Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Εκλογές ΕΕΤΕ-ΟΤΕ: Πολλά ψέματα είπατε.. ας πούμε και μια αλήθεια για την αναγνώριση των πτυχίων


Αθήνα 12-10-2017

Πολλά ψέματα είπατε.. ας πούμε και μια αλήθεια: 
για την αναγνώριση των πτυχίων

Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές στην ΕΕΤΕ-ΟΤΕ, είναι φυσικό να ανάβουν τα αίματα και να ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ όσων διεκδικούν την ψήφο των συναδέλφων. Πολύ περισσότερο που πλέον στο σωματείο μας – που κάποιοι το αποκαλούσαν στο παρελθόν ειρωνικά μονοπαραταξιακό – δραστηριοποιούνται και διεκδικούν την εκπροσώπησή τους εφτά (7) ψηφοδέλτια!
Δεν έχουμε κανένα λόγο να θέλουμε να αποφύγουμε την όποια αντιπαράθεση, αν και είμαστε πεισμένοι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων απεχθάνεται τις κοκορομαχίες και θα προτιμούσε σαφώς μια ψύχραιμη συζήτηση, σωστή αποτίμηση της κατάστασης και διατύπωση πειστικών και ρεαλιστικών προτάσεων.  Το πρόβλημα είναι ότι η αντιπαράθεση γίνεται τις περισσότερες φορές με τον λάθος τρόπο και για τον λάθος λόγο.
Διαβάζουμε λοιπόν στις τελευταίες ανακοινώσεις, καινοφανείς θεωρίες για το ποιος φταίει που πάρα πολλοί συνάδελφοι ενώ έχουν πτυχία και μεταπτυχιακούς τίτλους, δεν αμείβονται γι’ αυτά, δεν τους αναγνωρίζονται. Στην πρόσφατη αντιπροσωπευτική μας συνέλευση είχαμε την ευκαιρία να δούμε την κατάπληξη που προκάλεσε στους καλεσμένους η είδηση, ότι στον ΟΤΕ - στον leader των τηλεπικοινωνιών στην ΝΑ Ευρώπη – εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες εργαζόμενοι με πτυχία, αλλά και μεταπτυχιακούς τίτλους στις τηλεπικοινωνίες, στην πληροφορική, στην διοίκηση επιχειρήσεων, στο marketing και αλλού, αμείβονται ως απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης!! Ο ίδιος ο εργοδότης που επιφυλάσσει τέτοια αντιμετώπιση στο καλύτερα καταρτισμένο κομμάτι του προσωπικού του, αξιοποιεί στο έπακρο τις γνώσεις τους. Αν κάποιοι αναρωτιόμαστε γιατί δεν πραγματοποιούνται πλέον σεμινάρια (παρά μόνο φαιδρότητες του στυλ BC2X!), γιατί ο ΟΤΕ δεν επενδύει στην γνώση και την εκπαίδευση, αλλά την σνομπάρει και την απαξιώνει, η απάντηση μάλλον είναι απλή: Ο ΟΤΕ,  - με την συνενοχή της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΟΜΕ-ΟΤΕ – αφήνει το προσωπικό του να εκπαιδεύεται μόνο του, με δικά του έξοδα, στον δικό του προσωπικό χρόνο. Και μετά το αφήνει να ζει με τους ντροπιαστικούς μνημονιακούς μισθούς που εισήγαγε η τρέχουσα ΣΣΕ:  755€ μικτά για την ΔΕ κατηγορία. 815€ για την ΤΕ. Αν αναρωτιέστε γιατί φεύγουν άρον άρον οι νεοπροσληφθέντες συνάδελφοι εδώ είναι η απάντηση.
Όμως συναδέλφισσες και συνάδελφοι η μη αναγνώριση των πτυχίων δεν είναι φυσικό φαινόμενο ή θεομηνία.. Είναι συλλογική σύμβαση και έχει ονοματεπώνυμο. Στην ΣΣΕ του 1999 ο όρος 5 αναφέρει:
“Τίτλοι σπουδών στάθμης ανώτερης των απαιτούμενων δεν λαμβάνονται υπόψη, εκτός εάν το προσωπικό αυτό αλλάξει είδος εργασίας σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του ΓΚΠ-ΟΤΕ και στην νέα του θέση εργασίας απαιτούνται οι τίτλοι αυτοί.”
Η ΣΣΕ αυτή υπογράφτηκε στις 10-6-1999 από τον τότε πρόεδρο της ΟΜΕ-ΟΤΕ και τότε επικεφαλής της Ενωτικής σ.κ. και στηρίχθηκε από ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ. Δηλ. τους συνδικαλιστικούς προγόνους της «Συμμαχίας ΕΕΤΕ» και της «Ενότητας ΕΕΤΕ».  Το ίδιο ατόπημα επανέλαβαν οι ένοχοι εταίροι του συνδικαλιστικού δικομματισμού λίγα χρόνια αργότερα, όταν στήριξαν από κοινού ψήφισμα σε άλλο πρωτοβάθμιο σωματείο που απαιτούσε να μην αναγνωρίζονται πτυχία που δεν ήταν προαπαιτούμενα για την πρόσληψη!  Η Αγωνιστική Συνεργασία που καταψήφισε την ΣΣΕ, κατηγορήθηκε από τις ίδιες δυνάμεις για «εσχάτη προδοσία» (sic). Γιατί υποτίθεται ότι η ΣΣΕ αυτή έδινε την μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στην ΤΕ κατηγορία έναντι της ΔΕ. Αντιταχθήκαμε τότε στην ευκολία της συντεχνιακής λογικής και του σωματειακού σωβινισμού και η ζωή μας δικαίωσε. Λίγα χρόνια αργότερα, μια άλλη ηγεσία στην ΟΜΕ-ΟΤΕ, με το ίδιο πνεύμα ρεβανσισμού, υπέγραψε ΣΣΕ που μείωσε δραστικά την ψαλίδα μεταξύ ΔΕ και ΤΕ. Στο τέλος ήρθαν και τα μνημόνια και μετέτρεψαν όλους τους μισθούς σε φιλοδωρήματα. Εκείνο που έμεινε ήταν η τεράστια αδικία που έχουν υποστεί οι συνάδελφοι που έκαναν το «λάθος» να σπουδάσουν!  Έκτοτε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Υπογράφτηκαν αρκετές ΣΣΕ και σε κάθε μια από αυτές υπήρχε και ένας υποκριτικός όρος –ευχολόγιο για να παρηγοριούνται οι αφελείς !     πχ.
·         ΣΣΕ 2003 όρος 8. Συστήνεται, με απόφαση του Γεν. Δ/ντή Δ. & Α. Α. Δυναμικού, μικτή επιτροπή, από εκπροσώπους του ΟΤΕ και της ΟΜΕ-ΟΤΕ, προκειμένου να εξετάσει την ένταξη του προσωπικού που προσλήφθηκε μέχρι 10-6-99 σε μισθολογικές κατηγορίες σε συνάρτηση με τα υφιστάμενα, κάθε φορά, τυπικά του προσόντα και να υποβάλει σχετικό πόρισμα στη Διοίκηση, το αργότερο μέχρι 31-12-2003.
·         ΣΣΕ 2014 όρος 22. Η ΟΤΕ Α.Ε. κατά τη διάρκεια ισχύος της παρούσας, θα προκηρύξει εσωτερικά θέσεις εξειδικευμένης εργασίας, που απαιτούν τίτλο σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή/και μεταπτυχιακό τίτλο, σύμφωνα με τις υπηρεσιακές ανάγκες.

