Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Παρέμβαση του Γιάννη Δούκα μέλους του Δ.Σ. της ΓΣΕΕ στην περιφερειακή σύσκεψη των εργατικών κέντρων Θεσσαλίας, Στερεάς και Εύβοιας στη Λαμία 29/10/2013


 
Παρέμβαση του Γιάννη Δούκα μέλους του Δ.Σ. της ΓΣΕΕ
στην περιφερειακή σύσκεψη των εργατικών κέντρων
Θεσσαλίας, Στερεάς και Εύβοιας στη Λαμία 29/10/2013
 
Όλοι στην απεργία ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ 6/11/2013
Η ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής το ενοποιητικό σύνθημα όλων

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Το καταστροφικό έργο που ξεκίνησε πριν από τρεισήμισι χρόνια με την ένταξη της χώρας στους μηχανισμούς της τρόικας συνεχίζεται. Τα χρόνια αυτά οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι ήταν αυτοί που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος με απολύσεις, με μειώσεις μισθών και συντάξεων, με αύξηση των ορίων ηλικίας και των απαιτούμενων χρόνων για σύνταξη, με την κατεδάφιση του εργατικού δικαίου, με την αλλαγή του πλαισίου των συλλογικών συμβάσεων με τη συνεχή αύξηση της φορολογίας.

Τον προηγούμενο μήνα είχαμε 12.500 απολύσεις στο Δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία, στην εκπαίδευση, στους ΟΤΑ. Εκτός από αυτό καθ’ εαυτό το θέμα των απολύσεων υπάρχει ευρύτερο θέμα με όλους τους τομείς στους οποίους έγιναν αυτές οι απολύσεις. Υπάρχει θέμα με τις απολύσεις στα Πανεπιστήμια. Υπάρχει θέμα με το νέο Λύκειο το οποίο γίνεται πιο άδικο και κυρίως μετατρέπεται σε ένα διαρκές εξεταστικό κέντρο που σπρώχνει ολοένα και περισσότερο τα νέα παιδιά στην ιδιωτική εκπαίδευση. Υπάρχει θέμα με τα νοσοκομεία που έκλεισαν και με τις υπό – συγχώνευση όπως λένε – συρρίκνωση και κλείσιμο επί της ουσίας των υπαρχουσών δομών υγείας του ΙΚΑ που ανήκουν πλέον στον ΕΟΠΥΥ. Οι πολιτικές αυτές όλους αυτούς που μέχρι τώρα εξυπηρετούνταν απ’ αυτά τα νοσοκομεία, απ’ αυτές τις δομές που κλείνουν τους σπρώχνουν στα ιδιωτικά εξεταστικά και ιατρικά κέντρα και τους αναγκάζουν να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για ζητήματα της υγείας τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τις όποιες κοινωνικές δομές υπάρχουν στους ΟΤΑ και σήμερα καταργούνται.

Τα κοινωνικά αγαθά ιδιωτικοποιούνται. Ακόμη και το νερό είναι υπό ιδιωτικοποίηση και στη γεωγραφική επικράτεια που καλύπτουν τα εργατικά κέντρα που εκπροσωπούνται στη σύσκεψη υπάρχουν επιχειρήσεις που απειλούνται με λουκέτο ή με ιδιωτικοποίηση ή με συρρίκνωση του έργου τους όπως η ΛΑΡΚΟ, η ΕΑΒ, τα αμυντικά συστήματα, με τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις αυτές – και όχι μόνο αυτοί – να βρίσκονται κάτω από την απειλή της απόλυσης ή της «διαθεσιμότητας» ή της «κινητικότητας».

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση άνοιξε θέμα ασφαλιστικού με παλιές αλλά και νέες επαπειλούμενες ρυθμίσεις για τις συντάξεις και τα εφ’ άπαξ ενώ ταυτόχρονα συνεχίζονται τα χαράτσια της εφορίας και έχουμε φτάσει να πληρώνουμε ενοίκιο στο δικό μας το σπίτι και σε λίγο καιρό θα πληρώνουμε ακόμη και για τα χωράφια.

Την ερχόμενη Κυριακή 3/11 εφαρμόζεται για πρώτη φορά η απόφαση της κυβέρνησης για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων επτά Κυριακές το χρόνο.

