Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Βρώμικες διευκρινίσεις του ΣτΕ σε βάρος των εργαζομένων της ΕΡΤ


αναδημοσίευση από το www.iskra.gr
 
ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΕΡΤ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΤΕ!
 
Νέες διευκρινίσεις έδωσε σήμερα Τρίτη (18/6) ,το Συμβούλιο της Επικρατείας, σχετικά με την επίμαχη προσωρινή διαταγή του κ. Μενουδάκου, οι οποίες ξεκαθαρίζουν πως οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ είναι απολυμένοι και δεν πρόκειται να τους καταβληθεί μισθός.

Με το που έγινε γνωστή η απόφαση του ΣτΕ για την ΕΡΤ, το βράδυ της Δευτέρας 17/6, πολλοί από τους απολυμένους εργαζόμενους, που ήταν στην Αγία Παρασκευή, έκαναν λόγο για δικαίωση.
Όταν όμως κατάλαβαν ότι με την απόφαση του ΣτΕ, η ΕΡΤ ανοίγει μέχρι να κλείσει, άρχισαν να μουδιάζουν παρ'όλο που παρέμειναν στις αγωνιστικές επάλξεις, αφού γνώριζαν πως ο αγώνας πρέπει να κλιμακωθεί, για την πλήρη απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και του νομοσχεδίου για τη δήθεν "εξυγίανση" της ΕΡΤ, μέχρι την ανατροπή της κυβέρνησης Σαμαρά!
Δεν ήταν μάλιστα λίγοι αυτοί που μιλούσαν για σκωτσέζικο ντους, αφού γινόταν σαφές ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάρει πίσω τις απολύσεις!Οι συνελεύσεις των εργαζόμενων το βράδυ της Δευτέρας και το πρωϊ της Τρίτης ολοκληρώθηκαν με αποφάσεις συνέχισης των αγώνων για ζωντανή και δημόσια τηλεόραση και παραμονής στο ραδιομέγαρο.

Κοινή ήταν άλλωστε η διαπίστωση, ότι η απόφαση του προέδρου του ΣτΕ δεν έχει καμία αναφορά στα εργασιακά θέματα των υπαλλήλων της ΕΡΤ.

Σύμφωνα ,μάλιστα, με τις διευκρινήσεις που έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣτΕ μετά την έκδοση της απόφασης, υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να αρχίσει η μετάδοση προγράμματος σε μεταβατικό στάδιο από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο αρμόδιος υπουργός που είναι ο Γιάννης Σουρνάρας(!), θα πρέπει να μεριμνήσει για την εφαρμογή της απόφασης.

Νομικά αλλά και πρακτικά προβλήματα,λοιπόν, ανέκυψαν από τη προσωρινή διαταγή του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Κ.Μενουδάκου για την ΕΡΤ. Την Τρίτη, από πλευράς του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου δόθηκαν ορισμένες εξηγήσεις-ερμηνείες για την επίμαχη προσωρινή διαταγή.

Κατ' αρχάς επισημάνθηκε ότι ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας και ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Σ.Κεδίκογλου θα πρέπει άμεσα να ορίσουν το προσωπικό για την προσωρινή λειτουργία της κρατικής τηλεόρασης.

Το προσωπικό αυτό (που θα έχει κατά έναν τρόπο τη μορφή προσωπικού ασφαλείας) θα προσληφθεί με σύμβαση έργου ή με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Το αν αυτό το προσωπικό θα προέρχεται από το απολυμένο προσωπικό της ΕΡΤ, ή από άλλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού ή δημόσιου φορέα, αυτό θα καθοριστεί από τους δύο συναρμόδιους υπουργούς. Το προσωπικό αυτό θα λειτουργήσει την κρατική ραδιοτηλεόραση στο σύνολό της (ΝΕΤ-ΕΤ1-ΕΤ3, ραδιόφωνα, κ.λπ.).

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 3 της απόφασης των δύο υπουργών που αφορά την κατάργηση της ΕΡΤ, όλοι οι εργαζόμενοι από την ημερομηνία της απόφασης (11 Ιουνίου) είναι απολυμένοι και, όπως είναι φυσικό, δεν θα τους καταβληθεί μισθός.

Παράλληλα, οι δύο υπουργοί θα πρέπει να ορίσουν και τον διαχειριστή της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, ο οποίος θα «στρώσει τον δρόμο» για τη λειτουργία της νέας ΕΡΤ, όπως την προβλέπει το νομοσχέδιο, που έχει δοθεί στη δημοσιότητα.

Αυτός ο διαχειριστής, λοιπόν, θα κρίνει ποιος είναι ο αναγκαίος αριθμός προσωπικού (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί υπάλληλοι, κ.λπ.) για τη λειτουργία της νέας ΕΡΤ, ενώ θα καθορίσει και τον αριθμό και τα πρόσωπα που θα επαναπροσληφθούν, όπως και εκείνα που θα απολυθούν.

Επίσης, ξεκαθαρίστηκε ότι δεν προβλέπεται μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα να εκδοθεί απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ επί του αιτήματος της ΠΟΣΠΕΡΤ για την έκδοση απόφασης αναστολής. Πάντως, δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να εκδοθεί μέσα στην εβδομάδα απόφαση επί του αιτήματος της ΠΟΣΠΕΡΤ για έκδοση αναστολής, εάν προκύψουν νέα σημαντικά δεδομένα που ανατρέπουν τον σημερινό χάρτη στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

Για το γεγονός ότι δεν έχει επανέλθει ακόμα το σήμα της ΕΡΤ, διευκρινίστηκε ότι δεν προβλέπεται δικονομικά κάποια ενέργεια του κ. Μενουδάκου. Αντίθετα, όμως, μπορεί η ΠΟΣΠΕΡΤ να προσφύγει εγγράφως στον πρόεδρο του ΣτΕ για το επίμαχο ζήτημα, δηλαδή τη μη εκτέλεση της προσωρινής διαταγής του. Στην τελευταία αυτή περίπτωση θα εξετασθεί τι δικονομικές δυνατότητες έχει ο κ. Μενουδάκος για να κινηθεί, χωρίς να αποκλείεται και η εισαγγελική επίκληση.

Όμως, ορισμένοι σύμβουλοι Επικρατείας συνδύαζαν το άνοιγμα του σήματος της ΕΡΤ με την απόφαση των δύο συναρμοδίων υπουργών για την τοποθέτηση προσωπικού προσωρινής λειτουργίας της κρατικής τηλεόρασης. Μάλιστα, θεωρούσαν την καθυστέρηση της άρσης του «μαύρου» της ΕΡΤ δικαιολογημένη, καθώς, όπως έλεγαν, εκδόθηκε η προσωρινή διαταγή του κ. Μενουδάκου και δεν υπήρξε ο απαιτούμενος χρόνος.

Τέλος, οι δικαστές επανέλαβαν ότι η προσωρινή διαταγή του κ. Μενουδάκου δεν περιλαμβάνει τα τρία μουσικά σύνολα της ΕΡΤ και τους εργαζόμενους στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση», καθώς η τύχη τους θα καθοριστεί από τον διαχειριστή, που θα οριστεί από τους δύο συναρμόδιους υπουργούς.

 

 

blogger templates | Make Money Online