Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Σωματείο Εργαζομένων στο Πλαίσιο: Σύγχρονοι Σκλάβοι

 Σύγχρονοι Σκλάβοι
Άλλο ένα επεισόδιο απανθρωπιάς διαδραματίζεται τις τελευταίες μέρες στις αποθήκες της εταιρείας Πλαίσιο Computers. Μετά το πέρας και των εκπτώσεων του Φεβρουαρίου, φαίνεται πως έχει ξεκινήσει μια διαδικασία εκκαθάρισης για τους ενοικιαζόμενους συναδέλφους μας. Έτσι όσοι κοντεύουν να συμπληρώσουν τους 36 μήνες που ορίζει ο νόμος ως το χρονικό διάστημα μετά το οποίο η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να τους προσλάβει, βλέπουν ο ένας μετά τον άλλο την πόρτα της εξόδου.
Tο Σωματείο μας από το περασμένο καλοκαίρι, είχε προειδοποιήσει για τις προθέσεις της διοίκησης, καθώς αυτή στη μεταξύ μας συνάντηση είχε δηλώσει ξεκάθαρα, πως δεν πρόκειται να κάνει προσλήψεις στον χώρο των αποθηκών. Εδώ και 10 χρόνια η εταιρεία, (για την ώρα μόνο στις αποθήκες) εκμεταλλεύεται το νομικό πλαίσιο γύρω από τους ενοικιαζόμενους εργαζομένους, τους οποίους χρησιμοποιεί αντίθετα με το πνεύμα του νόμου, για πάγιες και όχι εποχιακές ανάγκες. Μάλιστα, σε αυτό το διάστημα αντικατέστησε με ενοικιαζόμενους, όσους εργαζόμενους της παραιτήθηκαν ή απολύθηκαν και έτσι πλέον, οι κατά τα άλλα υπερσύγχρονες αποθήκες της εταιρείας δουλεύουν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους με αυτούς, οι οποίοι μάλιστα απασχολούνται σε νευραλγικούς τομείς της παραγωγής. Δηλωμένοι στην πλειοψηφία τους σαν 5ωροι αλλά δουλεύοντας καθημερινά 8 ή 9 ώρες λόγω των «έκτακτων αναγκών» της αποθήκης είναι αναγκασμένοι να ανέχονται και την αυταρχικότητα των προϊσταμένων, ομαδαρχών κτλ βρισκόμενοι υπό τον φόβο της απόλυτης επισφάλειας για τη θέση τους. Τώρα, μετά από αυτή την ιδιόμορφη ομηρία, ήρθε η ώρα της ανακύκλωσης και θα έτσι προστεθούν στο ήδη τεράστιο ποσοστό ανεργίας που υπάρχει.
Βέβαια για όσους δουλεύουν στις αποθήκες δεν είναι μυστικό πως εδώ και αρκετά χρόνια αυτές λειτουργούν κάτω από ένα ιδιότυπο καθεστώς. Το «διαίρει και βασίλευε» στην απόλυτη εφαρμογή του. Πέρα από τον διαχωρισμό των εργαζομένων σε ενοικιαζόμενους και «κανονικούς», η διοίκηση των αποθηκών έχει φροντίσει ώστε να υπάρχουν εργαζόμενοι 2 και 3 ταχυτήτων. Εργαζόμενοι που τυγχάνουν «ειδικής μεταχείρισης» που κάνουν βόλτες και χαριεντίζονται με τους προϊσταμένους ενώ άλλοι, μονίμως σε δυσμένεια, να πρέπει να βγάζουν όλη την δουλειά. Σε συνδυασμό με την παρουσία στον ίδιο χώρο ακόμα, των τραμπούκων που απειλούσαν εκλεγμένα μέλη του Σωματείου ή τρομοκρατούσαν τους εργαζόμενους για την συμμετοχή τους στο επιχειρησιακό Σωματείο, οι οποίοι όχι απλά φαίνεται να απολαμβάνουν ασυλία αλλά συνεχίζουν κρύβονται πίσω από τα ράφια κρατώντας σημειώσεις για τους συνάδελφους μας, εύκολα καταλαβαίνει κανείς τι είδους εργασιακό περιβάλλον είναι αυτό. Σίγουρα όχι Best Working Place όπως χαριτωμένα έγραφε η κονκάρδα στο στήθος των πωλητών της εταιρείας λίγους μήνες πριν. Όλα είναι δεμένα σε ένα σύστημα εξουσίας που η διοίκηση των αποθηκών θεωρεί απαραίτητο για να...«διοικήσει». Φυσικά, αυτό το τελευταίο καταδεικνύει και την ανεπάρκεια ή ανικανότητα αυτής της διοίκησης να επιτελέσει τον ρόλο της απέναντι σε εργαζόμενους με δικαιώματα.
