Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Άλλη μια φορά για την οργανωτική ανασυγκρότηση του σ.κ. στον ΟΤΕ

Τα τελευταία πέντε χρόνια με ξεκίνημα την 24η ΓΑΣ της ΕΕΤΕ-ΟΤΕ τον Νοέμβρη του 2006, δεν υπήρξε ούτε ένα συνέδριο πρωτοβάθμιου συνδικάτου του ΟΤΕ και της ίδιας της ομοσπονδίας, στο οποίο να μην έγινε αναφορά ή να μην πάρθηκε απόφαση για την αναγκαιότητα της ύπαρξης ενός σωματείου στον ΟΤΕ και την μετεξέλιξη της ΟΜΕ-ΟΤΕ σε ομοσπονδία τηλεπικοινωνιών. Δυστυχώς όμως όσοι είχαν τον θεσμικό ρόλο να υλοποιήσουν αυτές τις αποφάσεις έκαναν ότι μπορούσαν για να τις υπονομεύσουν. Οι «πρωτοβουλίες» δεν έλειψαν. Τις χρειάζονταν για να ενοχοποιήσουν τους «άλλους».
Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΟΜΕ-ΟΤΕ (ΠΑΣΚΕ) έδειξε τις προθέσεις του στην Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο του 2010 όταν παραβιάζοντας συνεδριακή απόφαση της ΟΜΕ, μίλησε για δύο σωματεία στον ΟΤΕ (ένα τεχνικών και ένα διοικητικών). Την επόμενη κιόλας ημέρα, ο γραμματέας της ΟΜΕ (ΔΑΚΕ), πιάνοντας το υπονοούμενο, επέβλεψε την  επιχείρηση διάσπασης της ΕΕΤΕ. Τα στελέχη της ΔΑΚΕ ΕΕΤΕ κάτω από αφόρητες πιέσεις, υποχρεώθηκαν να «μεταγραφούν» στην ΠΕΤ-ΟΤΕ. Το όλο σκηνικό συνδικαλιστικού σαλταδορισμού έγινε αργότερα και ψήφισμα στην 31η ΣΑ της ΠΕΤ-ΟΤΕ. Συγκεκριμένα όπως επί λέξη διαβάσαμε στην «φωνή των τεχνικών» φύλλο 245 σελ.14,   Εάν για οποιοδήποτε λόγο δεν κατορθώσουμε μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να δημιουργήσουμε τις αναγκαίες καταστατικές αλλαγές που συντεταγμένα θα οδηγήσουν στην ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος, αναλαμβάνουν την ευθύνη οι παρατάξεις και οι σύνεδροι που ενέκριναν το ψήφισμα αυτό, να καλέσουν από κοινού τους εργαζόμενους των άλλων Σωματείων σε προσχώρηση στο Σωματείο μας ώστε να οδηγηθούμε συντεταγμένα σε εκλογές με όρους και προϋποθέσεις ενός επιχειρησιακού Σωματείου στην Επιχείρηση.
Για μια ακόμα φορά όσοι μιλούσαν ότι για την πολυδιάσπαση του σ.κ. ευθύνεται η ιδιοτέλεια, η θεσιθηρία και ο παραγοντισμός των πρωτοκλασάτων στελεχών της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ δικαιώθηκαν. Η δικαίωση όμως αυτή έχει πικρή γεύση. Γιατί ο καιρός περνά, η γενικότερη πολιτική συγκυρία παίρνει δραματική τροπή, οι εργαζόμενοι βαρέθηκαν να μετρούν ήττες και δεν εμπνέονται πια από ένα συμβιβασμένο, ηττοπαθές και πολυδιασπασμένο  συνδικάτο.
Σαν Αγωνιστική Συνεργασία ΟΤΕ έχουμε καταθέσει από νωρίς προτάσεις υπέρβασης της σημερινής κατάστασης. Έχουμε εντοπίσει τους παράγοντες που καθιστούν επιτακτική την συνένωση.
·         Η σχεδόν πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και η παρουσία της  Deutsche Telekom στο management.
·         Οι βίαιες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και η κατάργηση συλλογικών συμβάσεων από την κυβέρνηση υπό την επιτροπεία της τρόικας.
·         Το μωσαϊκό εργασιακών σχέσεων που υπάρχει στον ΟΤΕ και τις θυγατρικές του.
·         Το στρεβλό τοπίο που διαμορφώνεται στην Ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά από την Ρυθμιστική Αρχή στο όνομα του ανταγωνισμού.
·         Η σημαντική μείωση του αριθμού των εργαζομένων στον όμιλο.

