Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Η επιδρομή στο λογαριασμό νεότητας



Η επιδρομή στο λογαριασμό νεότητας

Ο λογαριασμός νεότητας είναι μια παροχή του ΟΤΕ προς τα παιδιά των υπαλλήλων του που ισχύει δεκαετίες και έχει βοηθήσει πολλά παιδιά τόσο στις σπουδές τους όσο και στο ξεκίνημα της οικογενειακής τους ζωής.
Το 2011 η διοίκηση του ΟΤΕ με μια μονομερή και αυθαίρετη απόφασή της μείωσε δραστικά αυτή την παροχή και στην καλύτερη των περιπτώσεων το παιδί  του νέου συναδέλφου θα πάρει από τον ΟΤΕ εκτός από το ποσό που έχει βάλει ο κάθε γονέας όλα τα χρόνια 3 τακτικούς μισθούς   μετά από 25 χρόνια με την προϋπόθεση ότι ο γονέας βάζει στο λογαριασμό κάθε μήνα 30 περίπου €. Για τους συναδέλφους που το 2011 ήταν ήδη στο λογαριασμό νεότητας υπάρχει μεταβατική περίοδος και το πριν διάστημα υπολογίζεται με τα παλαιά ισχύοντα και το μετά το 2011 με τα καινούρια.
Εκτός από την παρέμβαση της διοίκησης τα τελευταία χρόνια είχαμε και παρέμβαση των μνημονιακών κυβερνήσεων με τις οποίες αυξήθηκε και συνεχίζει να αυξάνεται η φορολογία.
Με το προηγούμενο καθεστώς υπήρχε το αφορολόγητο όριο των 12.000 € το παιδί του κάθε συναδέλφου έπαιρνε τις χορηγίες του ΟΤΕ σε δύο δόσεις μία στα 18 του χρόνια και μία στα 24 ή στα 25 και ο φόρος ήταν μηδενικός ή ελάχιστος.
Με την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου οι χορηγίες του ΟΤΕ φορολογούνται από το πρώτο € και επειδή θεωρήθηκαν εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα φορολογήθηκαν με 26%. Έτσι οι 12.000 € που έπαιρνε ένα παιδί ως προκαταβολή με το παλιό καθεστώς έγιναν 8.880 γιατί πληρώθηκε φόρος 3.120 €.
Σήμερα με το νέο φορολογικό νόμο η κυβέρνηση επιχειρεί για άλλη μια φορά να αυξήσει τη φορολογία. Με σχετικό άρθρο ορίζει ότι το ποσό που δικαιούται το κάθε παιδί από το λογαριασμό νεότητας φορολογείται σαν εισόδημα του γονέα και όχι σαν εισόδημα του ίδιου του παιδιού. Αυτό σημαίνει ότι το δικαιούμενο ποσό προστίθεται στο ετήσιο εισόδημα του γονέα και φορολογείται με το συντελεστή φορολόγησης που βρίσκεται ο κάθε συνάδελφος. Έτσι η φορολόγηση για κάποιους γίνεται 34% (32% φορολογικός συντελεστής και 2% ειδική εισφορά αλληλεγγύης) και για άλλους 44 ή 45 %.
Η απαράδεκτη και αντεργατική φορολογική επιδρομή των μνημονιακών κυβερνήσεων θα πρέπει κάποτε να τελειώνει. Έτσι όπως πάνε σε λίγο καιρό θα βάλουν φόρο ακόμη και στα μωρά που γεννιούνται.
Εμείς θεωρούμε ότι η φορολόγηση του λογαριασμού νεότητας θα πρέπει να επανέλθει στα αρχικά επίπεδα όταν ίσχυε το αφορολόγητο των μισθωτών και συνταξιούχων ή στη χειρότερη περίπτωση να υπάρξει μια μικρή φορολόγηση όπως αυτή των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων. Παράλληλα η ομηρία των 1.000 ίσως και πλέον συναδέλφων που περιμένουν από την αρχή του χρόνου θα πρέπει να τελειώνει. Τέλος κάποιος θα πρέπει επιτέλους να ξυπνήσει την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ στην ομοσπονδία μήπως και κάνουν καμιά κίνηση, μήπως γράψουν καμιά ανακοίνωση, μήπως η ομοσπονδία συναντήσει εν τέλει κανένα κυβερνητικό παράγοντα για το θέμα. Το θέμα του λογαριασμού νεότητας δεν λύνεται με παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Το θέμα θα προωθηθεί και θα λυθεί μόνο αν υπάρξει αντίδραση δημόσια και μεγάλη. Οι κατ’ ιδίαν συζητήσεις στα κομματικά γραφεία όχι μόνο δεν βοηθούν αλλά τραβάνε το θέμα προς τα πίσω.

 

blogger templates | Make Money Online