Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Η επίθεση στις συνδικαλιστικές ελευθερίες



Η επίθεση στις συνδικαλιστικές ελευθερίες

Ο νόμος 1264/82 για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες είναι ένας νόμος ορόσημο στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης και μαζί με το 1876/90 για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ήταν οι νόμοι εκείνοι στους οποίους ακούμπησαν οι εργαζόμενοι προκειμένου να οργανωθούν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.
Σήμερα ο 1876/90 για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις έχει κατακρεουργηθεί (αναφερόμαστε αναλυτικά σε άλλες στήλες) και η κυβέρνηση του μνημονίου έχει βάλει στο στόχαστρο και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.
Τα σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι εφιαλτικά και μας γυρίζουν πολλές δεκαετίες πίσω. Μερικά από τα μέτρα που επεξεργάζονται είναι ο τρόπος προκήρυξης των απεργιών, ο περιορισμός των συνδικαλιστικών ελευθεριών και η θεσμοθέτηση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Πιο συγκεκριμένα
·        Για την προκήρυξη απεργίας επιχειρούν να φέρουν με τον ίδιο ή παρεμφερή τρόπο το αλήστου μνήμης άρθρο 4. Θέλουν σε μια Πανελλαδικής εμβέλειας συνδικαλιστική οργάνωση η απεργία να αποφασίζεται από την πλειοψηφία των μελών πράγμα αδύνατο. Όλα τα σωματεία στον ΟΤΕ είναι Πανελλαδικής εμβέλειας και  έχουν μέλη σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Είναι ανέφικτη τόσο για πρακτικούς όσο και για λόγους κόστους η πραγματοποίηση γενικής  συνέλευσης του οποιουδήποτε σωματείου στον ΟΤΕ στην οποία να υπάρξει τέτοια συμμετοχή.
·        Επιχειρούν να μειώσουν την παρέμβαση των εργατικών εκπροσώπων βάζοντας ρήτρες του τύπου «δεν θα πρέπει να δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία της επιχείρησης». Ο συνδικαλιστής που οραματίζονται ξεφεύγει ακόμη και από τον κυβερνητικό συνδικαλιστή που έχουμε γνωρίσει και προδιαγράφουν ότι αποδεκτός θα είναι μόνο ο εργοδοτικός συνδικαλιστής.
·        Επιχειρούν να καταργήσουν την προστασία και την ελευθερία λόγου που έχουν σήμερα οι  εργατικοί εκπρόσωποι. Θέλουν να θεσμοθετήσουν τη δυνατότητα δυσμενούς μετάθεσης ή και απόλυσης του συνδικαλιστή που κατά την κρίση τους θα δημιουργήσει προβλήματα στην επιχείρηση. Ακόμη και μια απλή δήλωση θα μπορούσε να εκληφθεί ότι δημιουργεί πρόβλημα στην επιχείρηση πόσο μάλλον μια προωθημένη ενέργεια ή μια συγκεκριμένη συνδικαλιστική  δράση.
·        Επιχειρούν να μειώσουν τη δυνατότητα περιοδείας και επαφής των εργατικών εκπροσώπων με τους συναδέλφους στους χώρους δουλειάς.
Είναι καθαρό ότι δεν αρκούν στην κυβέρνηση όλα τα άλλα αντιδημοκρατικά μέτρα που έχει πάρει κατά καιρούς. Όλες οι απεργίες που πήγαν στα δικαστήρια μέχρι σήμερα κρίθηκαν παράνομες ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που είχαμε πάμπολλες περιπτώσεις επιστράτευσης των απεργών. Φαίνεται ότι αυτά δεν τους αρκούν και επιχειρούν να κόψουν την όποια δράση, την όποια αντίδραση βάζοντας φραγμούς στη συνδικαλιστική ελευθερία, στη συνδικαλιστική δράση βάζοντας στο στόχαστρο ακόμη και στην ελευθερία του λόγου. Δεν θα τους το επιτρέψουμε.

 

blogger templates | Make Money Online