Για όλα τα παραπάνω έχει εξαγγελθεί η απεργιακή κινητοποίηση ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για τις 6/11. Έχει γίνει μια μεγάλη συζήτηση τόσο για το θέμα της προετοιμασίας των κινητοποιήσεων όσο και για τις μορφές και το περιεχόμενο.

Ασφαλώς και υπάρχει θέμα προετοιμασίας των κινητοποιήσεων. Για μας καλή είναι η σύσκεψη αυτή όμως δεν αρκεί. Η ΓΣΕΕ οφείλει να πραγματοποιεί τέτοιες συσκέψεις αφ’ ενός σε πιο συχνούς ρυθμούς και αφ’ ετέρου σε περισσότερους χώρους. Δεν αρκούν κατά τη γνώμη μας μόνο οι τέσσερεις τέσσερις περιφερειακές συσκέψεις που πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα. Για μας αν ήταν δυνατόν θα έπρεπε να προηγηθούν της απεργίας συσκέψεις και συγκεντρώσεις σε κάθε νομό σε κάθε εργατικό κέντρο, με τα πρωτοβάθμια σωματεία του νομού και ανοιχτές σε όλους τους εργαζόμενους. Συσκέψεις με όλες τις ομοσπονδίες. Θα έπρεπε να προηγηθούν πολιτικές πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις ανάδειξης όλων των θεμάτων που μας απασχολούν από την ανεργία και τις απολύσεις έως τις ιδιωτικοποιήσεις, το ασφαλιστικό ή την κατάργηση της Κυριακής αργίας.

Από την άλλη μεριά και σε ότι αφορά το πλαίσιο των διεκδικήσεων εμείς νομίζουμε ότι το ενοποιητικό σύνθημα για όλα τα θέματα και για όλους τους αγώνες που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι η ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής.

Τέλος και σε ότι αφορά τις μορφές υποστηρίζουμε ότι απαιτείται ένας αγώνας διαρκείας, όπου θα είναι καθορισμένο το παραπάνω πλαίσιο διεκδίκησης, δεν θα υπάρχουν τεράστια κενά μεταξύ των κινητοποιήσεων και η κάθε κινητοποίηση θα έχει σύνδεση με την προηγούμενη και θα αποτελεί προπομπό και προετοιμασία της επόμενης. Μέχρι την τελική νίκη.

Παρά τις όποιες κριτικές προσεγγίσεις έχουμε όλοι – και έχουμε κι’ εμείς πολλές –για την ηγεσία της ΓΣΕΕ, για την προετοιμασία της απεργίας ή για οτιδήποτε άλλο καλούμαστε να βγούμε από αύριο σε όλους τους χώρους δουλειάς και να καλέσουμε τους συναδέλφους σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση της 6/11 τονίζοντας, όπως προαναφέραμε,  ότι το ενοποιητικό στοιχείο για όλα τα θέματα, για όλες τις κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι η ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής.

Γιατί το σταμάτημα των απολύσεων, των «διαθεσιμοτήτων», της «κινητικότητας», της αύξησης του ορίου των ομαδικών απολύσεων, των συνεχών παρεμβάσεων και της κατεδάφισης του ασφαλιστικού, των ιδιωτικοποιήσεων, των λουκέτων ή της συρρίκνωσης του έργου επιχειρήσεων όπως αυτές που αναφέραμε περνάει μέσα από την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής.

Γιατί οι αρνητικές αλλαγές που συντελούνται στο χώρο της παιδείας, της υγείας και των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών αντιμετωπίζονται μόνο με την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής.

Γιατί η επαναφορά του πλαισίου των συλλογικών συμβάσεων, το σταμάτημα της φοροκαταιγίδας και η κατάργηση της Κυριακής αργίας αντιμετωπίζονται μέσα από την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής.

Γιατί όλα αυτά που μας απασχολούν αντιμετωπίζονται μόνο με την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής και των μνημονίων.

Με την ευκαιρία να αναφέρουμε ότι η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση την Κυριακή 3/11 και συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Η κινητοποίηση αυτή πρέπει να στηριχτεί και από τη ΓΣΕΕ και απ’ όλους μας.

 Όλοι στην απεργία της 6/11/2013
Όλοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

 

blogger templates | Make Money Online