Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2017

Στις καλένδες η υπογραφή αξιοπρεπούς ΣΣΕ - Μισό βήμα πίσω η διοίκηση ΟΤΕ (;) - Όπισθεν ολοταχώς οι (Δ)ΑΚΕ- ΠΑΣΚΕ (ΣΥΝ1)Αθήνα 28-12-2017

Στις καλένδες η υπογραφή αξιοπρεπούς ΣΣΕ
Μισό βήμα πίσω η διοίκηση ΟΤΕ (;) - Όπισθεν ολοταχώς οι (Δ)ΑΚΕ- ΠΑΣΚΕ (ΣΥΝ1)

Συνεχίστηκε σήμερα 28/12/2017 η διαπραγμάτευση της ΟΜΕ-ΟΤΕ με την διοίκηση του ΟΤΕ για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Στην προηγούμενη συνάντηση – όπως σας είχαμε ενημερώσει στο σχετικό ενημερωτικό μας σημείωμα - η διοίκηση έβαλε στο τραπέζι μια ακόμα απαράδεκτη πρόταση. Σε γενικές γραμμές η πρόταση της διοίκησης είναι ενιαία και στην διάρκεια των τελευταίων συναντήσεων με την ΟΜΕ-ΟΤΕ έχει κάνει απειροελάχιστες βελτιώσεις, ενώ έχει γίνει σαφές από την πρώτη συνάντηση, ότι εννοεί να πάρει και όχι να δώσει. Η ίδια έχει πει χαρακτηριστικά ότι και σε αυτήν την σύμβαση «πρέπει κάτι να χάσετε». Έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι αυτή η πολιτική της εταιρίας, έχει να κάνει αφ’ ενός με την διαιώνιση των πολιτικών λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, της εσωτερικής υποτίμησης και της υποβάθμισης των όρων εργασίας, ασφάλισης και αμοιβής των εργαζομένων όλης της χώρας, και αφ εταίρου με την κατάρρευση του εργατικού δικαίου στην χώρα μας. Ακριβώς αυτή η έλλειψη θεσμικής θωράκισης στην αγορά εργασίας, η κατάρρευση των συλλογικών συμβάσεων, η κατίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων επί των κλαδικών, ο περιορισμός του ρόλου του ΟΜΕΔ (μεσολάβηση – διαιτησία), η νόθευση του περιεχομένου της μετενέργειας, ο καθορισμός του κατώτατου μισθού με υπουργική απόφαση, έχουν φέρει τον κόσμο της εργασίας πολλές δεκαετίες πίσω. Έτσι τα συνδικάτα χρειάζονται να υιοθετήσουν στόχους που να οδηγούν τους εργαζόμενους έξω από αυτό το τέλμα και να διεκδικούν και να διευρύνουν κατακτήσεις αντί να υπερασπίζονται κεκτημένα.
Στον όμιλο ΟΤΕ έχουμε δυστυχώς μακρά παράδοση, συλλογικών διευθετήσεων που διαχωρίζουν τους εργαζόμενους σε παλιούς και νέους. Η αρχή έγινε με την ΣΣΕ του 2005 όταν η τότε ηγετική ομάδα της ΟΜΕ-ΟΤΕ υπέγραψε την πρώτη «διζωνική σύμβαση» που καταργούσε την σταθερότητα στην απασχόληση για τους νεοπροσλαμβανόμενους και διατηρούσε το σχετικό «προνόμιο» μόνο για τους παλιούς. Στη συνέχεια το 2014 οι ίδιες πλειοψηφίες (ΔΑΚΕ- ΠΑΣΚΕ ή ΑΚΕ-ΣΥΝ1 όπως έχουν μεταμφιεστεί), διεύρυναν τους διαχωρισμούς και στο μισθολογικό επίπεδο, εισάγοντας εννέα νέα εισαγωγικά μισθολογικά κλιμάκια, δίπλα στα δεκαεπτά κλιμάκια της ΣΣΕ του 1999. Αυτό που δεν μπορούσε κανείς τότε να υποθέσει είναι ότι αυτό θα ήταν η ταφόπλακα κάθε συλλογικής διεκδίκησης, αφού από τότε κάθε εργαζόμενος ξεκινά να περιγράφει την σύμβαση που θα ήθελε, με το «εγώ» και όχι με το «εμείς».
