέψουν μια μεγάλη εργατική κατάκτηση σε εκτροφείο σκανδάλων. Μεγάλη ευθύνη έχει και η διοίκηση  του ΟΤΕ που με εκπροσώπους του συμμετέχει στο ΔΣ του ΟΠΑΚΕ και επί χρόνια ανέχεται και διαπλέκεται με μικροπαραταξιακά συμφέροντα. Τον τελευταίο χρόνο με αφορμή την δύσκολη συγκατοίκηση στο προεδρείο του ΟΠΑΚΕ αντιφατικών και αμφιλεγόμενων προσώπων, η κρίση κορυφώθηκε, με αποτέλεσμα η δυσοσμία, οι εξωθεσμικές συμπεριφορές, η επίδειξη αυταρχισμού και οι βίαιες συγκρούσεις, να αποτελούν πλέον υλικό έρευνας των πειθαρχικών διαδικασιών του ΟΤΕ, αλλά και της Ελληνικής δικαιοσύνης. Από την πρώτη μέρα που μας έγιναν γνωστές οι όποιες καταγγελίες, ζητήσαμε από τις παρατάξεις  ΣΥΝ1 και ΑΚΕ (ΠΑΣΚΕ & ΔΑΚΕ) να συμβάλλουν και να αντικαταστήσουν τα πρόσωπα, που με τις πράξεις, τις παραλήψεις και τις συμπεριφορές τους, έχουν μεγενθύνει το έλλειμμα αξιοπιστίας στην ΟΜΕ-ΟΤΕ που τους διόρισε. Δυστυχώς μόνο η ΠΑΣΚΕ μετά από πολλές παλινωδίες και μεγάλη χρονική καθυστέρηση έπραξε ως όφειλε. Στο χθεσινό ΔΣ αφού εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα να πειστεί ο πρόεδρος της ΟΜΕ-ΟΤΕ να συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος, αναγκαστήκαμε να ζητήσουμε από το σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του στο συγκεκριμένο άτομο και να το αντικαταστήσει. Η πρότασή μας είχε τρία σκέλη:
·         Θεσμική θωράκιση και υπεράσπιση του ΟΠΑΚΕ, για να συνεχίσει να είναι ένας ανοιχτός χώρος διακοπών, για όλους τους εργαζόμενους ισότιμα, χωρίς στρεβλώσεις και μεροληψίες. Είναι σαφές ότι η κρίση που δημιουργήθηκε, με ευθύνη των εκπροσώπων ΣΥΝ1 και ΑΚΕ (ΠΑΣΚΕ & ΔΑΚΕ) , δίνει λαβή στην διοίκηση να προωθήσει τις δικές της πάγιες επιδιώξεις. Έχουν εντοπιστεί από την πλευρά μας, θεσμικές δυσλειτουργίες στην δομή του οργανισμού, όμως οι όποιες αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν άμεσα και υπό το κράτος των εκβιασμών και της συγκυρίας. Δυστυχώς η ηγεσία της ΟΜΕ-ΟΤΕ αντί να προτάξει την υπεράσπιση του χαρακτήρα του ΟΠΑΚΕ και να καλέσει τους εργαζόμενους μαζί της, εξαντλείται σε κοντόφθαλμο και μικροπαραταξιακό στρουθοκαμηλισμό.
·         Άμεση αντικατάσταση από την ΟΜΕ-ΟΤΕ όποιων και όσων εντεταλμένων μελών του ΔΣ του ΟΠΑΚΕ δημιουργούν προβλήματα στην λειτουργία του και έχουν τραυματίσει την αξιοπιστία του με τις πράξεις τους,  με τις συμπεριφορές τους, με το προβληματικό υπερεγώ τους. Ταυτόχρονα δηλώνουμε με σαφήνεια ότι η διαδικασία αυτοκάθαρσης που οφείλει να κάνει η ΟΜΕ-ΟΤΕ, είναι πλήρως αποσυσχετισμένη από τις  όποιες έρευνες διεξάγει η δικαιοσύνη και η διοίκηση του ΟΤΕ.
·         Προκρίνουμε μια αναλογική διαπαραταξιακή εκπροσώπηση όλων των υπαρκτών δυνάμεων της ΟΜΕ στο ΔΣ του ΟΠΑΚΕ. Προκειμένου αυτό να επιτευχθεί απαιτείται ομόφωνη πολιτική συμφωνία όλων των παρατάξεων πράγμα που από τις τοποθετήσεις ΑΚΕ & ΣΥΝ1 δεν προκύπτει . Οφείλουμε όμως τουλάχιστον να αποτυπώσουμε στο ΔΣ του ΟΠΑΚΕ την δύναμη των παρατάξεων όπως αυτή καταγράφτηκε στο πρόσφατο εκλογικό της συνέδριο. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΣΚ κακώς έχει αποκλειστεί και πρέπει να εκπροσωπηθεί.
Για την ιστορία, στην ψηφοφορία που ακολούθησε η πρόταση της Αγωνιστικής Συνεργασίας – Ενωτικής σ.κ. στηρίχτηκε από την ΣΥΝ1 (ΠΑΣΚΕ) και πήρε 15 ψήφους. Η πρόταση (ή καλύτερα η μη πρόταση) της ΔΑΚΕ στηρίχτηκε από τους «παντός καιρού!» ακομμάτιστους και πήρε επίσης 15 ψήφους. Το αποτέλεσμα έκρινε η αποχή της ΕΣΚ!  Και της ΑΣΕ αλλά αυτό δεν μας εκπλήσσει! Μπαίνουμε στον πειρασμό να σχολιάσουμε ότι η ΕΣΚ, εκτός της ακατανόητης και ανοίκειας επίθεσης στην Αγωνιστική Συνεργασία, επέλεξε, ως Πόντιος Πιλάτος απέναντι στο πρόβλημα, να δραπετεύσει από μια ψηφοφορία προδικάζοντας το αποτέλεσμά της.  Η εκτίμησή της ότι για άλλη μια φορά τα βρήκαν ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ δεν επιβεβαιώθηκε, με αποτέλεσμα, η ΔΑΚΕ να τρίβει τα χέρια της γιατί έμεινε αλώβητη και η ΠΑΣΚΕ γιατί κράτησε μια παραπάνω έδρα στο ΔΣ του ΟΠΑΚΕ που την δικαιούται η ΕΣΚ. Κρίμα σύντροφοι...
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Άλλη μια φορά οι εσωτερικές διαδικασίες του σ.κ. στον ΟΤΕ απογοητεύουν και αφήνουν χώρο στην ιδιώτευση, την αποσυσπείρωση και την ανυποληψία. Ιδίως σε στιγμές που το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να εμπνεύσει, να επικαιροποιήσει τα μεγάλα ιδανικά της ανιδιοτέλειας, της προσφοράς, της ανυποχώρητης πάλης για το δίκιο των εργατικών συμφερόντων.
Αυτά τα πισωγυρίσματα δεν μας λυγίζουν. Με μεγαλύτερο πείσμα και ευθύνη προχωράμε για την επιτυχία της απεργίας της 8ης Δεκέμβρη για την υπεράσπιση των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, των θέσεων εργασίας μας, των μισθών μας και της αξιοπρέπειάς μας.
      

 

blogger templates | Make Money Online