Στην περίπτωση των ενοικιαζόμενων, η πρώτη φάση της υπόθεσης εκτυλίχθηκε το καλοκαίρι μετά την συνάντηση μας με τους εκπροσώπους της εταιρείας γύρω από αυτό το θέμα. Εργαζόμενοι οι οποίοι δούλευαν στις αποθήκες για περισσότερα από 5 ή 10 χρόνια, υπογράφοντας διαδοχικές συμβάσεις σε διαφορετικούς όμως μισθωτές/ εργολάβους, εξαναγκάστηκαν ουσιαστικά, να δουλέψουν σε κάποια άλλη συνεργαζόμενη εταιρεία με την Erganet (η πιο πρόσφατη εταιρεία μίσθωσης που συνεργάζεται με το Πλαίσιο) και να επιστρέψουν στο πόστο τους ένα μήνα μετά απλά και μόνο για να απολέσουν το δικαίωμα πρόσληψης που είχαν, έχοντας κλείσει 36 μήνες συνεχόμενους στο Πλαίσιο.
Το Σωματείο μας τότε, με αρκετά αναλυτικό φυλλάδιο είχε φροντίσει να ενημερώσει και την διοίκηση αλλά και τους ίδιους τους εργαζόμενους σχετικά με τα δικαιώματα τους αλλά και τους τρόπους διεκδίκησης του δίκαιου αιτήματος τους. Το επιχείρημα της διοίκησης προς το Σωματείο μας αλλά και τους δικαιούχους εργαζόμενους ήταν πως θα χαλούσε η πολύ καλή συνεργασία της με την μισθώτρια (Erganet), αν της «έπαιρνε» τους εργαζόμενους προσλαμβάνοντας τους, ήταν απλά αστείο. Αστείο που τώρα γίνεται και κακόγουστο καθώς πλέον οι πραγματικοί σκοποί της εταιρείας είναι ξεκάθαροι. Εξάλλου, η Erganet στα πλαίσια της συνεργασίας της με άλλες εταιρείες φαίνεται να έχει παραχωρήσει εργαζόμενους σε αυτές εφόσον κρίθηκαν πως κάλυπταν τις ανάγκες τους, πραγματώνοντας έτσι τον ρόλο που υποτίθεται πως αυτού του είδους οι εταιρείες έχουν.
Η Πλαίσιο Computers φαίνεται όμως πραγματικά να έχει έρθει σε πλήρη ρήξη με την ηθική. Τα επιτελεία της φαίνεται να επεξεργάζονται τις παραμέτρους ώστε να βρουν την πλέον ανήθικη λύση σε κάθε πρόβλημα. Έτσι μπορεί να εξηγηθεί και το πως η λύση της διακοπής σύμβασης για κάποιο διάστημα που είχε επιλεχθεί το καλοκαίρι, τώρα δεν αρκεί και προτιμά να στείλει τους εργαζόμενους στην ανεργία.