Και στην σημερινή συζήτηση, η διοίκηση κατέστησε σαφές ότι μιλάει στην ουσία για δύο συμβάσεις οι οποίες απλώς θα συνυπάρχουν στο ίδιο χαρτί. Οι εκπρόσωποι των ΑΚΕ-ΣΥΝ1, μπήκαν επί της ουσίας σε μια συζήτηση υπογραφής σύμβασης δύο ταχυτήτων , χωρίς σχετική εξουσιοδότηση από το ΔΣ της ΟΜΕ-ΟΤΕ. Να θυμίσουμε ότι στο ΔΣ της 4ης Δεκεμβρίου, παρότι προκλήθηκαν σχετικά, απάντησαν ότι δεν υπαναχωρούμε από το διεκδικητικό πλαίσιο και τις κόκκινες γραμμές, της ΟΜΕ-ΟΤΕ όπως διαμορφώθηκε από τον Απρίλη του 2017.
Δυστυχώς στην σημερινή συνάντηση, η πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΟΤΕ, εγκατέλειψε τις δικές μας κόκκινες γραμμές, μη θεωρώντας απαραίτητο να πάρει σχετική εξουσιοδότηση από το ΔΣ. Παρεκκλίνοντας από το πλαίσιο διεκδίκησης της ΟΜΕ-ΟΤΕ, εκφώνησε ένα νέο πλαίσιο αιτημάτων, πολύ πίσω από το αρχικό πλαίσιο και τις ανάγκες των εργαζομένων. Συγκεκριμένα η πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΟΤΕ ζητάει:
1.      Αυξήσεις για τους παλιούς 1,5% για το 2018 και 1,5% για το 2019 με 35ωρο.
2.      Αυξήσεις για τους προσληφθέντες μετά το 2015 (πρώην OTEplus) 3,5% για το 2018 και 3,5% για το 2019 (στα κλιμάκια), 40ωρο και κουπόνια 20€ ανά μήνα.
3.      Πάγωμα συσσώρευσης άδειας ασθενείας για τους παλιούς και 35 ημέρες κατ’ έτος για τους νέους.
4.      Επιτροπή για συνταξιοδοτικό πρόγραμμα σε σύνδεση με τον λογαριασμό νεότητας (;)
5.      Επαναδιατύπωση της τριζωνικής πρότασης της διοίκησης για τους 9 τακτικούς μισθούς, σε δύο ζώνες, Δηλαδή οι πριν το 2006 να παίρνουν τους 9 τακτικούς και οι μετά το 2006 να μην τους παίρνουν.
6.      Μικτή επιτροπή ΟΜΕ-ΟΤΕ και διοίκησης για αναγνώριση πτυχίων.
Η διοίκηση στην σημερινή συνάντηση έκανε αυτό που με βάση τα παραπάνω θεωρούμε αυτονόητο: Διεκδίκησε για λογαριασμό των μετόχων της, την περεταίρω αύξηση της κερδοφορίας. Μια ακόμα σύμβαση φτωχοποίησης των εργαζομένων που για τους ίδιους θα σηματοδοτεί μεγαλύτερα μπόνους. Ακόμα και αυτό το μινιμαρισμένο πλαίσιο, που απέχει παρασάγγας από τις προσδοκίες τόσο των παλιών όσο και των νέων, το απέρριψε μετά πολλών επαίνων.
Τέλος η διαπραγματευτική ομάδα του ΟΤΕ έκανε το αδιανόητο: Πρότεινε, αφού η ΣΣΕ δεν προλαβαίνει να υπογραφεί και από τις δύο πλευρές, να συμφωνήσουμε, για τους τρείς μήνες της παράτασης ισχύος της σύμβασης που εκ του νόμου προβλέπονται, να μην ισχύσουν οι όροι 2, 3 και 5 της ΣΣΕ του 2014. Δηλαδή η επαναφορά του +11% , του 8ώρου και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας για οικονομοτεχνικούς λόγους. Ουσιαστικά δηλαδή, μας ζητούν να ακυρώσουμε το βασικότερο όπλο μας στην διαπραγμάτευση, την ρήτρα επαναφοράς στο παλιό μισθολόγιο, όρο που αν υλοποιηθεί θα επιβαρύνει την διοίκηση με σημαντικό ποσό.  
Η στάση της διοίκησης είναι κατανοητή και αυτονόητη. Εκείνο που δεν είναι αυτονόητο είναι η στάση της δική μας πλευράς. Η εν πολλές αμαρτίες περιπεσούσα ηγεσία της ΟΜΕ-ΟΤΕ, θα πρέπει να απαντήσει: Ποια από τις τέσσερεις κόκκινες γραμμές δεν παραβιάζεται από αυτή την συμφωνία; Να θυμίσουμε τις κόκκινες γραμμές για τους έχοντες ασθενή μνήμη (ΑΚΕ-ΣΥΝ1):
