Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Ενημερωτικό Σημείωμα 24 Μάρτη 2011

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24/3/2011 η συνάντηση μεταξύ της διοίκησης και της εκτελεστικής επιτροπής της ομοσπονδίας. Στη συνάντηση μπήκαν όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στον όμιλο και για άλλη μια φορά από τη διοίκηση εκφράστηκε η ίδια και μόνιμη επωδός για τη με οποιοδήποτε τρόπο μείωση του εργασιακού κόστους. Έτσι ξεκινώντας από το θέμα του εκβιασμού που υπέστησαν οι συνάδελφοί μας στην COSMOTE μας ενημέρωσαν ότι 100 και πλέον δέχθηκαν τον εκβιασμό και υπέγραψαν ότι αποχωρούν με τη συναίνεσή τους. Για τους υπόλοιπους που δεν υπέγραψαν μας είπαν ότι η ομοσπονδία τους πήρε στο λαιμό της αφήνοντας να αιωρούνται τα χειρότερα. Πριν συνεχίσουμε το σημείωμα θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το θέμα της προστασίας αυτών που δεν υπέκυψαν είναι ζήτημα τιμής για όλους μας. Το δεύτερο θέμα ήταν οι μονομερείς αποφάσεις που έχει πάρει η διοίκηση για το ωράριο και τις περικοπές. Γι’ αυτά επανέλαβαν ότι θεωρούν ότι είναι διευθυντικό τους δικαίωμα και ότι εμμένουν σε όλα αφήνοντας ένα μικρό παράθυρο για τα πούλμαν του διοικητικού μεγάρου. Σε ότι αφορά το θέμα της συλλογικής σύμβασης εργασίας επανέλαβαν ότι κατ’ αυτούς η συλλογική σύμβαση θα πρέπει να υπηρετεί το στόχο της μείωσης του μισθολογικού κόστους. Μίλησαν μάλιστα και για εξοικονόμηση 300 εκατομμυρίων € τα επόμενα πέντε χρόνια. Τέλος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Τσαμάζ άφησε να αιωρείται ότι μπορεί να προωθηθεί και για υπαλλήλους του ΟΤΕ που προσλήφθηκαν μετά το 2005 ένα ανάλογο πρόγραμμα στοχευμένων απολύσεων με αυτό της COSMOTE Παράλληλα μας είπαν ότι προωθείται μια οργανωτική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του ΟΤΕ και ότι όταν είναι έτοιμοι θα καλέσουν την ομοσπονδία για διαβούλευση. Ενημερωθήκαμε επίσης ότι τις επόμενες μέρες κλιμάκιο των Γερμανών μετόχων θα επισκεφθεί τον Υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου με ανοιχτή ατζέντα. Τα θέματα τα οποία φαίνεται ότι θέλουν να προχωρήσουν είναι η χρηματοδότηση του ΟΠΑΚΕ και η προώθηση των κινήτρων εξόδου που μας είχαν παρουσιάσει πριν δύο περίπου μήνες (αφορά συναδέλφους που έχουν συμπληρώσει ή που με κάποια εξαγορά συμπληρώνουν προϋποθέσεις συνταξιοδότησης). Για να μην τους αδικήσουμε θα πρέπει να πούμε ότι μας είπαν πως είναι στις προθέσεις τους να πάρουν μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η ΕΕΤΤ, ο ανταγωνισμός, η CYTA και γενικά για το θέμα της φυγόκεντρης τάσης των συνδρομητών προς τους εναλλακτικούς παρόχους.
Συνάδελφοι όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι η διοίκηση του ΟΤΕ το επόμενο
διάστημα θα σκληρύνει τη στάση της. Σήμερα γίνεται περισσότερο σαφές ότι οι αυτό που έγινε στην COSMOTE δεν είχε στόχο μόνο την αύξηση των κερδών των μετόχων. Είχε σα στόχο και την τρομοκράτηση των εργαζόμενων σε όλο τον όμιλο. Είναι σαφές ότι η διοίκηση θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει στο έπακρο το ευρύτερο περιβάλλον της κρίσης προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της. Είναι επίσης σαφές ότι η κυβέρνηση είναι στο ίδιο μήκος κύματος και αυτό εκφράστηκε στην επιστολή που έστειλε ο κ. Παπακωνσταντίνου και στον ΟΤΕ. Τέλος είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι η έλευση των Γερμανών και η συνάντησή τους με τον Υπουργό Οικονομικών θα εντείνει τις πιέσεις που ασκούνται. Στη συνάντηση αυτή κατά πάσα πιθανότητα θα ζητήσουν νομοθετικές παρεμβάσεις για μισθολογικά και εργασιακά μας δικαιώματα. Εκτός αυτών τις μέρες αυτές ο ημερήσιος τύπος οργιάζει και δημοσιεύονται σενάρια πώλησης και νέου πακέτου μετοχών,
Συνάδελφοι αυτή είναι η κατάσταση και θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Αν δεν υψώσουμε τώρα το ανάστημά μας δυνατά και σταθερά απέναντι σε όλα αυτά αύριο δεν θα προλαβαίνουμε να μετράμε τις σφαλιάρες που θα τρώμε. Τέλος δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι για όλα αυτά βασική ευθύνη έχει η κυβέρνηση που μας έβαλε κάτω από τη μπότα της τρόικας. Και σ’ αυτό το ευρύτερο μέτωπο τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Αυτή την περίοδο κάποιοι πανηγυρίζουν για τη μεγάλη όπως λένε επιτυχία της κυβέρνησης για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους και για τη μείωση 1% του επιτοκίου που πληρώνει η χώρα. Κρύβουν όμως το ότι αυτό γίνεται για να διασφαλιστούν για άλλη μια φορά οι δανειστές και οι τοκογλύφοι. Κρύβουν το ότι η επιμήκυνση της αποπληρωμής σημαίνει και επιμήκυνση – για πόσα άραγε χρόνια ακόμη – των μέτρων και για λήψη και άλλων ακόμη χειρότερων. Κρύβουν ακόμη ότι παρά τη μείωση του επιτοκίου οι τόκοι που θα πληρώσουμε θα είναι περισσότεροι λόγω της επιμήκυνσης. Δεν το κρύβουν και ωμά μας λένε ότι θα εκποιήσουν ότι βρούνε μπροστά τους. Τέλος τις ώρες που γράφονται αυτές οι γραμμές μαγειρεύεται στη σύνοδο κορυφής το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας το οποίο έχει στόχο τη Συνταγματοποίηση των πολιτικών του νεοφιλελευθερισμού. Δεν θα σταματήσουμε να φωνάζουμε ότι αυτό που απαιτείται είναι η μέγιστη δυνατή συσπείρωση εργαζομένων, ανέργων, μικρομεσαίων, αγροτών και νεολαίας με στόχο την αντίσταση στις επιταγές της κυβέρνησης και της τρόικας και στην προβολή μιας εναλλακτικής πρότασης διεξόδου από την κρίση που στο επίκεντρό της θα έχει την κοινωνία και τα δικαιώματά της και όχι το πώς θα πάρουν οι δανειστές και οι τοκογλύφοι τα λεφτά τους και τα κέρδη τους.

 

blogger templates | Make Money Online