Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

«Χριστουγεννιάτικος μποναμάς» από την διοίκηση, η αδιαλλαξία της..

 Αθήνα 22/12/2017

«Χριστουγεννιάτικος μποναμάς» από την διοίκηση, η αδιαλλαξία της..
Ζητάει μειώσεις, δεν διασφαλίζει θέσεις εργασίας και βαθαίνει τους διαχωρισμούς
Πραγματοποιήθηκε μια ακόμα συνάντηση μεταξύ ΟΜΕ-ΟΤΕ και διοίκησης ΟΤΕ, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.  Έχουν προηγηθεί οι επιτυχημένες 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις της 30 & 31 Οκτώβρη και 13 & 14 Δεκέμβρη. Παρόλα αυτά η διοίκηση του ΟΤΕ συνεχίζει να επιδεικνύει την ίδια αδιαλλαξία και επιμένει να πάρει από τους εργαζόμενους του ΟΤΕ, ότι έχει απομείνει ως κατάκτηση. Ενώ λοιπόν έχει μειωθεί το εισόδημά μας με τις δύο τριετείς ΣΣΕ που προηγήθηκαν, με τις μονομερείς αποφάσεις της διοίκησης (οδηγικό επίδομα, κατάργηση  πούλμαν, μείωση χορηγιών λογαριασμού νεότητας), αφού πάγωσε παράνομα την μισθολογική προαγωγή μας (κλιμάκια), αλλά και με την υπέρμετρη φοροληστεία που μας επιβλήθηκε από τις μνημονιακές κυβερνήσεις, έρχεται τώρα να δώσει την χαριστική βολή, απαιτώντας να πάρει νέες μειώσεις, νέες καταργήσεις επιδομάτων και κοινωνικών παροχών, αφήνοντας ορθάνοικτη και την πόρτα των ομαδικών απολύσεων, μέσω της άρνησης διασφάλισης θέσεων εργασίας.    
Η διοίκηση ήρθε και σε αυτή την διαπραγμάτευση εννοώντας να πάρει και όχι να δώσει.
Συνοψίζοντας το νέο σχέδιο που προτείνει η διοίκηση είναι το εξής:
Για τους εργαζόμενους που υπηρετούσαν στον ΟΤΕ μέχρι και τις 31/12/2014 (παλιοί) Διετής συλλογική σύμβαση με 35ωρο, «αύξηση» 1% για το 2018, μηδενική αύξηση το 2019, επαναφορά  του 10% στις 30/12/2019 και  επιστροφή στο 40ωρο. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι δεν διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας για οικονομοτεχνικούς λόγους παρά μόνο για το 2018. Πρόκειται για σαφή υπαινιγμό ότι το 2018 θα «τρέξουν» εκβιαστικά προγράμματα εθελούσιας που θα στοχοποιούν συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων οι οποίοι το 2019 θα μείνουν μετέωροι ως προς την διασφάλιση της θέσης εργασίας τους. 
Για τους εργαζόμενους που υπηρετούν στον ΟΤΕ μετά  την  1/1/2015 (νέοι)
Διετής συλλογική σύμβαση με 40ωρο, «αύξηση» 2% για το 2018 και 1,5% το 2019, κουπόνια 240€ ανά έτος. Οι αυξήσεις, 3,5% στο τέλος της διετίας, θα μπαίνουν στα μισθολογικά κλιμάκια. Καμιά διασφάλιση των θέσεων εργασίας για οικονομοτεχνικούς λόγους.  
Θεσμικοί όροι παλαιών συμβάσεων
Αποζημίωση απόλυσης:  Για τους προσληφθέντες πριν το 1999: 9 τακτικοί μισθοί  + 25.000€. Για τους προσληφθέντες από  το 1999 έως το 2005: 4 τακτικοί μισθοί + 25.000€. Για τους προσληφθέντες μετά το 2005, την νόμιμη αποζημίωση και προκειμένου περί απόλυσης  λόγω συνταξιοδότησης  το 40% της νομίμου αποζημίωσης.
Ειδικές άδειες & άδειες ασθένειας: Για εργαζόμενους πριν το 2006 παγώνει η συσσώρευση αδειών ασθενείας. Κατάργηση άδειας ονομαστικής εορτής. Άδεια ανατροφής τέκνου: την νόμιμη. Δηλαδή 6 μήνες αντί των 9 μηνών  που ίσχυαν μέχρι σήμερα.
Επιδόματα:  Δώρο γάμου:  Σταθερό ποσό 1.000€ για όλους αντί του σημερινού δώρου που αντιστοιχούσε σε ένα μέσο τακτικό μισθό  δηλ. περίπου 2.200€. Επιδόματα παραμεθορίου και στέγασης θα δίδονται πλέον μόνο σε όσους υπηρετούν εκτός τόπου συμφερόντων.  Καταργούνται τα επιδόματα φωτοτυπικού (το έπαιρναν 4 συνάδελφοι με κόστος 100€/ ανά άτομο κατ’ έτος), βιβλιοθήκης (το παίρνουν 8 συνάδελφοι), δακτυλογράφου (το παίρνουν 20 συνάδελφοι), αναλυτή προγραμματιστή (το παίρνουν 69 συνάδελφοι).