Περσινά ξινά σταφύλια θα πείτε.. Όχι ακριβώς.. Οι εκλογές θα τελειώσουν. Τα μαχαίρια θα ξαναμπούν στις θήκες, αλλά το πρόβλημα θα παραμένει δυσεπίλυτο. Ας πούμε λοιπόν ένα ως εδώ! Ως εδώ με την υποκρισία και τον φαρισαϊσμό!  Υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρό για όλους. Ας δεσμευτούν λοιπόν ανοιχτά μπροστά στους συναδέλφους για το τι προτίθενται να κάνουν μπροστά στην πρόκληση να υπογραφεί μια ακόμα ΣΣΕ χωρίς να λύνει το πρόβλημα των πτυχίων και των μεταπτυχιακών. Ας δεσμευτούν ότι θα την καταψηφίσουν !
Όσον αφορά την Αγωνιστική Συνεργασία με αίσθημα ευθύνης δηλώνουμε, ότι η αναγνώριση πτυχίων – τουλάχιστον όσων έχουν συνάφεια και πεδίο εφαρμογής στον ΟΤΕ – είναι ψηλά στην ιεράρχηση μας, ως προαπαιτούμενο για να στηρίξουμε οποιαδήποτε ΣΣΕ. Μαζί φυσικά με τις γνωστές πια κόκκινες γραμμές:  
·        Αυξήσεις για ΟΛΟΥΣ
·        Διασφάλιση θέσεως εργασίας για ΟΛΟΥΣ
·        Άρση κάθε διαχωρισμού μεταξύ εργαζομένων στον όμιλο σε μισθό, επιδόματα, άδειες, ωράριο

 

blogger templates | Make Money Online