Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας: Διεκδίκηση με δήθεν διαπραγμάτευση

Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας: Διεκδίκηση με δήθεν διαπραγμάτευση

Ξεκινά σήμερα με πρόσκληση της ΓΣΕΕ προς τους εργοδοτικούς φορείς (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ), αλλά και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), που με κυβερνητική απόφαση αναγορεύτηκε σε ισότιμο και προνομιούχο συνομιλητή, η συζήτηση για την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Συζήτηση που επιχειρείται να γίνει κάτω από αρνητικές συνθήκες για τους εργαζόμενους και σε ένα πεδίο διαπραγμάτευσης υπονομευμένο εκ των προτέρων από τη μνημονιακή κυβέρνηση και την Τρόικα, με προδιαμορφωμένους όρους και προσπάθεια προδιαγεγραμμένων αποτελεσμάτων σε όφελος των εργοδοτών.
Σε αυτό το αρνητικό και δυσμενές περιβάλλον η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αντί να αναπτύξει την πιο έντονη κινητικότητα για να διαμορφώσει όρους μάχης και πραγματικής διεκδίκησης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, περιορίστηκε για άλλη μια φορά σε πρακτικές, ρουτίνες χαμηλών τόνων και δημοσίων σχέσεων.
Δείχνει να αγνοεί ότι εδώ και τρία χρόνια από τη μία υπερεξοπλίστηκαν οι εργοδοτικές οργανώσεις και από την άλλη χτυπήθηκαν τα ίδια τα συνδικάτα σε τέτοιο βαθμό, που θα τα δυσκολέψει να υπερασπιστούν με αξιώσεις ακόμη και το θεσμικό τους ρόλο και πολύ περισσότερο στο επίπεδο της τριτοβάθμιας οργάνωσης.
Δείχνει να αγνοεί ότι τα μνημόνια μάς επέστρεψαν σήμερα στην αρχή του 19ου αιώνα, στην εποχή πριν τη θεσμοθέτηση του εργατικού δικαίου, που αποκλειστικός παράγοντας διαμόρφωσης των όρων εργασίας ήταν η ατομική σύμβαση.
Απέναντι σε αυτές τις συνθήκες η ΓΣΕΕ χρειάζεται μια επεξεργασμένη τακτική μάχης και πραγματικής διεκδίκησης με πρώτο αναγκαστικό βήμα, να καταστήσει σαφές προς όλους τους εργαζόμενους ότι ο αγώνας για τη διεκδίκηση της ΕΓΣΣΕ θα είναι ένας σκληρός αγώνας, που πρέπει να οργανωθεί με νέους ταξικούς όρους.
Θα πρέπει να εξασφαλίσει την εμπλοκή όλων των εργαζομένων και των συνδικάτων σε ένα αποφασιστικό κίνημα, που η μάχη των συλλογικών συμβάσεων θα συγκεντρώνει όλες μας τις δυνάμεις, θα πάρει πολιτικά χαρακτηριστικά ανατροπής των μνημονιακών πολιτικών.
Η Αυτόνομη Παρέμβαση για όλους αυτούς τους λόγους αρνήθηκε να συμμετάσχει στην πρώτη συζήτηση με τις εργοδοτικές οργανώσεις, διεκδικώντας από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να αλλάξει ρότα, να εγκαταλείψει τη γραμμή των χαμηλών τόνων, προτείνοντας αντί αυτών την άμεση συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΓΣΕΕ, προκειμένου να επεξεργαστεί μια συνολική στρατηγική προετοιμασίας και πραγματικής διεκδίκησης της ΕΓΣΣΕ.
Τέλος, καλούμε τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΠΑΜΕ που έμειναν στη συνάντηση, να εγκαταλείψουν αυτή την προσχηματική και ατελέσφορη τακτική και να επαναπροσδιορίσουμε όλοι μαζί, με νέους όρους, τη διεκδίκηση υπογραφής Ε. Σ. Σ.Ε.
25-4-2013

 

blogger templates | Make Money Online