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Οι «νέες» προτάσεις της διοίκησης, δεν σηματοδοτούν βελτίωση της πρότασή της, ούτε μπορούν να χαρακτηριστούν ως θετικό βήμα. Είναι απαράδεκτες και επιστρέφονται ως τέτοιες. Ούτε μία από τις τέσσερεις «κόκκινες» γραμμές, δεν ικανοποιείται από αυτές τις «προτάσεις».   
Η στάση της διοίκησης του ΟΤΕ, που επιχειρεί να μετατρέψει σε εργασιακή γαλέρα τους εργασιακούς χώρους, έχει ερμηνεία. Η αδιαλλαξία της τροφοδοτείται από την συνέχιση και διαιώνιση των νεοφιλελευθέρων επιλογών που νομοθετήθηκαν την περίοδο των μνημονίων, και έδωσαν στρατηγικής σημασίας  προβάδισμα στους εργοδότες, που έχουν αποθρασυνθεί και πλέον επιχειρούν να βάλουν στο γύψο ακόμα και το δικαίωμα στην απεργία. Η συνέχιση αυτών των πολιτικών έχει σαν συνέπεια την ολοκληρωτική κατάρρευση του εργατικού δικαίου. Έτσι η συλλογική αυτονομία έχει πληγεί αφού για τον κατώτερο μισθό, δεν αποφασίζουν πλέον οι «κοινωνικοί εταίροι» αλλά ο εκάστοτε υπουργός απασχόλησης, δεν υπάρχει πλέον το πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων, έχει υποβαθμιστεί ο ρόλος του ΟΜΕΔ (διαμεσολάβηση και διαιτησία), έχει υπονομευθεί το περιεχόμενο της μετενέργειας. Ταυτόχρονα η ανεργία παραμένει σε τρομακτικά επίπεδα, το φαινόμενο της απλήρωτης εργασίας αφορά εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης κυριαρχούν. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν, ο βρώμικος ρόλος της υπόλογης και συμβιβασμένης πλειοψηφίας  της ΓΣΕΕ, που δίνει  πολιτικό και ιδεολογικό άλλοθι στην μνημονιακή βαρβαρότητα, δεν οργανώνει την εργατική αντεπίθεση και βάζει πλάτη στην κατεδάφιση όσων δικαιωμάτων απέμειναν.
Μεγάλες ευθύνες έχουν διαχρονικά και  οι αντίστοιχες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ) στην ΟΜΕ-ΟΤΕ και στα πρωτοβάθμια σωματεία του χώρου. Έτσι μετά την μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων  στην 48ωρη του Οκτώβρη, οι συνδικαλιστικοί εταίροι (Δ)ΑΚΕ και ΣΥΝ1(ΠΑΣΚΕ), επέβαλαν μονομερές αγωνιστικό moratorium, δίνοντας μεγάλες ανάσες στην διοίκηση του ΟΤΕ και σπέρνοντας στους εργαζόμενους αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των αγώνων. Ακόμα περισσότερο, οι συνεχείς αναβολές και η σπατάλη χρόνου, δημιούργησαν εύλογα ερωτηματικά σε κάποιους, για το αν οι εταίροι του συνδικαλιστικού δικομματισμού, έχουν σε πρώτη προτεραιότητα τα δικά μας προβλήματα ή την δική τους συνδικαλιστική επιβίωση και επιβεβαίωση. Με ανοιχτές τις κάλπες του ΠΑΣΕ-ΟΤΕ, οι γνωστές πλειοψηφίες, έδειξαν αδικαιολόγητη ανοχή στην απεργοσπασία, προκειμένου να μην ζημιωθούν εκλογικά. Σήμερα και μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων (που απέδειξαν ότι κάποιοι επέλεξαν εν γνώση τους να εξαπατηθούν για άλλη μια φορά), οι (Δ)ΑΚΕ και ΣΥΝ1(ΠΑΣΚΕ) επιχειρούν να επαναλάβουν το παιχνίδι και στις εκλογές της ΠΕΤ-ΟΤΕ. Τους προειδοποιούμε ότι αν επιχειρήσουν να παίξουν εκλογικά παιγνίδια σε βάρος των εργαζομένων και της ΣΣΕ, θα μας βρουν αποφασιστικά απέναντί τους. Οποιαδήποτε προσπάθεια τεχνητής επιμήκυνσης της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να προηγηθούν οι εκλογές της ΠΕΤ-ΟΤΕ, θα υποκρύπτει απαράδεκτη μεθόδευση και βρώμικο παιγνίδι προκειμένου να υφαρπαγεί η ψήφος των εργαζομένων. 
Στην σημερινή εκτελεστική επιτροπή αποφασίστηκε να γίνει νέα συνάντηση με την διοίκηση, η οποία και ορίστηκε για  την Πέμπτη 28/12. Θα σας κρατήσουμε ενήμερους για την πορεία της διαπραγμάτευσης.
Σας ευχόμαστε καλές γιορτές και σας καλούμε να μην εφησυχάζετε και να παραμείνετε σε αγωνιστική ετοιμότητα.


 

blogger templates | Make Money Online