Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΟΜΕ – ΟΤΕ Πέμπτη 20/6/2013 - Αντιστεκόμαστε στο Λουκέτο της ΕΡΤ – Αντιστεκόμαστε στις απολύσεις



Συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΟΜΕ – ΟΤΕ Πέμπτη 20/6/2013
Αντιστεκόμαστε στο Λουκέτο της ΕΡΤ – Αντιστεκόμαστε στις απολύσεις
Στο Δ.Σ. της ομοσπονδίας που έγινε την Πέμπτη 20/6/2013 τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι εξελίξεις στης ΕΡΤ, η έγκριση της συλλογικής σύμβασης εργασίας που υπογράφηκε πρόσφατα για τα θεσμικά θέματα, η πρόθεση της διοίκησης να χορηγήσει BONUS, η ΟΤΕ TV και η προοπτική του Ταμείου Αρωγής.
Ως γνωστόν η κυβέρνηση στις 11/6/2013 αποφάσισε το κλείσιμο της ΕΡΤ και την απόλυση των 2656 εργαζόμενων σ’ αυτήν. Η Αγωνιστική Συνεργασία από την πρώτη στιγμή που έγιναν γνωστές οι κυβερνητικές προθέσεις βρέθηκε στην πρώτη γραμμή στην προσπάθεια αντίστασης σ’ αυτές τις επιλογές και στάθηκε αλληλέγγυα στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ.
Δέκα μέρες μετά η κατάσταση δεν είναι καλύτερη από όταν ξεκίνησε, η ΕΡΤ συνεχίζει να μην εκπέμπει σήμα οι εργαζόμενοι είναι υπό απόλυση και οι κυβερνητικοί εταίροι στις τοποθετήσεις τους δεν αναφέρονται στην ΕΡΤ αλλά γενικά σε κάποιο δημόσιο φορέα και λείπει παντελώς η αναφορά στους εργαζόμενους τους οποίους θεωρούν απολυμένους.
Στη φάση που βρίσκεται το θέμα θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ χρειάζονται σήμερα περισσότερο από ότι τις προηγούμενες ημέρες την κινητοποίηση και τη συμπαράσταση όλων και την καθημερινή μας παρουσία στο ραδιομέγαρο και όπου αλλού υπάρχει κινητοποίηση.
Στην πορεία του όλου θέματος καθοριστικός ήταν ο ρόλος και της διοίκησης του ΟΤΕ. Η ομοσπονδία μόλις έγινε γνωστό το τι πάει να γίνει κινητοποιήθηκε και ήταν πολλοί οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ που έτρεξαν στα σημεία εκείνα που περνάνε τα ραδιοτηλεοπτικά κυκλώματα προκειμένου να εμποδιστεί το κόψιμο του σήματος. Ωστόσο η μάχη με την τεχνολογία ήταν άνιση καθώς τα κυκλώματα σήμερα μπορούν να κοπούν από απομακρυσμένα σημεία – ακόμη και εκτός Ελλάδος – με ένα υπολογιστή. Έτσι η διοίκηση του ΟΤΕ παίζοντας το ρόλο του χωροφύλακα εκτέλεσε άμεσα τις επιθυμίες και εντολές της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα υπερέβαλε εαυτόν και αρνήθηκε να χορηγήσει τις τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις που ζήτησε για τα γραφεία της η ομοσπονδία των εργαζομένων της ΕΡΤ (ΠΟΣΠ – ΕΡΤ).
Το θέμα της ΕΡΤ, το μαύρο που σκέπασε όλες τις τηλεοράσεις στην Ελλάδα δείχνει εκτός των άλλων τη δύναμη που έχει όποιος έχει τον έλεγχο του ΟΤΕ. Μπορεί αυτή τη φορά η διοίκηση να λειτούργησε με τον τρόπο αυτό σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση. Τίποτε όμως δεν θα εμποδίσει τη Deutsche Telekom ή τον οποιοδήποτε ιδιώτη έχει τον έλεγχο του ΟΤΕ να λειτουργήσει με παρόμοιο τρόπο σε κάποια άλλη περίπτωση βυθίζοντας τη χώρα σε τηλεπικοινωνιακό σκοτάδι. Αυτό όπως λέγαμε κάποτε είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας και εθνικής ασφάλειας και δεν μπορεί να το έχει στα χέρια του ο οποιοσδήποτε ιδιώτης.
