Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Τα εκλογικά αποτελέσματα στον όμιλο ΟΤΕ - Η Εργοδοσία τρίβει τα χέρια της – Οι εργαζόμενοι ας επαγρυπνούν



 
Αθήνα 7-3-2018
Τα εκλογικά αποτελέσματα στον όμιλο ΟΤΕ
Η Εργοδοσία τρίβει τα χέρια της – Οι εργαζόμενοι ας επαγρυπνούν
Μετά την ολοκλήρωση των εκλογικών διαδικασιών στα τέσσερα μεγαλύτερα σωματεία στον όμιλο ΟΤΕ (απομένουν μόνο οι εκλογές στην ΕΜΗΕΤ-ΟΤΕ), είναι φανερό, ότι οι παρατάξεις εκείνες που βρίσκονται στο τιμόνι της ΟΜΕ-ΟΤΕ και των σωματείων – μελών της, όχι μόνον δεν αποδοκιμάστηκαν, αλλά και ενισχύθηκαν. Η εξέλιξη αυτή - χωρίς να επιθυμούμε να επαληθευτούμε – γνωρίζουμε ότι δεν δρομολογεί ευοίωνες προοπτικές για τους εργαζόμενους.
Όπως είχαμε προειδοποιήσει, αφού οι (Δ)ΑΚΕ και ΣΥΝ1(ΠΑΣΚΕ), ξεπέρασαν τον σκόπελο των εκλογών χωρίς αβαρίες, είναι πλέον έτοιμες, να υπογράψουν συλλογική σύμβαση με την διοίκηση ΟΤΕ. Κανείς μας δεν έχει αυταπάτες για το περιεχόμενο της υπό διαπραγμάτευση ΣΣΕ. Έχουμε προειδοποιήσει  με ενημερωτικά σημειώματα, ότι η ηγεσία της ΟΜΕ-ΟΤΕ, έχει εγκαταλείψει από τις 29 Δεκεμβρίου 2017 επίσημα – αλλά πολύ νωρίτερα ανεπίσημα – το διεκδικητικό πλαίσιο στο οποίο ομόφωνα συναινέσαμε, από τον Απρίλη του 2017. Είναι πλέον σαφές ότι δεν υπάρχουν πια στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης οι περίφημες τέσσερεις κόκκινες γραμμές: 1) Ένταξη των νέων συναδέλφων στο μισθολόγιο των παλιών και άρση των διαχωρισμών μεταξύ εργαζομένων σε ωράριο – άδειες - επιδόματα, 2) αυξήσεις για όλους, 3)διασφάλιση των θέσεων εργασίας για όλους, 4) Ενιαία συλλογική σύμβαση στον όμιλο ΟΤΕ. Το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης αφορά πλέον στα ψιχία που η εργοδοτική πλευρά δέχεται να παραχωρήσει. Απομένει η επικοινωνιακή διαχείριση της ήττας από την πλευρά της πλειοψηφίας της ΟΜΕ-ΟΤΕ, αλλά πλέον δεν έχει και πολύ σημασία να πεισθούν οι εργαζόμενοι, μιας και τον «οβολό» τους τον κατέθεσαν ήδη και όπως είχαμε προειδοποιήσει «Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται!» . Εξάλλου για τους πρόθυμους και τους αφελείς, υπάρχουν πάντα τα γνωστά επιχειρήματα: «Είμαστε οι παρατάξεις που παίρνουν διαχρονικά τη ευθύνη!», «Για κοιτάξτε παραέξω τι γίνεται! Πάλι καλά να λέτε!», «Χρειαζόμαστε μια σύμβαση Win-Win ! Τι θέλετε; Να θέσουμε σε κίνδυνο την κερδοφορία της εταιρείας με τις παράλογες απαιτήσεις σας;»  κλπ κλπ.
Δυστυχώς οι εργοδοτικοί, κομματικοί και μνημονιακοί απολογητές, κατάφεραν για άλλη μια φορά, να υφαρπάξουν την ψήφο των εργαζομένων. Προφανώς οι αιτίες δεν βρίσκονται μόνον στην «καπατσοσύνη» τους, αλλά και στην στήριξη που απολαμβάνουν από τον εργοδότη, στο πολιτικό περιβάλλον και στην διαιώνιση των μνημονιακών πολιτικών, στην ιδεολογική κυριαρχία της νεοφιλελεύθερης αφήγησης, στο μικρόβιο της ανάθεσης που αποτρέπει την δημοκρατική συμμετοχή, στην ύπαρξη ενός βρώμικου κυκλώματος συναλλαγής και ρουσφετιού (με συνευθύνη και της διοίκησης του ΟΤΕ), στην λειτουργία σκληρών κομματικών και άλλων μηχανισμών, αλλά και σε δικές μας αστοχίες και ανεπάρκειες.
Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν μας αποθαρρύνει. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους στήριξαν το ψηφοδέλτιό μας και να τους διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες, να υπερασπιζόμαστε αρχές και αξίες, θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τη στροφή του συνδικαλιστικού κινήματος προς μια άλλη αγωνιστική πορεία, προς μια άλλη διεκδικητική κατεύθυνση, παρά το ότι η παρέμβασή μας μετά το εκλογικό αποτέλεσμα γίνεται δυσκολότερη. Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε τον  αγώνα  μας όσο δύσκολος και αν είναι. Θα εξακολουθήσουμε να είμαστε ενοχλητικοί! Στην εργοδοσία, στην κυβέρνηση, στην μνημονιακή αντιπολίτευση, στην συμβιβασμένη και παραδομένη συνδικαλιστική ηγεσία.
Ερχόμαστε από πολύ μακριά και πάμε πολύ μακριά
Ως την ιστορική δικαίωση των αγώνων της εργατικής τάξης για την κοινωνική απελευθέρωση

 

blogger templates | Make Money Online