Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΟΤΕ ΚΑΙ COSMOTE - ΤΥΧΑΙΟ, ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ!


Η διοίκηση του ΟΤΕ εξαπέλυσε μια τεράστια επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους του ΟΤΕ και της COSMOTE. Για την COSMOTE εξήγγειλε 120 απολύσεις – ενώ είναι πολύ περισσότερες – γιατί δεν συμπεριλαμβάνονται αυτοί που θα απολυθούν από τις θυγατρικές εταιρείες «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» και «e value». Τις απολύσεις τις βαφτίζει εθελούσια έξοδο ενώ εκβιάζει δίνοντας πρόσθετη αποζημίωση σε όσους δεχθούν να φύγουν «οικειοθελώς» προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι όσοι δεν δεχθούν θα απολυθούν λαμβάνοντας μόνο τη νόμιμη αποζημίωση.

Για τους εργαζόμενους του ΟΤΕ αποφάσισε μονομερώς να αυξήσει τις ώρες εργασίας τους. Το ωράριο που ισχύει είναι 7 ώρες και 42 λεπτά και ισχύει από τη δεκαετία του ’70. Αποφάσισε επίσης να περικόψει οικονομικές παροχές σε τμήματα του προσωπικού οι οποίες είχαν χορηγηθεί με αποφάσεις της διοίκησης αλλά και άλλες καταστρατηγώντας παράνομα όρους συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Η μόνη άποψη που αποδέχεται η διοίκηση είναι η μείωση του εργατικού κόστους και της αύξησης των κερδών ή πιο κομψά η μη μείωσή τους. Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι η COSMOTE στην οποία προχωράνε σε απολύσεις έχει χαρακτηριστεί από τους ίδιους σαν το στολίδι του ομίλου, σαν εταιρεία «πρότυπο», είναι η εταιρεία στον κλάδο με το μικρότερο εργασιακό κόστος, είναι η πρώτη σε κίνηση Πανελλαδικά και είναι η εταιρεία στην οποία ο κ. Τσαμάζ αναδείχθηκε καλύτερος manager το 2010.

Σε ότι δε αφορά τον ΟΤΕ παρά τα όποια προβλήματά του το 2010 παρουσίασε κέρδη εκατομμυρίων €, ήταν μία από τις πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις και κατέβαλλε έκτακτη φορολογική εισφορά στο δημόσιο πάνω από 200 εκατομμύρια €. Ακόμη και για το τέταρτο τρίμηνο του 2010 που παρουσιάζεται ελλειμματικό κατέβαλλε στο ΙΚΑ το ποσό των 130 εκατ. € περίπου από υποχρεώσεις του για την εθελούσια του 2005. Τέλος είχε πολύ καλύτερες αποδόσεις απ’αυτές της Deutsche Telekom η οποία το τέταρτο τρίμηνο είχε ζημιές 582 εκατ. €.

Σίγουρα ο πρώτος λόγος της επίθεσης είναι τα κέρδη όμως δεν είναι μόνο αυτός.

Οι απολύσεις στην COSMOTE εκτός από το ότι πετάνε στο δρόμο 120 εργαζόμενους αποτελούν το όχημα με το οποίο η διοίκηση Τσαμάζ επιχειρεί να εκβιάσει όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ πριν τη μεγάλη αντεργατική επίθεση που θα επακολουθήσει. Από την άλλη πλευρά είναι και η πρόβα τζενεράλε για την κυβέρνηση για την απαρχή απολύσεων σε όλο το φάσμα του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Σε ότι αφορά τον ΟΤΕ είναι η κατ’ αρχήν υλοποίηση των κατευθύνσεων που έθεσε ο Υπουργός Οικονομίας κ. Παπακωνσταντίνου στους διοικητές των εισηγμένων κερδοφόρων ή μη δημόσιων επιχειρήσεων για περικοπή μισθολογικών δικαιωμάτων. Η συνέχεια και σε συνδυασμό με τον ωμό εκβιασμό που επιχειρείται με τις απολύσεις στην COSMOTE θα είναι πολύ χειρότερη. Η διοίκηση Τσαμάζ έχει δείξει από νωρίς τα δόντια της και η άκαμπτη στάση της στην όποια πρόταση κατατέθηκε κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης στο Υπουργείο δείχνει ότι δεν έχει σκοπό να σταματήσει αν δεν τη σταματήσουμε εμείς.

Με βάση τα παραπάνω αυτό που απαιτείται είναι η ένταση και η κλιμάκωση του αγώνα σε όλο τον όμιλο και ο συντονισμός με άλλα τμήματα της μισθωτής εργασίας και όχι μόνο που πλήττονται.

Τέλος ειδικά οι εργαζόμενοι στην COSMOTE έχουν ανάγκη τη συμπαράσταση όλων των πολιτικών και κοινωνικών φορέων ώστε να μπει φραγμός στις απολύσεις στην COSMOTE και στις θυγατρικές της οι οποίες αν περάσουν θα σημάνει απολύσεις παντού

Γιάννης Δούκας
μέλος της Ε.Ε. της ΟΜΕ - ΟΤΕ


* Δημοσιεύτηκε στην ΕΠΟΧΗ στις 6-3-2011

 

blogger templates | Make Money Online