1) Διασφάλιση των θέσεων εργασίας για ΟΛΟΥΣ
2) Αυξήσεις για ΟΛΟΥΣ
3) Σύμβαση σε ΟΛΟ το όμιλο ΟΤΕ
4) Άρση κάθε διαχωρισμού μεταξύ εργαζομένων σε μισθό, άδειες, ωράριο, επιδόματα.
Τι από τα παραπάνω κερδήθηκε που να σηματοδοτεί την λείανση του πλαισίου; Σε τι έκανε πίσω η διοίκηση για να κάνουμε πίσω και εμείς; Μπορεί αλήθεια να απευθυνθεί η ηγετική ομάδα της ΟΜΕ-ΟΤΕ, στους νέους και να τους πουλήσει τόσο «ρεαλισμό»; Θα τους πείσει ότι για 5,25% μεσοσταθμική αύξηση (35€ τον μήνα) + τα κουπόνια, εγκαταλείπουμε τον αγώνα; Και για τους παλιούς, πως θα τους σερβίρει την εγκατάλειψη της ρήτρας επαναφοράς και την διαιώνιση των μειώσεων; Τα ερωτηματικά δεν είναι δικά μας, είναι των ίδιων των συναδέλφων που απειλούν μέσα στην οργή τους με αποχώρηση από τα σωματεία. Σε καμιά περίπτωση δεν θα τους ενθαρρύνουμε να το πράξουν αφού είναι γνωστό ότι υπερασπιζόμαστε την συλλογική και οργανωμένη δράση τους, όμως καλούμε σε αγωνιστική ετοιμότητα, τα πρωτοβάθμια σωματεία, τις τοπικές τους διοικούσες και τέλος τους ίδιους τους εργαζόμενους. Αυτή η εκτροπή δεν πρέπει να περάσει.
Κατανοούμε ότι η εκάστοτε συλλογική σύμβαση αποτυπώνει τελικά τον συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ του κόσμου της δουλειάς και της εργοδοσίας. Συμφωνούμε ότι η εργοδοτική πλευρά έχει πάρει τεράστια βοήθεια από τα μνημόνια και την συντριβή του εργατικού δικαίου. Η δική μας πλευρά όμως δεν εξάντλησε τα αποθέματα αγωνιστικότητας που οι συνάδελφοι κατέθεσαν απλόχερα στις δυο κορυφαίες απεργιακές συγκρούσεις του Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου, δίνοντας όλα τα απαιτούμενα εφόδια για μια αξιοπρεπή έκβαση στην διαπραγμάτευση. Είναι όμως δείγμα ακραίου εκφυλισμού, να συναρτούν κάποιοι την στάση τους στην διαπραγμάτευση με τις εκλογικές διαδικασίες των σωματείων. Έτσι είδαμε σήμερα τον εκπρόσωπο του ΣΥΝ1 που όσο το σωματείο του είχε εκλογές ήταν «στα κεραμίδια», να προσγειώνεται στον «ρεαλισμό». Είδαμε τον Εκπρόσωπο της (Δ)ΑΚΕ να υιοθετεί ασμένως την πρόταση της διοίκησης για τρίμηνη παράταση ισχύος της ΣΣΕ, ίσαμε να τελειώσουν οι εκλογές στο δικό του σωματείο. Και μετά τι; Ας το σκεφτούν καλύτερα, όσοι πριν τρία χρόνια «εξαπατήθηκαν» !
Συναδέλφισσες Συνάδελφοι
Αν τους αφήσουμε πάλι να κάνουν ότι έκαναν πριν τρία χρόνια χωρίς «να ανοίξει μύτη» θα είμαστε άξιοι της μοίρας και των επιλογών μας. Δεν θέλουμε να χαϊδέψουμε αυτιά! Αυτές οι πλειοψηφίες λειτουργούν έτσι γιατί κάποιοι τους το επέτρεψαν με την ψήφο τους. Όσο μας αφορά, δηλώσαμε ότι αντίθετα με τα «θρυλούμενα», δεν θα εγκαταλείψουμε την διαπραγμάτευση και θα προσπαθήσουμε να ελαχιστοποιήσουμε τις αρνητικές εξελίξεις που δρομολογούνται. Οι αυτοχρισθέντες ως πρωτοπορία ας κάνουν την ηρωική έξοδο! Εμείς συμμετέχουμε στην διαπραγματευτική ομάδα έχοντας στο μυαλό μας τα συμφέροντα των εργαζομένων και μόνο.

 

blogger templates | Make Money Online