Βέβαια θα πρέπει να δούμε γιατί η εταιρεία ενεργεί έτσι. Στην καλύτερη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με ιδεοληψία ενώ στην χειρότερη με φόβο. Για ποιον άλλο λόγο άραγε η εταιρεία αρνείται να προσλάβει τους εργαζόμενους αυτούς που χρόνια τώρα τους χρησιμοποιεί (κάτι που αποδεικνύει πως «κάνουν για την δουλειά») αλλά και εξυπηρετούν πάγιες ανάγκες; Με ποια σκοπιμότητα και ποιο σκεπτικό αφήνει στον δρόμο τους εργαζόμενους αυτούς που για να τους αντικαταστήσει θα χρειαστεί τους διπλάσιους αρχικά αλλά και υπερβολικά πολύ χρόνο ώστε οι καινούργιοι να μάθουν τη δουλειά; Για ποιο λόγο διακινδυνεύει την ισορροπία στις αποθήκες, αντικαθιστώντας έμπειρους πλέον εργαζόμενους με άλλους οι οποίοι ας μη γελιέται κανείς, θα γνωρίζουν πως ότι και να κάνουν θα έχουν «ημερομηνία λήξης» το πολύ στα 2,5 χρόνια; Οι προηγούμενοι φαίνεται πως πίστεψαν της κορώνες της διοίκησης περί αξιοκρατίας και ανταμοιβής και ήλπιζαν πως θα προσλαμβάνονταν. Φευ!
Τα παραπάνω απλά ερωτήματα έχουν προφανώς απλές απαντήσεις. Η διοίκηση των αποθηκών, φοβάται και για αυτό κάνει το άσπρο, μαύρο. Δεν είναι τυχαίο πως η ενοικίαση εργαζομένων στην εταιρεία δεν ξεκίνησε παρά μόνο λίγο καιρό μετά την ίδρυση του επιχειρησιακού μας Σωματείου. Ο φόβος των εργαζομένων που διεκδικούν. Ο φόβος των εργαζομένων με δικαιώματα. Αφού όμως ο Εργασιακός μεσαίωνας που έχουν επιβάλει τα μνημόνια υποσχέθηκε στις εταιρείες πως θα δουλεύουν με σύγχρονούς σκλάβους γιατί να χαλάσουν τη «ζαχαρένια» τους;
Η ανάλγητη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού παραπλάνησε τους ψηφοφόρους και εξαπάτησε τον λαό, συνέχισε τα ίδια αντεργατικά μέτρα των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων και πλέον έχει παραδώσει στα κοράκια των εταιρειών τον κόσμο της εργασίας. Στήνει success story στην πλάτη των εργαζομένων. Χωρίς συμβάσεις, ισοπεδώνοντας τα ωράρια και τσακίζοντας τον ελεύθερο του χρόνο και με τις ελαστικές μορφές εργασίας -όπως ο δούρειος ίππος των ενοικιαζόμενων εργαζόμενων- να οργιάζουν.
Ο μόνος τρόπος είναι η οργάνωση των εργαζομένων. Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τον φόβο είναι η εμπιστοσύνη στη δύναμη μας και την κοινή διεκδίκηση με τους συνάδελφους μας σε κάθε εταιρεία, σε κάθε κλάδο!
Στηρίζουμε και θα στηρίξουμε την προσπάθεια των συναδέλφων μας να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους και να υπερασπιστούν την θέση τους και θα τους ενισχύσουμε με όσα μέσα διαθέτουμε.
Απαιτούμε να σταματήσει άμεσα η διαδικασία «ξεφορτώματος» των ενοικιαζόμενων μόνο και μόνο για να χάσουν τα δικαιώματα τους.
Απαιτούμε την πρόσληψη των ενοικιαζόμενων εργαζόμενων στην εταιρεία Πλαίσιο εφόσον καλύπτουν πάγιες ανάγκες και πληρούν τους όρους πρόσληψης.
Απαιτούμε να δημιουργηθεί μια διαδικασία απορρόφησης από την Πλαίσιο Computers των ενοικιαζόμενων εργαζομένων στηριζόμενη σε πραγματικά κριτήρια και όχι στο βαθμό συμπάθειας των προϊσταμένων και των manager.

 

blogger templates | Make Money Online