Το λουκέτο στην ΕΡΤ και οι απολύσεις των εργαζομένων της προχωρά μετά την υπογραφή της πράξης νομοθετικού περιεχομένου. Θα πρέπει να πούμε ότι αυτή δεν αφορά μόνο την ΕΡΤ αλλά δεκάδες αν όχι περισσότερους οργανισμούς και επιχειρήσεις του δημόσιου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα που μπορούν με μια υπογραφή να έχουν την ίδια τύχη. Για το λόγο αυτό απαιτείται η οργανωμένη και συνεχής αντίσταση και αντίδραση για την κατάργηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου. Κάτι όμως το οποίο δυστυχώς με ευθύνη των δυνάμεων της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ δεν το βλέπουμε.
Στις αρχές του μήνα υπεγράφη η συλλογική σύμβαση εργασίας που επανέφερε σε ισχύ όλα τα θεσμικά ζητήματα που είχε καταργήσει το δεύτερο μνημόνιο. Εμείς ψηφίσαμε υπέρ της σύμβασης αυτής, τη θεωρούμε ως μια σύμβαση η οποία δεν προσφέρεται ούτε για πανηγυρισμούς ούτε για αναθέματα και η θέση μας αναλυτικά έχει αναρτηθεί στο blog.
Ενημερωθήκαμε ότι η διοίκηση σκοπεύει να χορηγήσει bonus στο προσωπικό. Το Bonus θα έχει διαβαθμίσεις με βάση το βαθμό αξιολόγησης και τη στάθμη ευθύνης. Η δική μας άποψη είναι ότι το ποσό που θέλει η διοίκηση να χορηγήσει ως bonus θα πρέπει να δοθεί σε όλο το προσωπικό του οποίου έχει μειωθεί ο μισθός του λόγω της σύμβασης του 2011 κατ’ αναλογία του ισχύοντος μισθολογίου.
Έγινε ενημέρωση για την πορεία του θέματος ΟΤΕ TV μετά και την τελευταία συνάντηση με τη διοίκηση στις 18/6. Δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτε από τη δημόσια τοποθέτησή μας την ίδια ημέρα η οποία είναι ανηρτημένη στο blog.
Συστήθηκε διαπαραταξιακή επιτροπή η οποία θα ασχοληθεί με την πορεία του ταμείου Αρωγής. Η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ έχουν διακηρύξει τη θέση τους η οποία είναι η μετατροπή του ταμείου Αρωγής σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Κατά τη γνώμη μας η μετατροπή του ταμείου σε ΝΠΙΔ όχι μόνο δεν λύνει κανένα πρόβλημα αλλά αντίθετα θα δημιουργήσει καινούρια. Το πρόβλημα του ταμείου έχει να κάνει με τις πολιτικές που ασκήθηκαν από την ίδρυσή του το 1963 μέχρι σήμερα και με τα νέα που προστέθηκαν με το κούρεμα των ομολόγων. Το ταμείο σήμερα δίνει σχεδόν όλα του τα μηνιαία έσοδα για την αποπληρωμή των δανείων της εθελούσιας του 2005 (η μετατροπή σε ΝΠΙΔ δεν σημαίνει ότι τα δάνεια αυτά διαγράφονται αλλά μεταφέρονται στο νέο φορέα) και τα όποια αποθεματικά του έχουν αποδεκατιστεί από το κούρεμα των ομολόγων για το οποίο να θυμίσουμε ότι η μεν ΔΑΚΕ το ψήφισε η δεν ΠΑΣΚΕ απείχε από τη σχετική ψηφοφορία. Το πρόβλημα του ταμείου δεν λύνεται με τη μετατροπή του σε ΝΠΙΔ αλλά με την εξεύρεση νέων πόρων και αυτό είναι που θα πρέπει να διεκδικήσουμε.
Η καθημερινή παρουσία στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ είναι απαραίτητη
Όχι στο λουκέτο της ΕΡΤ
Όχι στις απολύσεις

 

blogger templates | Make Money Online