Υπάρχουν επίσης οι προτάσεις για το ένα σωματείο στον ΟΤΕ και μάλιστα τυγχάνουν ευρύτατης αποδοχής.

Ø  Συγκρότηση του Προεδρείου του σωματείου με αντιπροσωπευτικό αναλογικό τρόπο. Εκλογή των  οργάνων του σωματείου με το σύστημα της απλής και ανόθευτης αναλογικής, χωρίς την ύπαρξη προϋποθέσεων για τη Β’ κατανομή.
Ø  Πρόβλεψη για ισχυρή τοπική παρουσία του συνδικάτου με ενιαία έκφραση ανά νομό.
Ø  Να συμπεριληφθούν στο καταστατικό διατάξεις ενίσχυσης αξιοπιστίας του σ.κ. και των συνδικαλιστών. Να υπάρχει ασυμβίβαστο συνδικαλιστή - προϊσταμένου.
Ø  Να υπάρχει καταστατική πρόβλεψη για χρονικούς περιορισμούς στις θητείες των εκλεγμένων για να αποφεύγεται η ισοβιότητα στα όργανα διοίκησης του σωματείου.
Ø  Να αποτρέπεται καταστατικά η συμμετοχή εργατικού εκπροσώπου σε άνω του ενός οργάνου (Επιτροπές ή Συμβούλια), ακόμα αν εντέλλεται γι αυτό από διαφορετικά επίπεδα του σ.κ.
Ø  Να επιβάλλεται η καταβολή του μισού της αμοιβής από Επιτροπές, Συμβούλια, Δ.Σ. φορέων στο λογαριασμό της οργάνωσης από την οποία δίδεται η εντολή εκπροσώπησης.
Ø  Οικονομική αυτοτέλεια των συνδικάτων έναντι τόσο του εργοδότη, όσο και της Εργατικής Εστίας. Απόλυτη διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση του συνδικάτου.

Η προτάσεις για την οργανωτική ανασυγκρότηση του σ.κ. στον ΟΤΕ μπορούν και πρέπει να γίνουν κτήμα όλων των εργαζομένων στον ΟΤΕ. Δυστυχώς οι «πρωτοβουλίες» που προηγήθηκαν από όσους ήθελαν ένα πρόσχημα για να μετακυλήσουν σε άλλους τις ευθύνες, καθιστούν αδύνατο προς το παρόν κάθε ειλικρινή διάλογο. Πιστεύουμε όμως ότι μετά και το εκλογικό συνέδριο της ΟΜΕ-ΟΤΕ τον προσεχή Μάιο ο διάλογος πρέπει να ξεκινήσει από μηδενική βάση και με καλύτερες αυτή την φορά προϋποθέσεις.
Η ανάγκη για ένα συνδικάτο μαζικό, ενωμένο, ταξικά προσανατολισμένο, αυτόνομο από κυβέρνηση, κόμματα και εργοδοσία, είναι σήμερα πιο επείγουσα από ποτέ. Και όσοι παραμένοντας προσκολλημένοι σε ένα παρωχημένο μοντέλο συντεχνιακού, κομματικού, εργοδοτικού συνδικαλισμού, εξακολουθούν να βάζουν εμπόδια στην  συγκρότησή του, θα είναι υπόλογοι έναντι των εργαζομένων για τις ήττες που έρχονται.   

 

blogger templates | Make Money Online